Sizlere þöyle bir söz söylesem ve desem ki, Kur’an Müslümanlýðý diye bir sapýklýk çýktý, sakýn bu düþünceye alet olmayýn, sözlerine inanmayýn. Bana ne dersiniz? Ne yazýk bu sözleri söyleyen, büyük bir çoðunluk ve toplumda söz sahibi önemli kiþiler var.
Gelin bu sözler üzerinde birlikte, Kur’an ý rehber alarak düþünelim. Acaba bir Müslüman, yalnýz Kur’an Müslüman ý olmayýp da, baþka kaynak ve bilgilerinde içine aldýðý bir Müslümanlýðýn içinde mi olmalý? Çünkü bu sözleri söyleyenler, sünnet yani rivayet hadisler eþliðinde olmayan, onun sentezi ile birleþmeyen bir Ýslam olamaz ve O Ýslam Allah ýn istediði Ýslam deðildir, BUNA ÝNANMAK SAPIKLIKTIR deniyor.
Elbette rivayet edilen hadislerden faydalanalým, ama hiç ayrým yapmadan, Kur’an ýn onayýný almadan bunu yapmak, bizleri Allah ýn yolundan saptýrýr. Her doðru bilgi bizlere güzel örnek teþkil edecektir, bunda hiç þüphe yok. Çünkü peygamberimiz bizler için örnektir. Ama doðrunun içine yanlýþ karýþtýrýrsak, doðrularýn hayrýný göremeyiz, lütfen bunu unutmayalým.
Acaba Kur’an, rivayet edilen hadislerden, farklý bilgiler mi veriyor da bu sözler söyleniyor. Bir baþka deyiþle peygamberimiz, Kur’an ýn dýþýndan da hükümler vermiþ midir? Bu konuyu elde Kur’an, doðru araþtýrmaz isek, kendimizi þeytanýn yoldaþý bulmamýz, kaçýnýlmaz olacaktýr.
Bu sözlerden de anlaþýlýyor ki, yalnýz Kur’an ile Müslüman olunmaz, düþüncesi anlatýlmaya çalýþýlýyor. Acaba bu sözler Kur’an dan onay alýyor mu dersiniz? Bu konuda Kur’an merkezli birlikte düþünelim. Hatýrlayalým isterseniz, Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum demiyor muydu? Allah elçisine görev verirken, Kur’an ýn yanýnda sende hükümler verebilirsin diye mi yetki verdide, bu sözler söyleniyor. Yoksa sana indirdiðimle onlara hükmet mi demiþti, ne dersiniz? Gelin sorumlu olduðumuz kitaptan, bu konuyu araþtýralým.
Allah ýn kitabýna baktýðýmýzda bu sözlerin, Kur’an ýn hükümlerinin tam tersine bir düþünce olduðunu görüyoruz. Çünkü peygamberimiz yalnýz ama yalnýz, Kur’an ile hükmetme görevi almýþtýr. Bu konu açýkça, birçok ayette anlatýlýr ve bizler bu konuda çok dikkatle uyarýldýðýmýzý görüyoruz. Ayrýca asla unutmamamýz gereken Rabbin bir hükmü var ki, BEN HÜKMÜME HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEM diyerek, Kehf 26. ayetinde hükmünü apaçýk vermiþti.
Þimdide Allah elçisine ve bizlere, uymamýz gereken kitabýn ne olduðunu söylüyor Kur’an da ona bakalým.
Maide 49: ARALARINDA ALLAH'IN ÝNDÝRDÝÐÝYLE HÜKMET ve onlarýn hevalarýna uyma. Allah'ýn sana indirdiklerinin bir kýsmýndan seni þaþýrtmamalarý için diye onlardan sakýn. Þayet yüz çevirirlerse, bil ki, Allah bir kýsým günahlarý nedeniyle onlara bir musibeti tattýrmak istemektedir. Þüphesiz, insanlarýn çoðu fasýklardýr.
Kur’an Müslümanlýðýna sapýklýk dersek eðer, yukarýdaki ayete iman etmiyoruz demektir. Çünkü peygamberimize Allah, ümmetine yalnýz Kur’an ile hükmetme görevi vermiþtir. Bu konuya örnekler vermeye devam edelim.
Ahkaf 9: De ki: "Ben, resuller içinden bir türedi deðilim! Bana ve size ne yapýlacaðýný da bilmiyorum. BANA VAHYE DÝLENDEN BAÞKASINA DA UYMAM! Ve ben, açýkça uyaran bir elçiden baþkasý da deðilim.
Peygamberimiz bana vahyedilenden baþkasýna uymam derken, acaba ne anlatýyor? Elbette yalnýz Kur’an dan. Peygamberimiz bana vahyedilen Kur’an dan baþkasýna uymam diyorsa, nasýl olurda yalnýz Kur’an Müslüman ý olanlara sapýk deriz. Bunu söylemekle aslýnda ne söylemiþ oluyoruz biliyor musunuz? Benim dilim varmýyor söylemeye.
Bazý düþünce ve inanç sahibi din kardeþlerimiz, peygamberimize yalnýz Kur’an deðil, onun dýþýnda hüküm koyma yetkisi verildi diyerek, Ýslam ýn sýnýrlarýný kendi nefislerine göre geniþletebiliyorlar. Hâlbuki Rabbimiz bakýn ayetinde ne diyor.
Yasin 69: Biz, o Peygamber’e þiir öðretmedik. Bu, ona yaraþmaz da. O(na verdiðimiz) ancak bir öðüt ve APAÇIK BÝR KUR’AN’DIR.
Demek ki peygamberimize indirilen, yalnýz Kur’an olduðu apaçýk ayette belli olduðu halde, nasýl olurda yalnýz Kur’an Müslüman ý olanlara sapýk yaftasý yapýþtýrýrýz. Hepimiz yalnýz Kur’an Müslüman ý olmalýyýz, çünkü peygamberimiz yalnýz Kur’an Müslüman’ýydý.
Allah bakýn apaçýk ne diyor bu konuyla ilgili.
Zühruf 44: Doðrusu o Kur'an, senin için de, kavmin için de bir öðüttür VE SÝZ ONDAN SORGUYA ÇEKÝLECEKSÝNÝZ.
Bizler eðer yalnýz Kur’an dan hesaba çekileceksek, nasýl olurda Kur’an ýn dýþýndan da hükümlerden sorumlu olduðumuzu söyleriz. Ayetin hükmünü yerine getirenlere de nasýl olur da Kur’an Müslümanlýðýna sapýklýktýr deriz? Ýþte böylece ayetler, birer birer devre dýþý kalýyor.
Allah kurtuluþa erecek kullarýnýn, bakýn kimler olduðunu söylüyor.
Bakara 5. Ýþte onlar, RABLERÝNDEN GELEN BÝR HÝDAYET ÜZEREDÝRLER ve kurtuluþa erenler de ancak onlardýr.
Rabbimizden gelen hidayet sizce nedir? Elbette yalnýz Kur’an. Allah kurtuluþa ereceklerin yalnýz Kur’an üzerine olanlar olduðunu söylüyorsa, Kur’an ýn dýþýna çýkarak hükümler aramamýz mümkün mü? Peygamberimiz sizce bunca açýk ayetlerden sonra, Kur’an ýn dýþýna çýkmýþ olabilir mi?
Yine Allah ýn ayný konuda verdiði, þu örneðe bakar mýsýnýz lütfen.
Muhammet 2: Ýman edip yararlý iþler yapanlarýn, Rableri tarafýndan hak olarak Muhammed'e indirilene inananlarýn günahlarýný Allah örtmüþ ve hallerini düzeltmiþtir
Allah ýn günahlarýný affettiði kullarý kimlermiþ? Peygamberimize hak olarak yani sorumlu olduðumuz kitaba/Kur’an a inananlarýn Allah günahlarýný baðýþlamýþ ve hallerini düzeltmiþtir diyor. Bu durumda Kur’an ýn dýþýndan, onun sýnýrlarýný aþan, Kur’an ýn hiç bahsetmediði bilgilerin ardýna düþenler, ne durumdadýr dersiniz? Aþaðýdaki ayetleri lütfen dikkatle düþünelim.
Araf 3: (Ey insanlar) RABBÝNÝZDEN, SÝZE ÝNDÝRÝLENE UYUN ve O'ndan baþka dostlara/velilere uymayýn. Ne kadar da az öðüt alýyorsunuz!
Enbiya 10; And olsun, SÝZE ÖYLE BÝR KÝTAP ÝNDÝRDÝK KÝ, BÜTÜN ÞAN VE ÞEREFÝNÝZ ONDADIR. Hâlâ akýllanmayacak mýsýnýz?
Enbiya 45: De ki: "Ben sizi ancak VAHÝYLE UYARIYORUM." Ama saðýrlar, uyarýldýklarýnda çaðrýyý iþitmezler ki!
Yukarýdaki ayetlerde, Rabbimiz yalnýz nereye uymamýzý emrediyor? Elbette yalnýz Kur’an a. Hatta size öyle bir kitap gönderdim ki diyor, bütün þan ve þerefiniz, kurtuluþunuz ondadýr. En son ayette de, ben sizi ancak vahiyle uyarýyorum diyerek, Kur’an ýn dýþýndan, peygamberimizin asla ümmetine hiç bir þey söylemediði, çok açýk anlaþýlýyor.
Ne yazýk ki tüm bu ayetler apaçýk dururken, ne yani peygamberimiz postacýmýydý diyerek, peygamberimizin asla söylemediði, daha doðrusu söylemesi Kur’an a göre asla mümkün olmayacak sözleri, peygamberimize atfederek, büyük bir vebalin içine girilmektedir. Bu vebalin büyüklüðünü, tarif etmekte güçlük çekiyorum.
Kur’an ýn muhkem ayetlerini yoruma ve tevile açýk bir rehber ilan ederek, kendi nefislerimizde þekillendirdiðimiz bir Kur’an a uyan mý acaba bahsedilen saygýsýz söze layýktýr, yoksa Allah ýn, Kur’an ýn ipine sarýlýn, sizi doðruya ulaþtýracaktýr ayetlerinin hükmünü yerine getirenler mi? Yorum sizlerin.
Bakýn bu konuda Rabbimiz bizleri nasýl uyarýyor.
Ýsra 36: Hakkýnda kesin bilgi sahibi olmadýðýn þeyin peþine düþme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunlarýn hepsi ondan sorumludur.
Din ve iman konusunda, hakkýnda kesin emin olabileceðimiz bilgi nerede vardýr diye sorsam, ne cevap verirsiniz? Sanýrým emin olabileceðimiz kesin bilgi, yalnýz Kur’an dýr diye cevap verirsiniz. Peki neden? Çünkü Allah Kur’an ý ben koruyorum diyor da ondan. O halde Kur’an Müslüman ý olan bir insana, Kur’an ýn onay vermediði hiç bilgiyi kabul etmeyenlere, SAPIK DÝYEBÝLÝR MÝYÝZ?
Bazý din kardeþlerimiz, týpký Kur’an gibi peygamberimizin rivayet hadisleri de Allah korumasý altýndadýr diye inandýrýlmýþ. Lütfen ayetlere bakýnýz, Allah böyle bilgiden de sorumlusunuz diyor mu? Eðer böyle bir bilgiden, Kur’an ýn dýþýndan, din adýna konmuþ olan hükümlerden de sorumlu olsaydýk, Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekeceðim der miydi?
Kelime oyunlarýna ve ayetlerdeki sözcüklere farklý anlamlar vererek, Kur’an da adeta çeliþki yaratmaya çalýþanlara lütfen kanmayalým. Peygamberimiz sizleri yalnýz vahiyle/Kur’an ile uyarýyorum der miydi ayetlerde. Lütfen ayetleri görmezden gelerek, inancýmýzý yaþamayalým, inanýn çok üzülürüz.
Rivayet hadisler peygamberimizin zamanýnda yazýlmamýþtýr. Lütfen hadis tarihini araþtýrýnýz. Peygamberimiz önce yasaklamýþ, daha sonra izin vermiþtir diyenler, lütfen dört halife devrinde hadis yazýmý ve naklinin nasýl yasaðýnýn titizlikle devam ettiðini araþtýrsýnlar.
Peygamberimiz Kur’an ýn dýþýndan, bunlarda Allah katýndandýr, bunlardan da sorumluyuz diyerek, Kur’an ýn dýþýndan tek bir hüküm vermediðinin örneði aþaðýdaki ayettir. Lütfen Allah ýn bu ayetini, atalarýmýzýn yanlýþ itikatlarýnýn hüküm sürmesi adýna, görmezden gelmeyelim.
Hakka 44–45–46: Eðer (Peygamber) bize isnat ederek bazý sözler uydurmuþ olsaydý, mutlaka onu kudretimizle yakalardýk. Sonra da onun þah damarýný mutlaka keserdik
Deðerli din kardeþlerim, lütfen Rabbimize kulak verelim, rivayet ve sanýya deðil. Þunu asla unutmayalým, her Müslüman yalnýz Kur’an Müslüman ý olmalýdýr. Çünkü peygamberimizde yalnýz Kur’an Müslüman’ýydý, Allah ýn dinde ortaðý deðil. Çünkü Allah, hükmüme hiç kimseyi ortak etmem diyorsa, Rahmanýn verdiði bu hükmü göz ardý ederek, inancýmýza yanlýþ yön vermeyelim.
Aþaðýdaki ayet peygamberimizin aldýðý görevi çok açýk anlatýyor.
Maide 67: Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni teblið et. Eðer bunu yapmazsan, O’nun verdiði peygamberlik görevini yerine getirmemiþ olursun. Allah, seni insanlardan korur. Þüphesiz Allah, kâfirler topluluðunu hidayete erdirmeyecektir.
Ayete dikkat ederseniz, peygamberimizin asli görevi, indirilen Kur’an ý teblið etmek ve toplumu bu konuda ikna etmek, bilgilendirmek olduðu anlaþýlýyor. Bu konuya birkaç örnek daha verelim ki, peygamberimize Allah ýn verdiði yetki ve sorumluluk, doðru anlaþýlsýn. Allah ýn elçisine vermediði bir yetkiyi, bizler nefislerimizde vermeye çalýþýrsak, sizce sonuç bizleri nereye doðru sürükler?
Rad 40: Onlara va’dettiðimiz azabýn bir kýsmýný sana göstersek de, (göstermeden) senin ruhunu alsak da SENÝN GÖREVÝN SADECE TEBLÝÐ ETMEKTÝR. Hesap görmek ise bize aittir
Ankebut 18: “Eðer siz yalanlarsanýz bilin ki, sizden önce geçen birtakým ümmetler de yalanlamýþlardý. PEYGAMBERE DÜÞEN APAÇIK TEBLÝÐDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR.”
Neml 92: "Ve Kur'ân'ý okumam emredildi." Artýk kim doðru yola gelirse, yalnýz kendisi için gelmiþ olur; kim de saparsa ona de ki: "BEN SADECE UYARICILARDANIM."
Ankebut 50: Dediler ki: “Ona Rabbinden mucizeler indirilseydi ya!” De ki: “Mucizeler ancak Allah katýndadýr ve BEN ANCAK APAÇIK BÝR UYARICIYIM.”
Gaþiye 21: Artýk sen öðüt ver! SEN ANCAK BÝR ÖÐÜT VERÝCÝSÝN
Kehf 56: Biz peygamberleri, SADECE MÜJDELEYÝCÝ VE UYARICILAR OLARAK GÖNDERÝRÝZ. Kâfir olanlar ise hakký yerinden kaydýrýp ortadan kaldýrmak için bâtýl uðruna mücâdele verirler. Ayetlerimizi ve kendilerine yapýlan tehditleri de alay konusu edinirler.
Deðerli din kardeþlerim, bunca apaçýk ayetler varken, Kur’an Müslümanlýðý sapýklýktýr demek, günahlarýn en büyüðü deðil mi? Yorum ve karar sizlerin. Bir Müslüman a düþen, din kardeþini yalnýz Kur’an ile uyarmak olmalýdýr. Çünkü peygamberimiz veda hutbesin de, Kur’an ý bizlere emanet etmiþtir.
Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri