FİLİSTİN’DE ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını “katliam” olarak niteledi ve Filistin’de üç günlük yas ilan etti.
Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.
Abbas, “bu akşam zor kararlar alacaklarını” söyledi.
Ramallah’daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00′da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Arap Birliği’nin, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha’da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire’de toplanacaklarını belirtti.
Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail’in “barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini” kaydetti.
Filistin’in Ankara Büyükelçiliği, İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, “İsrail tarafından Gazze’ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.
Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, “Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze’de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.
Yaşanan olayları teessüfle kınıyor, insanlarımızın ve insanlarımızı destekleyen sivil örgütlerin yanında olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.
Açıklamada, bu bağlamda, uluslararası kamuoyuna, BM ve uluslararası dörtlüye, uluslararası kanunlara göre suç işleyen ve İsrail’e hükmeden çeteyi durdurması için görev ve sorumluluk almaları yönünde çağrıda bulunuldu.
Filistin’in Ankara Büyükelçiliğinin açıklamasında, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanarak cezalandırılmasını talep ettikleri belirtildi.
Yer imleri