SÝVAS - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Gýda Mühendisliði Bölümü öðretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, 2005 yýlýnda yapýlan araþtýrmada, çerezlik olarak tüketime hazýrlanmýþ yer fýstýklarýnda yüzde 91 oranýnda aflatoksin bulaþýklýðý tespit edildiðini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, ''Özellikle açýkta satýþa sunulan çerez ve kurutulmuþ meyveler uzun süre çevresel etkilerle karþý karþýya olduðundan, bu ürünlerin tüketimi saðlýk açýsýndan ciddi bir tehlikedir'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sýcaklýk ve nemli koþullarda ürediklerini, genellikle gýda maddelerinin tat koku ya da görünüþünü deðiþtirmediklerini kaydetti.

Güvenli olmayan sýcaklýk derecelerinde uzun süre beklemiþ yiyeceklerin görüntü ve koku açýsýndan iyi durumda olsalar bile bunlarý tüketmenin tehlike yaratabileceðine dikkati çeken Yrd. Gürsoy, þöyle devam etti:
''Gýdalardaki toksinlerin pek çoðu, ýsýya karþý dayanýklýdýr. En önemli toksin üreten küfler, aspergillus, fusarium ve penicillium cinsleridir. Bu küfler özellikle Türkiye'de çerezlik olarak tüketilen, çikolata yapýmýnda ve çeþitli þekillerde kullanýlan yer fýstýðý, fýndýk gibi yaðlý tohumlularda, incir, üzüm gibi kurutulmuþ meyvelerde yoðun olarak bulunmaktadýr.''