Katara Türk Hücumbotu

Yonca Onuk A. ortaklığı tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve sınıfının ilk gemisi olan ileri kompozit ONUK MRTP34 yüksek hızlı hücümbotu, Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar'ın da katıldığı törenle teslim edildi Yüksek hızlı hücümbotu, 21 personeliyle yaklaşık 3 gün lojistik destek.

Yonca-Onuk A. ortaklığı tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve sınıfının ilk gemisi olan ileri kompozit ONUK MRTP34 yüksek hızlı hücümbotu teslim edildi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Tuzla'daki Yonca-Onuk Tersanesi'nde düzenlenen teslim töreninde yaptığı konuşmada, bölgenin iki kardeş ülkesi Türkiye ile Katar'ın ilişkilerinin gelişerek ve artarak sürdüğünü, iki ülkenin din, tarih ve gelenek gibi önemli bağları bulunduğunu söyledi.

Bayar, bu sağlam ilişkilere bağlı olarak iki ülke arasında Savunma İşbirliği Anlaşması ve Savunma İşbirliği Protokolü'nün 2011'de imzalandığını hatırlatarak, söz konusu anlaşmaların, Yonca-Onuk'un hızlı devriye botları, Kale-Baykar'ın insansız hava araçları, Havelsan'ın AW-139 helikopter simülatörü gibi projelerle somutlaştığını anlattı.

Yonca-Onuk A. ortaklığı ile Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı sözleşmeyle MRTP16'nın bir süre önce teslim edildiğini ve ONUK MRTP34'ün bugün teslim edileceğini dile getiren Bayar, ilave ONUK MRTP34 projelerinin devamını desteklediklerini kaydetti.

Bayar, müsteşarlık olarak Mart 2014'te düzenlenecek DIMDEX Deniz ve Savunma Fuarı'na 25 firmayla katılmayı planladıklarını ifade ederek, bu işbirliğinin diğer savunma konularında yeni girişimlere öncülük yapacağına inandığını belirtti.

"Botlar, Katar Deniz Kuvvetleri'ne ilave güç sağlayacak"

Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri Komutanı Mohammed Bin Nasser Al-Mohannadi de Katar ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla 6 yüksek manevra kabiliyetinde MRTP16'lardan üçünün bitirilerek teslim edildiğini kaydetti.

Kalan 3 botun inşa edildiğini ifade eden Mohannadi, "Yeni platformlar, Katar Deniz Kuvvetleri'ne daha büyük görevler ekleyecektir. Bu botlar, Katar Deniz Kuvvetleri'ne ekonomik ve kontrollü suların korunması için ilave güç sağlayacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Katar Emirliği Genelkurmay Başkanı Ghanim Bin Shaheen Al Ghanim, Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri Komutanı Mohammed Bin Nasser Al-Mohannadi ve Yonca-Onuk A. ortaklığının Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Yılmaztürk tarafından kurdele kesilerek, botun teslimatı yapıldı. Bota, Katar bayrağı çekildi.

Hücümbotunun özellikleri

Yonca-Onuk A. ortaklığı tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve sınıfının ilk gemisi olan ileri kompozit ONUK MRTP34 yüksek hızlı hücümbotu, 42 knots üzerinde sürate sahip. 36,80 metre tam boydaki hücümbotu, 21 personeliyle yaklaşık 3 gün lojistik destek almadan harekat yapma özelliğine sahip. Hücümbotuna, Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri tarafından "THAT ASSUARY (Q-31)" adı verildi.

Dünya denizlerinde 2004'ten bu yana görev yapan ONUK MRTP33'lerin gelişmiş bir devamı olan ONUK MRTP34, denizcilik, performans ve taşıyabileceği görev, silah, sistem yükü açısından bilinen 250-300 tonluk hücümbotlardan üstün olmak amacıyla tasarlandı.

Bugün itibarıyla Türkiye ve 7 ülkede 130'un üzerinde ONUK MRTP yüksek hızlı ileri kompozit hücümbot görev yapıyor. Botların tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından yapıldı. (AA)