çocuk: * babacýgým ben neden fenerbahçe'yý tutuyorum?

baba: * ben fenerbahçe ' yý tutuyorum da ondan oglum.

çocuk: peký sen neden fenerbahçe'yý tutuyorsun baba?

baba: * babam fenerbahçe'yý tutuyordu da ondan.

çocuk:* galatasaray'lý abýler bana dýyorlarký, fenerbahçe ben dogmadan bundan 20 - 30 sene önce türkýye'de büyük takýmmýþ. osmanlý ýmparatorlugu da býr zamanlar bütün dünyaya hakýmmýs
ama sýmdý sadece mýnýcýk türkýye kalmýs.üstelýk fenerbahçe hýç býr zaman dünyaya hakým olamamýs. 100 yýllýk tarýhýnde manchaster cýty ve bordeaux gýbý dünyanýn orta ayarlý takýmlarý dýsýnda hýç
býr takýmý eleyememýs.dogru mu söylüyorlar baba.

baba:* olur mu öyle sey?sene 1918'de ýtýlaf devletlerý'ný temsýl eden ýngýlýz donanma kuvvetlerý karmasýný uzatmalarda altýn gol'le denýze dökmüs,býr keresýnde de sahasýnda 40 yýldýr yenýlmeyen manchester unýted'ý 1-0 yenmýstý.gerçý ýstanbul'da 2-0 yenýlmýstý ama olsun.

çocuk: * peký yendý de ne oldu baba?býzým dýsýmýzda o günden berý o takýmý yenen baska takým olmadý mý?

baba: * oldu tabýýký.ama ýlk önce býz yendýk.

çocuk: * manchester unýted 40 yýldýr kendý sahasýnda hýç býr takýmdan 3 gol yememýs ve galatasaray o takýmý elemýs.
dogru mu baba?

baba: *dogru ama olsun oglum.yurt dýsýnda ýlk kez kupa kazanan takým fenerbahçedýr.balkan kupasýný alan ýlk türk takýmý býzýz.sonra býr takýmýmýz daha kazandý ama sýmdý hatýrlamýyorum. kocaelý'mýydý ankaragücü'müydü neydý?

çocuk: * galatasaraylý arkadaslarým bana;dünyanýn en kolay kandýrýlan taraftarý fenerbahçe taraftarýdýr.alý sen yýllarca sýzý ve babalarýnýzý fenerbahçe'nýn avrupa sampýyonu olacagý
masallarýyla kandýrdý demýslerdý.gerçekten býzý kandýrdý mý baba?

baba: * namýk kemal'ýn býr sözü var.hayalle yasayanýnda...tövbe estagfýrullah.elbet o günler de gelecek oglum..býz galatasaray'ý yenebýlýyorsak,galatasaray'da uefa sampýyonu olabýlýyorsa, demek ký fenerbahçe sampýyonlar lýgý sampýyonu olabýlýr.

çocuk: * gençlerbýrlýgý de býzý hep yenýyor.onlar da kýtalararasý sampýyonu mu olabýlýrler baba?

baba: * eee.seyyy.olabýlýr tabýýký.her takým sahaya 11 kýsý çýkar.býrý kazanýr dýgerý kaybeder.gerçý býz hep kaybeden olduk ama bakarsýn bundan sonra kaderýmýz degýsýr.

çocuk: * peký ýnsan kaderýný degýstýrebýlýr mý baba?yaný býzým hep yenýlýyor olmamýz daha önceden býzým alnýmýza yazýlan býr sey mý?

baba: * tabýý ký degýl oglum.kaderýmýz derken onu demek ýstemedým.

çocuk: *mtk budepeste,cannes,sýgma olomouc hangý ülkenýn takýmlarý baba?galatasaray'lý arkadaslarým bana fenerbahçe'nýn bu köy takýmlarýna elendýgýný,fenerbahçenýn ancak yayla cup
turnuvasýna katýlabýlecegýný, fenerbahçe'yý yaylalarýyla ünlü polonya'nýn pogon takýmý dýsýnda, avrupa'da ve dünyada hýç kýmsenýn tanýmadýgýný söylüyorlar.yayla cup ne demek baba.

baba: * kelýme anlamý olarak yayla kupasý demek. ama üzülme öyle býr kupa yok.sený kýzdýrmak
ýçýn söylemýsler oglum.

çocuk: * peký býr futbol topu aglarý delebýlýr mý baba?galatasaray'lý arkadaslarým metýn oktay
adýnda býr futbolcularýnýn býzým aglarýmýzý yýrttýgýný söylüyorlar.metýn oktay bütün takýmlarýn
aglarýný mý yýrtardý.yoksa sadece býzým aglarýmýzý mý yýrttý baba?

baba: * evet oglum sadece býzým aglarýmýzý yýrttý.ama o maçtan 1 gün önce yagmur yagmýstý.yagan yagmur aglarý ýslatmýstý.metýn oktay çaprazdan hýzlý býr sut attý ve o top aglarýmýzý deldý geçtý.
hakem önce autu gösterdý ama metýn oktay hakeme gýderek aglardaký delýkten kolunu soktu ve ona gösterdý.býzde yýllarca konusulan bu olaydan sonra ýntýkamýzý aldýk.ömer çavusuglu amcan býr galatasaray bayragýný yýrttý.

çocuk: * galatasaray býzý 7 kýsýyle 7-0 yendý mý baba?ne olur yenmedý de.

baba: * maalesef yendý oglum.ne farkeder ký 7 kýsý veya 11 kýsý.**olanla ölene care yok oglum..

çocuk: * ***neyýn baba?

baba: * ***olmus bitmiþ oglum kurcalama.

çocuk: * onlar bana aramýzda oynadýgýmýz maçlarla ýlgýlý býr sürü sey söyleyebýlýyorlar ama ben onlara avrupa konusu açýlýnca söyleyebýlecek hýç býr sey bulamýyorum.babacýgým ne olur bana avrupadaký bütün basarýlarýmýzý anlat.anlatký beným de onlara söyleyebýlecegým býr seyler olsun.

baba: * anlattým ya oglum.ne çabuk unutuyorsun.

çocuk:* hepsý o kadar mý baba

baba: * eee.seyyy.napýyým oglum.olsa dükkan senýn.

çocuk: * bahçelýevler'de oturan býr arkadasým bana; *býzým orda uefa kupasý anýtý var.her kes zýyaret edebýlýyor.babana söylede býr gün sený getýrsýn dýyor.býzým de onu çagýrabýlecegýmýz býr
anýtýmýz var mý baba?

baba: * aslýnda 1 tane var.pek anýt sayýlmaz ama olsun.alý sen baskanken vefa küçük'ün heykelýný yaptýrmýstý. vefa küçük kulüp býnamýzý yaptýrdýgý ýçýn gýrýsýne de o heykelý koydurtmustu. arkadasýna söyle.kulüp býnamýzýn gýrýsýndeký o heykelý görmeye gýdebýlýr.ama býr dakýka.herhalde azýz yýldýrým o heykelý oradan kaldýrtmýstý.ben onu býr arastýrayým.heykelýn nerede oldugunu ögrenebýlýrsem sana haber verýrým.

çocuk: bugün ögretmenýmýz ýstanbul'un fethýnde surlara bayragý dýken kým dýye sordugunda parmak kaldýrdým ve ulubatlý hasan dedým. galatasaraylý arkadaslarým hep býr agýzdan ulubatlý souness dýye bagýrdýlar.neden öyle söyledýler baba.

baba: * eee.seyyy.yýlýný tam olarak hatýrlamýyorum ama o yýl büyük býr basarý göstererek türkýye kupasýnda fýnale yükselmýstýk.maçýn uzatma dakýkalarýnda dean saunders golü attý ve o zamanký teknýk dýrektörlerý ulubatlý souness seyy....greame souness elýnde büyük býr galatasaray bayragýyla stadýmýzýn orta sahasýna dogru yürümeye baslamýstý.býr kaç stad görevlýsý engellemeye kalkýstýysa da onlarý elýnýn tersýyle kenara ittý.trýbünler bagýrýyordu.böyle rezalet olur mu?durdurun su adamý dýye ama nafýle.maalesef ký oglum ulubatlý souness sey.... greame souness elýndeký bayragý orta sahamýza dýktý.1-2 sanýye sonra bayrak düser gibý oldugunda çok sevýnmýstýk.ama sonra olan oldu ve souness bütün agýrlýgýyla bayragýn üzerýne abandý. herkes sok olmustu.ondan sonra görevlýler bayragý hemen yerýnden çýkarmak ýstedýlerse de bunu
basaramadýlar.galatasaraylýlar o olayý ýstanbul'un fethýyle özdeslestýrdýler.ulubatlý souness
demelerýnýn sebebý bu.senýn anlayacagýn orta saha gýttý.......sey gýttý

çocuk: * ne gýttý baba.

baba: * büyüyünce anlarsýn oglum

çocuk: * peký býz neden onlarýn sahasýna bayrak dýkemýyoruz baba?

baba: * ýnsallah oglum.hem sen üzülme.son maçýmýzda halýl mutlu sahamýzýn ortasýna bayrak dýktý. bu dünya tarýhýnde býr ýlktýr.fenerbahçe hep ýlklerýn takýmý olmustur.

çocuk: * *sampýyon oldugumuz ýçýn astýgýmýz bayraklarda neden delýkler var baba? annem bayraklarýmýzý 5-6 yýlda býr sandýktan çýkarabýldýgýmýzý,belký de onlarý güvelerýn yemýs olabýlecegýný söylüyor.güve ne demek baba?

baba: *bosver güveyý müveyý.aslýnda balkona astýgýmýz bayragýn arasýna kendý ellerýmle raýd güvesavar koymustum.ama demek ký 3 yýldan sonra fayda etmýyor.ben sýrket yetkýlýlerýný arayýp, bu süreyý fenerbahçe ýçýn en az 5 yýla çýkarmalarýný söylýycem.

çocuk: *avrupa býrlýgý ne demek baba?bu kadar önemlý býr sey mý?býzý tarýh boyunca hor gören, asagýlayan o kahrolasý avrupalýlarla neden býrlýk olmak ýstýyoruz?onlara neden hadlerýný
býldýrmýyoruz? galatasaray'lý arkadaslarým lýg sampýyonu olduklarýnda tura çýkmýyorlarmýs
býle.ýnsan avrupa sampýyonu olduktan sonra fenerbahçe'yý yenmek dahýl hýç býr seyden zevk
almýyor dýyorlar.gerçekten avrupa sampýyonu olmak bu kadar güzel býr sey mý baba?

baba: * *hatýrlamýyorum.býz balkan sampýyonu olduktan sonra tura çýkýp,sabahlara kadar eglenmýstýk. bütün balkanlar býzý konusmustu.oynadýgýmýz maç,türkýye dahýl tam 2 ülkeden
yayýnlanmýstý.

çocuk: * demek 2 ülke ha.galatasaray'ýn uefa ve süper kupa fýnalýný kaç ülke yayýnladý baba?

baba: * *ülke sayýsý aklýmda degýl ama gazeteler 1 mýlyar kýsý tarafýndan ýzlendýgýný yazdýlar. her zamanký gýbý yalan yazdýlar yaný.

çocuk: * *pendýk ve lüleburgaz kaçýncý lýgde oynuyorlar baba?galatasaray'lý arkadaslarým bana fenerbahçe'nýn bu takýmlara elendýgýný söylüyorlar?gerçekten fenerbahçe bu takýmlara elendý mý baba?

baba: * o zaman lüleburgaz 2.lýgde oynuyordu.sýmdý 3 lýgde oynuyor.pendýk'te 2.lýgdeydý.býzý eledýkten sonra belasýný buldu ve ayný sezon 3.lýge düstü.söylemek ýstedýgým ýký takým da býzý
eledýklerý zaman güçlüydüler yaný.hem lüleburgaz o yýl besýktas'da eledý.ne kadar güçlü oldugunu düsünebýlýyor musun?

çocuk: * *aydýnspor kaçýncý lýgde oynuyor baba galatasaray'lý arkadaslarým bana aydýnspor'un fenerbahçe'yý ýstanbul'da 6-0 yendýgýný söylüyorlar.buda mý dogru baba?

baba: * aydýnspor o zaman 1.lýgdeydý.sýmdý 2.lýgde oynuyor.senýn anlayacagýn býz o takýmlara en güçlü olduklarý dönemlerde yenýldýk ve elendýk.

çocuk: * *cnn amerýka'nýn ýnternet sýtesýnde yapýlan ankete ve dünya futfol tarýhý ve istatýstýklerý federasyonu'na göre galatasaray dünyada yýlýn takýmý seçýlmýs.fenerbahçe ne zaman dünyada yýlýn takýmý seçýldý baba?

baba: * *eee.seyyy..býz balkan sampýyonu oldugumuzda balkanlarda yýlýn takýmý seçýlmýstýk.o yýl balkanlarýn futbol býrlýgý balfa býzý yýlýn takýmý seçmýstý.

çocuk:* *balfa ne demek baba?
baba: * *sende hýç býr sey býlmýyorsun oglum 5 yasýna geldýn ama sana hýç býr sey ögretememýsým. balfa balkanlarýn futbol býrlýgýdýr.týpký uefa'nýn avrupa ve fýfa'nýn dünya futbol býrlýgý olmasý
gýbý.

çocuk:* *peký akfa ne demek baba?o da akdenýz takýmlarý futbol býrlýgý mý?

baba: * *eee..seyyy..artýk bu sorularýndan **sýkýlmaya basladým.hem sen nýye bu güzel havada dýsarýya çýkýp arkadaslarýnla oynamýyorsun?bak bütün arkadaslarýn formalarýný gýymýs top oynuyorlar.

çocuk: *o forma artýk yok baba.arkadaslarým ne zaman o formayý gýysem;burasý les gýbý naftalýn kokuyor dýyorlardý.annem ne yaptýysa formamdaký naftalýn kokusunu çýkaramadý.en son kezzap döktü ve formam delýndý.

baba: * *peký oglum üzülme.yenýsýný alýrýz.sen sýmdýlýk geçen sene fenerbahçe-bursa maçýna gýderken adýdas'tan aldýgýmýz arsenal veya real madrýd formasýný gýyýver olur mu?

çocuk: * *onlarý bana hýç býr kuvvet gýydýremez baba.býr kere gýyýp çýktým ama býn pýsman oldum.

baba: *neden oglum.o formalar dünyanýn en büyük 3-5 takýmýnýn formalarý.býr sürü de para verdýk.üstelýk avrupa'da ve dünyada yüzlerce kupa kazanmýs takýmlar.

çocuk:* *öyle ama galatasaray geçen sene onlarýn ýkýsýný de yenerek uefa ve süper kupa'yý kazanmýs baba.

baba: *olsun oglum.hem sen neden süreklý avrupa avrupa dýyorsun.býz avrupa'da degýl,asya kýtasýndayýz.býzý pek basarýlý olamadýgýmýz ýçýn kontenjaný dolduralým dýye oynatýyorlar.geçen
gün gazetede okudum.fýfa asya kýtasýndaký takýmlar ýçýn yený býr organýzasyon düzenleyecekmýs ve türkýye'den de býzý çagýracaklarmýs.kazakýstan,beyaz rusya,çeçenýstan ve kýrgýzýstan da bu organýzasyonda yer alacakmýs asya lýgýnýn sampýyonu olunca arkadaslarýn sana ne cevap verecekler bakalým.üstelýk asya avrupa'dan daha büyük oldugu ýçýn býze verýlecek kupada büyük olacaktýr.

çocuk: * ýnsallah.sen buna gerçekten ýnanýyormusun yoksa beným üzülmemem ýçýn mý söylüyorsun baba?

baba:* tabýý ký ýnanýyorum oglum.fenerbahçe yýllardýr türkýye'nýn savunucusu olmustur.daha önce de söyledýgým gýbý ýtýlaf devletlerý donanmasý karsýsýnda ülkemýzý savunmus,zor sartlarda býle gemýsýný terketmemýstýr.

çocuk: *gemýyý terketmekle,sahayý terketmek ayný sey mý baba?galatasaraylý arkadaslarým bana; sýz korkaksýnýz,trabzon'a elenecegýnýzý anladýktan sonra maçý býrakýp kaçtýnýz.sahayý terkeden,gemýyý nýye terketmez baba?

baba: *ben ne býlýyým oglum.1918 yýlýnda dogmamýstým býle.eský býr söz vardýr.bazý durumlara göre;erkeklýgýn % 99'u kaçmaktýr.

çocuk: *ülke puaný ne demek baba?galatasaray'lý arkadaslarým bana fenerbahçe'nýn ülke puanýmýzý süreklý düsürdügünü,kupalara katýlmamamýzýn türkýye'ye daha faydalý olacagýný,çünkü aldýgýmýz her maglubýyetýn ülke puanýmýzý düsürdügünü,fenerbahçe'nýn avrupa'da yaptýgý 10 maçýn 8'ýnde
yenýldýgýný söylüyorlar.gerçekten fenerbahçe avrupa'da yaptýgý 10 maçýn 8'ýnde yenýldý mý baba?

baba:*vallahý hatýrlamýyorum oglum.býz yýlda 1 bazen 2 yýlda býr avrupa kupasý maçý oynadýgýmýz ýçýn,o zamanký gazete ve tv.lerde verýlen haberlerý hatýrlamama ýmkan yok.

çocuk: * peký fenerbahçe bu yüzden mý bu yýl ýnter-toto kupasýna katýlmadý,yaný ülke puanýmýzý düsürmemek ýçýn mý baba?

baba: * onu gýt mustafa denýzlý'ye sor.ne býleyým ben?

çocuk: * türkýye kupasý'ný fenerbahçe hýç kazandý mý baba?

baba: * tabýýký.39 yýldýr oynanan bu kupayý tamý tamýna 4 kez kazandý.

çocuk: * ben neden görmedým baba? vallahý sýmdý aglýycam.

baba: * aglama oglum.gýt sor bakalým lýseyý býtýren abýn görmüs mü?
çocuk: * galatasaray bu kupayý gerçekten 13 kere mý kazandý baba?

baba: * evet oglum.ama 13 ugursuz rakkamdýr.belký de býr daha hayat boyu kazanamayacaklardýr.

çocuk: peký sen degýl mýydýn ugursuzluk,fal gýbý seylere ýnanma dýyen baba?

baba: * duruma göre degýsýr.atalarýmýz ne demýs.fala ýnanma,falsýz da kalma.senýn galatasaray'lý arkadaslarýn fenerbahçe onlarý daha fazla yendý ya,en çok sampýyon olmakla,en çok kupa almakla, uefa ve süper kupa sampýyonu olmakla tesellý buluyorlar.

çocuk:* tesellý bulmak ne demek baba.

baba: * örnek vereyým.býr yarýsmaya katýldýn ve yurt dýsýna tatýle çýkmak ýçýn yarýstýn. yarýsmadan elendýgýnde tesellý olarak sený antalya'ya tatýle gönderdýler.ýste tesellý budur.

çocuk: * haný su mýllý pýyango'da büyük ýkramýyeyý 1 numarayla kaçýranlara verýlen tesellý ýkramýyesý gýbý mý baba?

baba: * tam ýsabet.aferýn beným akýllý oglum.yaný büyük hedefýne ulasamazsan elýne tutturulan seye tesellý denýr.

çocuk:* bu durumda galatarasaray'ýn bütün bu basarýlarýna ulasamayýp,sadece onlarý daha çok yenmemýz býzým tesellýmýz olmuyor mu?yaný büyük ýkramýye avrupa seyahatý ama býz avrupa'ya
gýdemýyoruz.ancak sýýrt'e,yozgat'a gýdýyoruz.galatasaraylý arkadaslarým bence haklý baba.alý sen
amca sený yýllarca kandýrmýs ama bený kandýramayacak.

baba: * sen neler söylüyorsun oglum.hem unutma azýz yýldýrým amcan ne dedý;býr gün herkes fenerbahçe'lý olacak

çocuk:* artýk senýn ve onlarýn söyledýgý hýç býr seye ýnanmýyorum baba.ben bundan sonra galatasaray'lýyým.sen de sunu unutma;

býr gün hýç fenerbahçe ' lý kalmayacak.*

ALINTIDIR...