Turkcell’in Kardelenler’i teknolojiyle “Geleceði Yazýyor”

Turkcell, Uluslararasý Telekomünikasyon Birliði (International Telecommunication Union) tarafýndan baþlatýlan “Biliþimde Kýzlar Günü”nde, kýzlarýn biliþim alanýnda daha etkin olmasý ve sektöre kazandýrýlmasý amacýyla Kardelenler ve Geleceði Yazanlar projeleri kapsamýnda attýðý adýmlarý kamuoyuyla paylaþtý.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletiþim þirketi Turkcell, tüm dünyada kutlanan ve bu sene 24 Nisan’a denk gelen “Biliþimde Kýzlar Günü”nde, Kardelenler ve Geleceði Yazanlar projeleri kapsamýnda kýz öðrencilerin biliþim sektörüne kazandýrýlmasý amacýyla verdiði desteði açýkladý.

Öztürkler: “Amacýmýz daha çok kýzýmýzý biliþim sektörüne kazandýrmak”
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Koray Öztürkler, “Biliþimde Kýzlar Günü, kadýn iþgücünün özellikle düþük olduðu sektörümüz için çok anlamlý bir gün. Turkcell’de çalýþanlarýmýzýn yüzde 50’si kadýn. Kendi içimizde bu eþitliði yakalamýþ durumdayýz ancak daha fazla kýzýmýzý biliþim sektörüne kazandýrmak için gidilecek çok yolumuz var. Anadolu’nun dört bir yanýnda üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyan yüzlerce Kardelen kýzýmýzý eðitim bursuyla destekliyoruz. Þimdi de onlarý mobil yazýlým seferberliðimiz olan Geleceði Yazanlar projemize dahil ettik ve bu yolda onlara verdiðimiz desteði artýrarak sürdürüyoruz. Bu özel güne, mühendislik ve biliþim alanýnda eðitim gören pek çok kýzýmýzý sektörümüze kazandýrmak ve toplumda farkýndalýk yaratmak açýsýndan ayrý bir önem veriyoruz” dedi.

Kýzlarý teknolojiye yönlendirmek…
Turkcell halen Kardelenler projesi kapsamýnda lise burslarýnýn yaný sýra Türkiye’nin farklý illerinde mühendislik fakültelerinde okuyan kýz öðrencileri eðitim bursuyla destekliyor. Eðitim bursunun yaný sýra, kýzlarýn yazýlýmcý ekosistemine kazandýrýlmasý ve kariyerlerini bu yönde kurabilmeleri amacýyla Kardelenler, Turkcell’in bir baþka sosyal sorumluluk projesi olan Geleceði Yazanlar’a dahil edildi. Yerli mobil yazýlým seferberliði olarak baþlatýlan ve beþ ay içinde 17 bin kiþinin katýldýðý Geleceði Yazanlar’ýn üyelerinin yüzde 20’si kýzlardan oluþuyor.

Kardelenler Uygulama Maratonu’nda
Geleceði Yazanlar kapsamýnda halen devam eden ve mayýs ayýnda bitecek olan “Uygulama Maratonu”nda 12 üniversiteli Kardelen yer alýyor. Android Uygulamanýn Temelleri, Uygulama Arayüzü Oluþturma, Android’de Java’ya Giriþ ve Örnek Uygulama Geliþtirme baþlýklarý altýnda hýzlandýrýlmýþ eðitime tabi tutulan Kardelenler, mobil uygulama alanýnda ilk meyvelerini de vermeye baþladý. Altýþar kiþilik iki gruba ayrýlan maratoncu Kardelenler’den ilk grup “Sosyal Sorumluluk”, ikinci grup ise “Eðitim” temalý mobil uygulama geliþtiriyor. Uygulama Maratonu’nda en baþarýlý uygulamayý geliþtiren ekip ödül olarak Silikon Vadisi’ne gidecek.
Maraton büyük bir tecrübe
Maraton katýlýmcýsý kýz öðrenciler, Geleceði Yazanlar Uygulama Maratonu’nda yer almanýn kendileri için hem çok büyük bir tecrübe hem de fýrsat olduðunu belirtti. Maratona seçilen Kardelenler çeþitli üniversitelerin Matematik Mühendisliði, Elektronik Mühendisliði ve Bilgisayar Mühendisliði bölümlerinde öðrenim görüyor.

Kardelenler Hakkýnda
Ekonomik nedenlerle öðrenimlerine devam edemeyen kýz çocuklarýna eðitimde fýrsat eþitliði saðlanmasý amacýyla 2000 yýlýnda baþlatýlan projede bugüne dek 100.000’i aþkýn burs verildi.
Proje kapsamýnda, Çaðdaþ Yaþamý Destekleme Derneði (ÇYDD) iþbirliðinde lise öðrencilerine, Toplum Gönüllüleri Vakfý (TOG) iþbirliðinde mühendislik fakültelerinde okuyan kýz öðrencilere ve Türkiye Engelliler, Spor, Yardým ve Eðitim Vakfý (TESYEV) iþbirliðinde üniversitelerde okuyan engelli kýz öðrencilere eðitim bursu veriliyor.