Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: Kürdan diþ kaybýna neden oluyor

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Kürdan diþ kaybýna neden oluyor

    Bilinçsiz kullanýlaný kürdanýn diþ hastalýklarýna neden olduðu bildirildi.

    Diþ hekimi Mahir Þiþman, yaptýðý açýklamada, yemeklerden sonra diþ temizliðinde sýk kullanýlan kürdanýn bilinçli kullanýlmasý gerektiðini belirterek, "Kürdanýn þekli ve yapýsý çok önemli. Kürdan, mutlaka üçgen þeklinde ve inceden kalýna doðru olmalý. Portakal aðacýndan olmalý. Çünkü portakal aðacýnýn özelliði var. Diþler arasýna girdiði ýslandýðý zaman liflerin ve lifli þekilde bakteri plaðýný da oradan uzaklaþtýrýr. Biz portakal aðacýndan yapýlan kürdaný tavsiye ediyoruz, ama ben bugüne kadar Türkiye'de portakal aðacýndan kürdan göremedim" dedi.

    Kürdaný kullanýrken diþ etinin tahrip edilmemesi uyarýsýnda bulunan Þiþman, "Kürdanýn ince þeklinin diþ aralýðýna gelecek þekilde kullanmalýyýz. Kürdaný bütün diþlerin arasýna koyarak oradaki yapýyý bozmaya çalýþmayacaðýz. Yani amaca yönelik kullanmalýyýz. Kürdaný bilmeden bastýrarak diþ eti cebinin içine soktuðunuz zaman oradaki fizyolojiyi bozarsýnýz ve diþ eti çekilmelerine neden olabilirsiniz, diþlerde kýzarýklýk, þiþlik, kanama olur. Hiçbir diþ rahatsýzlýðý yokken insan, diþini kaybedebilir" diye konuþtu.

    Bugün her yerde karþýlaþýlan kürdanýn bilimsel olmadýðýný kaydeden Þiþman, "Türkiye'deki kürdanlarýn þekli uygun deðil. Kavak aðacýndan yapýlmýþ yassý kürdanlarý kullandýðýnýz zaman kýrýlýp diþlerin arasýnda kalýyor. Bir de onu çýkarmaya uðraþýrken diþ etlerini daha fazla tahriþ ediyorsunuz. Kürdaný kullanýrken bilgili bilinçli kullanmak gerekiyor. Kuralýna uygun kürdaný da her gün diþlerimizin arasýna sokmayacaðýz. Fýrçayla çýkaramadýðýmýz yemek atýklarýný çýkarmak için kullanmalýyýz" þeklinde konuþtu.

    Türkiye'de insanlarýn diþ fýrçasý alýþkanlýðýnýn olmadýðý için kürdan kullanma gereði duyduðunu vurgulayan Þiþman, "Her ev, lokanta ve kafede masalarda kürdan bulunur. Bu diþ temizleme alýþkanlýðýmýzýn olmadýðýný gösteriyor. Batýda böyle bir þey göremezsiniz. Aslýnda bu bizim yemek kültürümüzle de alakalý. Biz genelde et ürünleri yediðimiz için, lifli gýdalar daha çok diþlerimizin arasýna sýkýþýyor. Bunun da etkisi çok büyük. Diþlerimiz arasýnda kalan lifleri çýkarmak için kürdan tercih ediliyor. Diþleriniz saðlýklý olursa kürdan zaten kullanmazsýnýz" dedi.



    KAYNAK: MYNET

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    bilgi için teşekürler.

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    faydalı bilgi teşekkür....

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •