“Güçlü Kadýn, Güçlü Türkiye” hedefinde yeni bir adým
Turkcell’den Türkiye’de kadýnýn güçlenmesi için sosyal iþletmecilik modeli
• Turkcell, Ekonomiye Kadýn Gücü projesi kapsamýnda birçok konuda sosyal problemlerin çözümünde sürdürülebilir, yenilikçi bir yaklaþým olarak dünyada öne çýkan
“sosyal iþletmecilik” modelini baþlatýyor ve dar gelirli giriþimci kadýnlara önemli bir kazanç kapýsý daha açýyor.
• Ekonomiye Kadýn Gücü’nde kadýnýn güçlendirilmesini maksimize etmek ve mikrokredi alan 68 bin kadýnýn kendi ayaklarý üzerinde durmasýný saðlamak amacýyla ek
gelir getirici faaliyette bulunmalarý için projeye özel ürünler tasarlandý. Kadýn giriþimciler kendilerine özel tasarlanan TL dakika veya TL kontör kartlarýný satarak
aile bütçelerine katkýda bulunma imkaný yakaladý.
• Giriþimci kadýnlar ön ödeme yapmaksýzýn TL dakika veya TL kontör kartlarýný teslim alýyor, yakýn çevrelerinde bu kartlarý satýyor. Böylece aldýklarý mikrokredi
desteðinin yaný sýra ilave gelir imkanýna da kavuþmuþ oluyorlar.
• Projenin pilot uygulamasý, Aralýk 2013’te Diyarbakýr, Ýzmir, Eskiþehir, Ýstanbul ve Aydýn olmak üzere 5 ilde baþladý. Yoðun ilgi görmesi ve baþta Diyarbakýr’da
olmak üzere yüksek satýþ rakamlarýna ulaþýlmasý sonucunda Ocak 2014’te TÝSVA’nýn faaliyet gösterdiði 60’ý aþkýn þehre yayýldý. Sürdürülebilir kalkýnmaya yönelik olarak
kadýnlarý iþ sahibi yapan bu model kapsamýnda kýsa süre zarfýnda kadýnlarýn kart sipariþi 15 bini geçti.
Turkcell’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý himayesinde, Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA) iþbirliðiyle hayata geçirdiði Ekonomiye Kadýn Gücü projesinden
faydalanan 68 bin dar gelirli giriþimci kadýn için yeni bir dönem baþlýyor. Dünyada birçok sosyal sorunun çözümü olarak deðerlendirilen “sosyal iþletmecilik” modelinin
projeye dahil edilmesiyle birlikte sosyal faydayý maksimize etmek ve kadýnlarýmýzýn mikrokredinin yaný sýra ilave gelir elde etmesine destek olmak hedefleniyor.
Turkcell’in bu amaçla Ekonomiye Kadýn Gücü projesine özel olarak tasarladýðý TL dakika veya TL kontör kartlarý sadece mikrokredi kullanan dar gelirli giriþimci
kadýnlar tarafýndan satýlabilecek.
Öztürkler: “Kadýnlarýmýzý ekonomik olarak güçlendirmeye devam ediyoruz”
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Koray Öztürkler, “Turkcell için sosyal sorumluluk sadece maddi destek saðlamak deðil. Kalýcý sürdürülebilir çözümlerle sosyal fayda
yaratmaktýr. Turkcell’de ‘Güçlü Kadýn Güçlü Türkiye’ çatýsý altýnda kadýnlarýmýza fýrsat eþitliði yaratabilmek amacýyla kapsamlý ve sürdürülebilir programlar hayata
geçiriyoruz. Ekonomiye Kadýn Gücü projemizle kýsa zamanda 68 bin kadýnýmýza mikrokredi desteði verir hale geldik, teknoloji ve iletiþim gücümüzü onlarýn hizmetine
sunduk ve eðitimler verdik. ‘Kadýnlarýmýza ekonomik olarak baþka nasýl katkýlarýmýz olabilir?’ sorusunu kendimize sorduðumuz bir dönemde dünyanýn önde gelen
uzmanlarýný, politikacýlarý ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Avrasya Sosyal Ýþletmecilik Forumu’na sponsor olarak etkinliðin Ýstanbul’da gerçekleþmesine
katký saðladýk. Bu ufuk açýcý etkinlikte ana tema tüm dünyada birçok sosyal sorunun çözümü olarak öne çýkan ‘sosyal iþletmecilik’ idi. Bir yýl bile dolmadan bu
etkinlikte atýlan fikir tohumlarýný kadýnlarýmýz için yeni bir kazanç kapýsý haline getirmek amacýyla olgunlaþtýrmayý baþardýk. Turkcell’in Hazýr Kart’larý ve ön ödeme
seçenekleri hemen her kesimden yoðun talep görüyor. Bu yoðun talepten yola çýkarak herhangi bir ticari amaç gütmeden kadýnlarýmýzýn satýþa sunabileceði daha ekonomik
paketler tasarladýk. Mikrokredi sistemimize dahil olan her giriþimci kadýn dilerse satýþ ve ürün eðitimlerini alarak kart satýþýna baþlayabiliyor. Kartlarý hiçbir ön
ödeme yapmadan temin ediyorlar. Bu uygulama Türkiye’de sektörümüzde bir ilk niteliði taþýyor. Ülkemizde farkýndalýðýn artmasýný ve sosyal iþletmecilik modellerinin
yaygýnlaþmasýný Güçlü Kadýn, Güçlü Türkiye için diliyorum” dedi.
Kadýnlarýmýz için sürdürülebilir gelir kapýsý
TÝSVA Mütevelli Heyeti Baþkaný Prof. Aziz Akgül projedeki yeni açýlýmla ilgili olarak, “TL dakika veya TL kontör paketlerinden oluþan ürün satýþý kadýnlarýmýz için
Turkcell tarafýndan sunulan sürdürülebilir bir kalkýnma desteði oldu. Ekonomiye Kadýn Gücü, kadýnlarýmýzýn kendi ayaklarý üzerinde durmasýna, iþ gücüne katýlmasýna,
ailesine katký saðlamasýna ve özgüvenli giriþimciler olmasýna büyük katký saðlayan bir proje. Mikrokredi, pazarlama, eðitim ve teknoloji desteðinin ardýndan þimdi de
giriþimci kadýnlarýmýzdan hiçbir teminat istemeden onlara sürekli gelir elde etme fýrsatý sunulmuþ oldu. Artýk kadýnlarýmýz kendi ayaklarýnýn üzerinde duruyor,
ekonomiye katýlýyor. Ve yeni nesil giriþimci haline geliyor” dedi.
Pilot uygulamalar büyük baþarýyla sonuçlandý
Ekonomiye Kadýn Gücü kapsamýnda hayata geçirilen sürdürülebilir kalkýnma için ürün satýþý programý Aralýk 2013’te Diyarbakýr, Ýzmir, Eskiþehir, Ýstanbul ve Aydýn’da
uygulanmaya baþladý. Turkcell Akademi bünyesinde, kadýnlarýmýza birebir destek olmak amacýyla çalýþmalar yapan satýþ koçlarý tarafýndan ürün satýþý ve ürün faydalarý
eðitimleri hazýrlandý. Satýþ koçlarý beþ ilde kadýn giriþimcilere koçluk yaptý. Yine broþürler üretilerek giriþimci kadýnlar bilgilendirildi. Kýsa süre içinde
giriþimci kadýnlar yüksek miktarda satýþ yaparak memnuniyetlerini dile getirdiler. Uygulama Ocak 2014’te TÝSVA’nýn faaliyet gösterdiði 60’ý aþkýn ile yayýldý ve
giriþimci kadýnlar 15 bini aþan kart sipariþinde bulundu.
Turkcell’in ön ödemeli kartlarý yoðun ilgi görüyor. Ekonomiye Kadýn Gücü için geliþtirilen “sosyal iþletmecilik” sistemi bu yoðun talepten yola çýkýlarak tasarlandý.
Hali hazýrda var olan talep nedeniyle kadýnlarýn ürün satýþýný yakýn çevrelerine duyurmalarý yeterli oluyor. Sonrasýnda satýþ kendiliðinden geliyor.
12 TL ile 20 TL arasýnda deðiþiyor…
Proje kapsamýnda satýþ yapmak isteyen giriþimci kadýnlar, alýcýlara farklý seçenekler sunuyor. Paketlerin fiyat aralýðý 12 ila 20 TL arasýnda deðiþiyor. Örneðin 20
TL’lik ürün, bayilerden yapýlan 20 TL’lik yüklemeye eþdeðer. Ödenen 20 TL her yöne dakika, SMS ya da mobil internet için kullanýlabiliyor. 20 TL’lik paket sayesinde
birçok avantajlý paket satýn alýnabiliyor. Turkcell’in giriþimci kadýnlarýn ve bölgelerin ihtiyaçlarý doðrultusunda projeye özel olarak ürettiði 12 TL’lik pakette ise
120 dakikalýk her yöne konuþma bulunuyor.
EK BÝLGÝ
Kart satýþýnda baþarýlý olan kadýn giriþimciler ne diyor?
http://iziletisim.files.wordpress.com/2014/03/mg_2633.jpg[/img]
MENÝCE ÞAHÝN (Diyarbakýr)
“Okuma yazmam olmamasýna raðmen bu kartlarý çok rahat satabiliyorum. Kartlarý para ödemeden alabiliyoruz. Bu yüzden bizim için bu kartlarý satmak çok kolay. Bu hepimiz
için çok güzel bir avantaj. Tanýtýmý da kolay; kartýn arkasýnda bütün bilgiler yer alýyor. Ayrýca broþürü de var. Gittiðim her yerde bu kartlarý anlatýyorum. Zaten
hemen herkes TL Dakika ve Kontör Kart’lardan haberdar, bu nedenle hiç zorlanmýyorum. Ýlk önce eþime sattým, sonra çevrem de talep etmeye baþladý. Þimdi bir alan bir
daha alýyor. Ben de aile bütçesine katkýda bulunmuþ oluyorum. Kartý benden alan çoðu kiþi benim gibi ev hanýmý. Ýstedikleri an bana telefon edip kartý temin
edebiliyorlar. Bu da onlar için güzel bir fýrsat. Hedefim daha çok satmak ve evime daha fazla katkýda bulunmak.”
FERYA GEDÝK (Ýstanbul-Þiþli)
“Hiçbir þekilde maddi sýkýntýmýz olmadan, bizi zorlamadan kazanç saðlayabiliyoruz. Þu anda hangi iþe girerseniz girin önce cebinizden para gider, sonra kazanç
saðlamaya baþlarsýnýz. Turkcell’in Kart programýnda ise böyle bir þey yok. Artýk telefon hepimiz için bir ihtiyaç, ayrýlmaz bir parçamýz gibi. Ýnsanlarýn pek çoðu da
Turkcell kullanýyor. Bu nedenle bu kartlarý satmak o kadar basit ki… Satýþa önce çevremizden, akraba ve arkadaþlarýmýzdan baþlayabiliyoruz, ardýndan yayýlmaya baþlýyor
zaten. Akþamlarý kontörleri bitenler beni arayýp ya da mesaj atýp hemen kartý alabiliyor. Lise ve üniversite öðrencileri de yoðun olarak talep ediyor. Böylece hem biz
kazanýyoruz hem de ihtiyacý karþýlamýþ oluyoruz. Hayallerim var; çocuklarýmý daha güzel okutmak istiyorum. ”
ÝLKNUR SOYUPAK (Ýstanbul-Beykoz)
“Herkes kabuðundan çýkýp bu iþi isteyerek yapmalý. Ben bu iþi sosyal medyada kendi ürünlerimi de sattýðým için duyurdum. Ayrýca bir araya geldiðim herkese bu kartlarý
anlatýyorum ve kolay satýyorum. Broþürlerimiz de var, okumalarý için insanlara bunlarý da veriyorum. Anlamasý ve anlatmasý kolay, kendiliðinden satýlan ürünler bunlar.
Kontör alan her müþteri zamanla sabit müþteriniz haline geliyor. Bu iþten elde ettiðim kazancý oðlumun eðitimine ayýrýyorum. Bu anlamda kartýn çok iyi bir desteði
oldu.”
“Ekonomiye Kadýn Gücü” hakkýnda
Turkcell’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý himayesinde, Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA) iþbirliðiyle baþlattýðý cepten kalkýnma seferberliði dünyada ilk olma
özelliðine sahip. Bir mobil operatörün mikrofinans kuruluþuyla bir araya gelerek oluþturduðu ilk sosyal sorumluluk projesi olan “Ekonomiye Kadýn Gücü” ile þu anda
ekonomik üretime baþlamak ya da iþini büyütmek isteyen 68 bin dar gelirli kadýna mikrokredi desteði veriliyor. Hedef, önümüzdeki iki sene içinde 100 bin kadýna
ulaþmak. Kadýnlar mikrokredi desteðinin yaný sýra eðitim, teknoloji ve pazarlama alanlarýnda da destekleniyor. Þu ana kadar 10 ilde, 11 farklý programla 500 kadýn
giriþimci sýnýf içi eðitimlerini tamamlamýþ durumda. Kadýnlarýn el emeði göz nuru ürünlerini tüketiciye ulaþtýrabilmeleri için Turkcell, yeni iþ ve pazarlama kanallarý
da açýyor. Turkcell’in hayata geçirdiði “Turkcell El Emeði Pazar Yeri” e-ticaret sitesi þu anda 14 bin kadýn tarafýndan aktif olarak kullanýlýyor. Bu sistemde üretici
ile tüketici aracýsýz bir þekilde alýþveriþ yapabiliyor.
Mart 2013’te Birleþmiþ Milletler tarafýndan Turkcell’in “kadýn odaðý” kapsamýnda dünyaya örnek gösterilen Ekonomiye Kadýn Gücü projesi, geçen yýl halkla iliþkiler
alanýnda en prestijli organizasyonlardan biri olarak kabul edilen IPRA Altýn Küre Ödülleri’nde “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” kategorisinde birinci oldu. Ardýndan ödül
alan diðer 29 kategori içinde de IPRA Büyük Ödülü’ne layýk görüldü.
Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadýnlara borç verebiliyor ya da baðýþ yapabiliyor. Bunun yaný
sýra giriþimci kadýnlara destek vermek isteyenler FON yazýp 5886’ya SMS göndererek proje havuzuna 5 TL baðýþta bulunabiliyor.
“Sosyal Ýþletmecilik” hakkýnda
Sosyal iþletmecilik, Bangladeþli bir ekonomist olan ve mikrokredi sistemi için harcadýðý çabalar nedeniyle Nobel Ödülü’ne layýk görülen Prof. Dr. Muhammed Yunus
tarafýndan dünyaya kazandýrýlmýþ bir modeldir. Prof. Dr. Muhammed Yunus sosyal iþletmecilik fikriyle kapitalizme yeni bir boyut kazandýrmýþtýr.
Sosyal iþletmecilik, karý maksimize etmek için çabalayan deðil, aksine, onu insanlýðýn en öncelikli ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için kullanan bir iþ modelidir.
Ulaþýlabilir fiyatlarda ürünler ve hizmet aracýlýðýyla ya da yoksul ve dezavantajlý insanlarla mevcut bir sosyal sorunu çözmeyi hedefler. Sosyal iþletmecilik, amaçlarý
açýsýndan çýðýr açýcý olsa da yönetiminde gelenekseldir. Bu tür iþletmeler kar amaçlý olmayýp, kar edilsin veya edilmesin temel olarak kendi devamlýlýðýný saðlamak
üzerine konumlandýrýlmýþtýr. Sosyal iþletmecilik, çevreye olan doðrudan etkisinde, deðer zincirine olan etkisinde ve finansal baðýmsýzlýðýnda sürdürülebilir olmalýdýr.
Bu nokta, sosyal iþletmecilik ile hayýrseverlik arasýndaki temel farktýr.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri