16 Mayýs 2014 18:06 (Son güncelleme 16 Mayýs 2014 18:57)
TFF Baþkaný Demirören, Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonunda yabancý oyuncu kontenjanýnýn "5+3" þeklinde uygulanacaðýný açýkladý.
ÝSTANBUL
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Baþkaný Yýldýrým Demirören, Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonunda yabancý oyuncu kontenjanýnýn 5+3 olacaðýný açýkladý.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun Ýstinye'deki merkez binasýnda yönetim kurulu üyelerinin de katýlýmýyla düzenlenen basýn toplantýsýna Manisa'nýn Soma ilçesinde yaþanan maden faciasýyla ilgili üzüntülerini bildirerek baþlayan Demirören, yaralarýn sarýlmasýna yardýmcý olabilmek için bazý kararlar aldýklarýný anlatarak, þunlarý kaydetti:
"Süper Kupa finali, 15-16 Aðustos'ta Manisa'da oynanacak. Bütün geliri de Soma'da þehit düþen kardeþlerimizin ailelerine baðýþlanacak. Ayrýca TFF olarak, valilik vasýtasýyla 5 milyon lira baðýþta bulunacaðýz. 19 Mayýs Pazartesi günü Fatih Terim yönetimindeki milli takýmýmýz ve yönetim kurulumuz, Soma'ya taziye ziyaretine gidiyoruz. Milli futbolcularýmýz, pazartesi günü ayrý bir kampanya baþlatacaklar. Merkez Hakem Kurulumuz (MHK) önderliðinde tüm hakemlerimiz, gözlemcilerimiz ve mentörlerimiz, hafta sonu oynanacak maçlarýn tazminatlarýný resmi olarak Soma'ya baðýþlayacak. Bu süreçte futbol ailesi olarak kenetlenen ve destek olan tüm kulüp baþkanlarýna, yöneticilere, hocamýza, milli futbolcularýma, MHK baþkanýmýza, hakemlerimize, gözlemcilerimize ve mentörlerimize teþekkür ediyorum."
"Yabancý oyuncu sayýsý 5+3"
Yýldýrým Demirören, uzun süredir tartýþýlan yabancý oyuncu kuralýnda deðiþikliðe gittiklerini aktararak, Süper Lig'de yeni sayýnýn 5+3 olarak belirlendiði dile getirdi.
Daha önce alýnan karar uyarýnca 2014-2015 sezonunda 5+0+3 olarak uygulanmasý planlanan yabancý oyuncu sayýsýndan tribünde oturan oyuncular nedeniyle kulüplere ek maliyetler yüklediði için vazgeçtiklerini vurgulayan Demirören, "Yönetim kurulumuz 2 sene önce yabancý ile ilgili bir karar aldý. Bu karar bize göre doðru. Ancak tribündeki futbolcular, oynamadan kulübe maliyet yüklüyor. Bunun için sistemi 5+3 olarak uygulayacaðýz. Yani 5 oyuncu sahada, 3 oyuncu kulübede olacak" diye konuþtu.
Yeni sezon 29-31 Aðustos'ta baþlayacak
Yýldýrým Demirören, Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 futbol sezonunun 29-31 Aðustos haftasýnda baþlayacaðýný açýkladý.
Türkiye Kupasý finalinin Bursa'da oynanacaðýný kaydeden Demirören, "2014-2015 sezonu, 29-31 Aðustos haftasý baþlayacak. 31 Mayýs 2015'te de bitecek. 2015 Türkiye Kupasý finali Bursa'da oynanacak" ifadelerini kullandý.
PTT 1. Lig play-off finalinde 18 Mayýs Pazar günü Fenerbahçe Þükrü Saracoðlu Stadý'nda oynanacak Samsunspor-Mersin Ýdmanyurdu maçýna Samsunspor'un cezasý nedeniyle kendilerine ayrýlan yere sadece kadýn ve çocuklarýn alýnacaðýný hatýrlatan Demirören, þöyle konuþtu:
"Þu an gündemde olan ve 2008'den beri faaliyetteki talimatnameye göre pazar günü oynanacak Samsunspor-Mersin Ýdmanyurdu maçýnda Samsunspor'dan sadece kadýn ve çocuk seyircilerin alýnmasý durumu var. Bu talimatname 2008'den beri yürürlükte olduðu için yönetim kurulu olarak bir þey yapamýyoruz. Yanlýþ bir uygulama. Bir sonraki dönem için hukukçularýmýza talimat verdik. Bu sistemi deðiþtireceðiz. Kamuoyunda Süper Kupa finalinin de seyircisiz olacaðý yazýlýyordu. Talimatname, TFF Süper Kupa'yý kapsamýyor. Her iki takýmýn da seyircisi olacak."
"Terim'in düþüncesi, yabancýnýn serbest olmasý"
Yýldýrým Demirören, açýklamalarýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn yönelttiði sorularý yanýtlarken, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in yabancý oyuncu konusunda düþüncesinin, serbest olmasý þeklinde bulunduðunu kaydetti.
Yeni sezon için 5+3 þeklinde uygulanacak yabancý oyuncu sýnýrýyla ilgili Terim'in nasýl bir fikri olduðunun sorulmasý üzerine Demirören, "Hocamýz zaten kulüp takýmý çalýþtýrýrken de milli takýmý çalýþtýrýrken de yaptýðýmýz görüþmelerde yabancý sayýsýnýn serbest olmasýndan yanaydý. Fakat biz yönetim kurulu olarak bir karar aldýðýmýz için, 5+3 þeklinde uygulayacaðýz. Ama hocamýzýn görüþü serbest olmasýndan yana" dedi.
Beþiktaþ Kulübü'nün, 5+1+2 þeklinde yabancý sayýsý uygulamasý isteðinin olduðu hatýrlatarak, alýnan kararla ilgili Tahkim Kurulu'na gitmeleri durumunda nasýl bir durum ortaya çýkacaðý þeklinde yöneltilen soruya Demirören, "Ben kulüplerin artýk Türkiye'nin içinde bulunduðu bu ortamda, birlik ve beraberlik içinde alýnan karara saygý göstererek hareket edeceklerine inanýyorum. Eðer itirazda bulunurlarsa, zaten mevcut 5+0+3 devam etmek zorundadýr ve bunun da hiçbir kulübün iþine gelmediði aþikardýr" diye konuþtu.
Kulüpler Birliði'nin yabancý oyuncu konusunda federasyona oy birliðiyle bir karar iletmediðinin de altýný çizen Demirören, "Bize 12 veya 13 imza geldi. Maalesef 2'si küme düþen kulübümüzdü. Bize gelen yazýlar var, 'federasyon karar alýrsa uyarýz' þeklinde. Konu, gönderilen imzalar ya da yazýlar meselesi deðil, federasyonun aldýðý kararýn uygulanmasý meselesidir" ifadelerini kullandý.
Kulüplerin saha kapama cezasý aldýklarý maçlarla ilgili olarak, kadýn ve çocuk seyirciler önünde oynama uygulamasýnýn yeni sezonda deðiþeceðini dile getiren baþkan Demirören, "Bu konuyla ilgili çalýþmamýzý yapýyoruz. Son aþamalara geldik. Ana prensibimiz, tribün kapatma olarak devam ediyor þu anki yaptýðýmýz çalýþmalarda. Deðiþiklikleri sezon baþýnda açýklayacaðýz" deðerlendirmesinde bulundu.
Passolig konusu
Demirören, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi'nin Passolig konusunda aldýðý kararlarýn hatýrlatýlmasý üzerine, þöyle konuþtu:
"Kanun var ve kanunu bozamýyorsunuz. Federasyonumuz da belli kanunlar içinde hareket ediyor. Gerekçeli karara baktýðýnýzda, zaten ihtiyati tedbir kararýnýn kalktýðýný göreceksiniz. Passolig onun için devam ediyor. Passolig, e-bilet uygulamasýnýn markasý. E-bilet sistemi kanunda olduðu sürece de bu devam edecektir. Türk futbolunda hiçbirimizin hoþlanmadýðý olaylar için en büyük adýmýn da e-bilet olduðunu, uzun vadede hepimizin yaþayarak göreceðine inanýyorum. "
Statlarda yaþanan olaylarýn tüm önlem ve cezalara karþýn devam ettiðine deðinen Demirören, "Bu iþin yaptýrýmý kanunla belli. Burada federasyondan baþka, adli kurumlarýn da iþi devam ettirmesi lazým. Polisin taraftarý almasý, savcýnýn raporuna göre hakimin tutuklamasý gibi belli prosedürleri var. Hepimiz bu þiddetten rahatsýzsak, kural iþleyecek ve iþlemek zorunda. Çünkü futbol seyircisi, futbolu baþka yere de taþýmaya çalýþýyor. Bu da çok yanlýþ" diyerek sözlerini tamamladý.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri