Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
4 sonuçtan 1 ile 4 arası

Konu: Ali İmran 78. Ayetin Dikkatimizi Çektiği Uyarıları

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Standart Ali İmran 78. Ayetin Dikkatimizi Çektiği Uyarıları

İnsan düşünen, özgür iradesi olan bir varlıktır. Onun içindir ki Allah, yaptıklarınızdan, sorgu suale çekileceksiniz der Kur’an da. Madem sorgu suale çekileceğimiz kitap Kur’an, gelin onun içinden çok dikkat çekici bir ayet üzerinde, birlikte düşünelim.

Bakın Yaradan ayetinde ne diyor ve bizlerin dikkatini nasıl çekiyor.

Ali İmran 78: Onlardan bir grup var ki, KİTAPTA OLMAYAN BİR ŞEYİ SİZ KİTAPTAN SANASINIZ DİYE, DİLLERİYLE KİTABI ÇARPITIRLAR VE ALLAH'TAN OLMADIĞI HALDE, “BU, ALLAH KATINDANDIR!” DERLER, böylece bile bile Allah hakkında yalanlar uydururlar.

Ayeti okuduğunuzda, sanırım daha önce öğretilenler geldi aklınıza. Ne öğretmişlerdi?

(Kur’an da din ve iman adına her bilgi yoktur, her şey Kur’an da yazmaz. Kur’an özet bilgileri içerir. İslam ı Allah ın emrettiği gibi tam ve doğru öğrenmek, yaşamak için, fıkıh kitaplarına bakmalıyız.)

Ne dersiniz, Allah ın ayetinde bizleri uyarısıyla, bugün bizlere öğretilen beşeri öğreti, bir birine uyuyor mu? Uymadığı gibi, verilen bilgiler, birbirinin tamamen tersi. Sizce kime inanacağımız çok açık değil mi?

Ayetten çıkaracağımız en önemli ders, Allah ın Kur’an da bahsetmediği, hüküm vermediği hiçbir konuda sorumlu olmadığımız ve bahsedilmeyen bir konuyu, hiç kimsenin dine ilave yapamayacağı, sorumluluk sınırlarımıza ilave edemeyeceği gerçeğidir. Ayrıca Kur’an da olmadığı halde, bunlarda Allah katındandır diyenlere inanırsak, Allah a açıkça yalan uydurmuş, iftira atmış oluruz, bunu da lütfen unutmayalım.

Ayet üzerinde önce birlikte düşünelim. Din adına kendilerini yetkilendiren bazı kişiler, öyle guruplar vardır ki diyor Allah, benim gönderdiğim kitap, yani KUR’AN ın içinde olmadığı, hiç bahsedilmediği halde, bu kişiler sizlere çok farklı şeyleri, kendi çıkarları, nefislerinin etkisi ile Allah katından olmadığı halde, birçok konuda, bunlarda Allah katındandır derler diyor.

Bunu yaparken de, Allah ın ayetlerinin anlamlarını çarpıtırlar ki, siz benim hüküm vermediğim konuları da, Allah katından sanasınız diye, sizi aldatırlar diyerek, dikkatimizi çekiyor Rabbimiz.

Ayetin sonunda ise böyle insanlar, ALLAH A YALAN UYDURURLAR DİYOR. Tabi bu insanların mahşer günü halinin ne durumda olacağını, bir önceki ayetinde görebilirsiniz.

Okuduğumuz ayette Rabbimiz, üzerinde dikkatle durmamız gereken bir ışık yakıyor bize ve şunu anlatmaya çalışıyor.

Sizlere rehber olsun diye gönderdiğim Kur’an da, sorumlu olduğunuz, gerekli olan her şeyi açıkladım. Birileri çıkıp ta, bakın Kur’an da, şu ya da bu konuda sizin anlayabileceğiniz şekliyle, açıkça bir hüküm yok diyerek, bazı ayetlerin anlamlarını saptırarak, sizleri aldatmaya çalışırlarsa, sakın onlara inanmayın diyor.

Allah ben sizlere, Zühruf suresi 44. ayetinde, sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum diye hüküm verdiysem, SÖZÜM HAKTIR, GERÇEKTİR BUNU UNUTMAYINIZ. Bu hükmü verdikten sonra, Kur’an da olmayan bir hükümden de, sizlerin sorumlu olacağınızı söyleyerek, bana iftira atanlardan yana sakın olmayınız. Bunu yapanları ebedi bir azap bekliyor diyerek, HAKKIN YOLUNUN YALNIZ KUR’AN DAN GEÇTİĞİNİ, APAÇIK ANLATIYOR BİZLERE AYET.

Allah Ali İmran 78. ayetinden bir ayet öncesinde, kitapta olmadığı halde, bunlarda Allah katındandır diyerek, Allah a karşı taahhütlerini, menfaatleri karşılığı değiştirenler, yerine getirmeyenlerin ebedi azap içinde olacaklarını ve mahşer günü Allah bu insanların yüzlerine bile bakmayacağını, şimdiden bizlere bildiriyor.

Peki, Allah a karşı sözlerinde durmayarak, taahhütlerini yerine getirmeyenler kimler, isterseniz onu da düşünelim. Aslında Ali İmran 78. ayette onu açıklıyor ve diyor ki, bu insanlar kitapta hükmünü vermediğim halde, bunlarda Allah katındandır diyerek, başka ayetlerin anlamlarını saptıranlardır. Dikkat ediniz lütfen bunlar, ben Müslüman ım diyen insanlar.

İşte dostlar bu türlü sözleri söylemek, böyle bir inancın ardı sıra gitmek, bu kadar büyük bir günah. Ama Kur’an ile aramıza girenler, öyle bir duvar örmüş ki aramıza, bu kadar açık Allah ın gerçeklerini, yaptığımız yanlışları fark edemiyoruz.

Allah yardımcımız olsun. Toplum olarak gözler perdeli, kulaklar ve gönüller mühürlenmiş, yaşayıp gidiyoruz. Ömür bir ırmak misali, akıp gidiyor, bitti-bitecek. Lütfen yaptığımız yanlışları görebilmek için, elimize Allah ın nuru KUR’AN ı alalım ve anlayarak, düşünerek okuyalım, onun rehberliğiyle imanımızı yaşayalım. Onun ışığıyla aydınlanalım, beşerin rivayet ve sanı sözleriyle değil.

Sizce en garantili yol, bu değil mi? Siz Kur’an ı anlayamazsınız diyenlere lütfen inanmayalım, itibar etmeyelim. Çünkü Yüce Rabbimiz kullarının anlayamayacağı bir rehber gönderip, daha sonrada tüm kullarını ondan asla sorumlu tutmaz. Bunu da unutmayalım.

Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Ali İmran 78: Onlardan bir grup var ki, KİTAPTA OLMAYAN BİR ŞEYİ SİZ KİTAPTAN SANASINIZ DİYE, DİLLERİYLE KİTABI ÇARPITIRLAR VE ALLAH'TAN OLMADIĞI HALDE, “BU, ALLAH KATINDANDIR!” DERLER, böylece bile bile Allah hakkında yalanlar uydururlar.

şu yazdıklarını okuyunca Allah cc. bu ayeti kerimeyi tam da senin gibiler için indirdiğini düşündüm. bu ayetin nüzul sebebini bilmeden veya kasten burada yazmadan yukarıdaki ayeti yorumlamaya kalkıyorsun. ayette de zikredildiği gibi sen de dilini eğip büküyorsun.

önce, ayetin nüzul sebebini ya bilmiyorsun yada kasten burada yazmıyorsun. eğer nüzul sebebini bilseydin bu ayetin peygamber efendimiz zamanındaki yahudiler için indirildiğini eğer kalbin mühürlü değilse anlardın. kalbi mühürlü, gözü kör ve şaşı, kulağı da sağır olan kişiler yukarıdaki ayeti tam da senin anladığın gibi anlar diyorum. müslümanları inançlarında şek ve şüpheye düşürmeyi amaçlayan sen ve senin gibileri allah cc.islah etsin diyorum.

önce ayetin tam olarak tercümesi:

''Ve muhakkak ki onlardan (Ehli Kitap'tan) bir grup mutlaka, onu (okuduklarını) kitaptan zannetmeniz için kitabı okurken dillerini eğip bükerler oysa o kitaptan değildir. O, Allah'ın katından olmadığı halde: "O, Allah'ın katındandır" derler. Ve onlar Allah'a karşı bilerek yalan söylüyorlar.''

Al-i İmran 69-74. âyetlerde ehli kitaptan bazılarının, Müslümanların Kur'ân-ı Kerîm'e olan güvenlerini sarsmaya yönelik şaşırtma taktiklerine yer verilmiş ve onların gerçekte sadece kendilerini aldattıkları belirtilmişti. 78. âyette ise bir de kendi kitaplarındakileri yanlış aksettirmeyi hedefleyen bir şaşırtma taktiği uygula*dıkları ve bile bile yüce Allah hakkında yalan uydurdukları bildirilmektedir.

Müfessirler genellikle 78. âyetin bir kısım Yahudiler hakkında olduğu kanaatindedirler. Kur'ân-ı Kerîm'in birçok âyetinde Yahudilerin Tevrat'ı aslî hüviyetine aykırı biçimde göstermek için değişik yollar denediklerine işaret edilir.

İşte bunlardan biri olan ve bu âyette belirtilen, dili eğip bükme diye ifade edilen bu davranışın açıkça Yahudilere nispet edilmiş olması bu kanaati destekleyici niteliktedir. Âyette geçen bu deyim ağzı eğip bükerek okumak suretiyle metni anlaşılmaz veya yanlış anlaşılır hale getirmeyi ifade eder; ancak bunun icra tarzı hakkında farklı açıklamalar yapılmıştır.

Bazı müfessirler de bu âyeti İbn Abbas'tan gelen şu rivayetin ışığında yorumlarlar: "Kıyamet günün*de Allah'ın kendileriyle konuşmayacağı ve kendilerine bakmayacağı kimseler, Muhammed hakkındaki bilgileri karmaşık hale getiren bir kitap yazıp, onu Hz. Muhammed'i anlatan kutsal kitaba karıştıran, sonra da: 'İşte bu Allah katındandır' diyenlerdir."

Bununla birlikte 69-74 nolu ayetlerin muhtevası dikkate alınırsa burada, ehlikitaptan bir kısım din adamlarının Kitâb-ı Mukaddes'teki -"baba" kelimesinin "evrenin sahibi, koruyan, gözeten" anlamında olmak üzere yüce Allah hakkında kullanılması gibi- bazı mecazi ifadeleri çarpıtmalarından ve açıkça tek tanrı inancını ihlâl eden bir yola girmelerinden söz edildiği sonucu çıkarılabilir.

"Kitapta olmayanı ondan sanasınız diye" İfadesiyle "Allah katından olmadı*ğı halde, 'Bu Allah katındandır' derler" ifadesinin aynı anlama geldiğini ve ikin*cinin birinciyi teyit için olduğunu söyleyenler varsa da, konunun inceliklerine İnen bilginler bunların arasındaki farkı şöyle açıklarlar:

Kitapta olmayan her şey İçin "Bu Allah katından değildir" denemez; zira dinî hüküm kitapla sabit olabileceği gibi sünnet, icmâ ve kıyasla da sabit olabilir. Ama sen ve senin gibiler sadece kuran diyerek, sünnet, icma ve kıyası reddeder..

görevi müslümanların imanını çalma ve onları inanç konusunda şek ve şüpheye düşürmek olan şeytana sözcülük yapıyorsun. dini bilgiler adı altında burada küfrünü kusuyorsun.

bu vesile ile; başka bir forumda namazların kısaltılabileceğini ve kısaltılmış namazın da tek rekat olduğunu yazmışsın. ona da burada cevap vereyim. bu dini Hz. Muhammed en iyi anlamış ve bizlere en açık bir şekilde hem anlatmış hem de yaşamıştır. bizim inancımıza göre müslümanlar sefer ve korku ve tehlike durumlarında 4 rekatlı farz namazları iki rekat kılar.akşam namazının farzını ise 3 rekat kılar.bu namazda kısaltma olmaz. bu Allahın biz müslümanlara verdiği bir ruhsattır.bu bütün ilmihallerde böyledir. acaba seferi namazların tek rekat olduğunu sen hangi ayetten çıkardın.

Peki, Allah a karşı sözlerinde durmayarak, taahhütlerini yerine getirmeyenler kimler, isterseniz onu da düşünelim. Aslında Ali İmran 78. ayette onu açıklıyor ve diyor ki, bu insanlar kitapta hükmünü vermediğim halde, bunlarda Allah katındandır diyerek, başka ayetlerin anlamlarını saptıranlardır. Dikkat ediniz lütfen bunlar, ben Müslüman ım diyen insanlar.

ben de, yukarıdaki 78. ayet günümüz şartları göz önüne alındığında tam da senin gibiler için indirildiğini düşünüyorum. ayetleri açıkça saptırıyorsun, din adına verdiğin bilgiler açıkça islam inancına ve islam peygamberinin sünnetlerine aykırı. islam kurandan ibaret diyerek hadisleri, mezhepleri reddediyorsun. açıkca kuranın ayetlerini eğip büküyor ve kendince şeytani bir anlam çıkarıyorsun.müslümanlarıda yanlış yola sevkediyorsun.

son söz olarak;
    aynaya bak.yukarıdaki ayetin mealini ve tefsirini tekrar tekrar oku.şeytanın sözcülüğünü yapmaktan vazgeç.
    Konu selvi64 tarafından (14-02-2014 Saat 22:58 ) değiştirilmiştir.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Inanin ve emin olun ki.Kim Kurani ögrenmek istiyorsa kimsenin yaptigi aciklamalara ihtiyaci yok.Herkez kendi okusun anladigi kendine yeter.Yeterki okudugunuz meal diyanetin onayladigi olsun.Kuran mucizesi herkezin kendisine yetecegi kadariyla okudugu ona yeter. Yeterki siz o kuan-i kerimi nanarak okuyun.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

[COLOR="Red"]"Hırsızın malı,hırsıza helaldir".Sevgili dostlar,ben yukardaki sözün atalarımıza atfen söylenmiş bir karalama cümlesi olduğunu sanırdım.Doğruluğundan halâ kuşkularım devam ederken,bu akşam haberlerde ilminden,irfanından ve de imanından asla kuşku duymadığım bir bir ulu önder,bir tv mahabirinin ".....müdürünün evinde bulunan milyon dolarlar hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna,"devletin kasasından çıkmayan paralar,soygun ya da yolsuzluk sayılmaz!"mealinde bir şey söyledi.
    Kendini Kur'an ayetlerinin tefsirinde yetkili gören arkadaşlar bu ifadeyi benim anlayabileceğim basitlikte açıklarlarsa memnun olurum.Saygılarımla...
    COLOR]

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri