BÝTAK UEKAE bünyesinde geliþtirilen Pardus, yenilenmiþ ve geliþtirilmiþ ATA kod adlý beta sürümüyle 10 Kasým’da çýkýyor. Pardus'un yenilenen arayüz ve geliþtirilmiþ özelliklerine sahip olacak olan bu sürüm, yeni daðýtýmýn ulaþtýðý noktayý sergilemesi açýsýndan bir “ön gösterim” niteliði taþýyor.
TÜBÝTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araþtýrma Enstitüsü) bünyesinde geliþtirilen açýk kaynak kodlu özgür iþletim sistemi Pardus, son kararlý sürümden (1.0) bu yana aralýksýz sürdürülen çalýþmalar sonrasýnda çok önemli bir aþamaya ulaþtý.
Geçtiðimiz yýlýn 26 Aralýk'ýndan bugüne dek sürdürülen çalýþmalarda, kararlý sürüm öncesinde en önemli duraða, “beta” aþamasýna gelindi. Pardus'un yenilenen arayüz ve geliþtirilmiþ özelliklerine sahip olacak olan bu sürüm, yeni daðýtýmýn ulaþtýðý noktayý sergilemesi açýsýndan bir “ön gösterim” niteliði taþýyor.
Pardus'un yeni ve güncelleþtirilmiþ ATA kod adlý beta sürümü, 10 Kasým akþamý itibariyle Ýnternet üzerinden indirilebilecek.
Pardus ATA sürümünde ne yenilikler var?
Pardus’un yapýlandýrma çerçevesi ÇOMAR kullanýlarak geliþtirilen açýlýþ sistemi sayesinde diðer iþletim sistemlerine göre artýk çok daha hýzlý açýlýyor.
Pardus paket yöneticisi PiSi'de yapýlan geliþtirmelerle yazýlýmlar artýk çok daha az yer kaplayýp, Ýnternet üzerinden çok daha hýzlý indirilebiliyorlar. PiSi’nin kullanýþlý ve kullanýcý dostu grafik arayüzü kullanýlarak yazýlýmlarýn güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaþtý.
Görsel unsurlarý ve pek çok bileþeni güncellenen ve kararlýlýðý artan Pardus'un bu yeni beta sürümü, kullanýcýlardan gelen hata girdileri ve önerilerle kararlý sürüme doðru geliþimine devam edecek.
Pardus ATA, her zaman olduðu gibi tüm masaüstünde Türkçe yazým denetimi, Ýnternet araçlarý, ofis yazýlýmlarý, çokluortam (resim, müzik, video vb) oynatýcýlarý, oyunlar ve sayýsýz yazýlým ile kullanýcýlarýnýn tüm gereksinimlerini karþýlayacak tek bir CD olarak geliyor.
Özgür yazýlým yaklaþýmýyla geliþtirildi
Özgür yazýlým yaklaþýmý ile açýk kaynaklý olarak geliþtirilen Pardus, Genel Kamu Lisansý (General Public License - GPL) ile özgürce daðýtýlacak. Özgür yazýlýmýn kapalý kaynak kodlu yazýlýmlara göre birçok üstünlüðü bulunuyor. Bunlarýn baþýnda güvenlik geliyor. Açýk kaynak kodlu yazýlýmlar, doðasý gereði geliþtirilme sürecinden kullanýlma aþamasýna kadar on binlerce göz tarafýndan denetleniyor.
Kötü niyetli bir programcý ya da kuruluþ tarafýndan yerleþtirilebilecek bir kod parçasýnýn böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün deðil. Ayrýca, kaynaðýn açýk olmasý nedeniyle olasý güvenlik açýklarý hýzla yamanabiliyor. Kaynak kodunun isteðe ve gereksinime göre özgürce deðiþtirilip yeni amaçlara hizmet edecek þekilde uyarlanmasý da yazýlýma benzersiz bir esneklik kazandýrýyor. Küresel Linux camiasýyla birlikte üretilen iþletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakým ve yönetim kolaylýðý ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf saðlýyor.

Teþekkur:
Beðeni: 
Alýntý

Yer imleri