Dilencilerin kucaðýndaki bebekler neden sürekli uyur? Metro istasyonu yakýnýnda yaþý tam olarak belli olmayan bir kadýn oturuyor. Kadýnýn saçý karýþýk ve kirli, baþýný kederli bir þekilde öne eðmiþ. Yanýnda bir çanta duruyor. Ýnsanlar çantaya para atýyor. Kadýnýn kucaðýnda uyuyan iki yaþýnda bir bebek var. Bebek, kirli bir þapka ve kirli giysiler içinde habersizce uyuyor.
Yoldan geçen sayýsýz insan ona para veriyor. Kötü bir niyeti olduðunu düþünmeden, her zaman cebindeki son kuruþu ve üzerindeki son kýyafeti hayýrlý bir iþ yaptýðýný düþünerek vermeye hazýr olan insanlar. Bir ay boyunca bir dilencinin yanýndan geçtim. Bunun çete kontrolünde bir aldatmaca olduðunu bildiðim için dilenciye para vermedim. Bir ay sonra dilencinin önünden geçerken aniden bir þey fark ettim… Her zamanki gibi pis bir eþofman giydirilmiþ bebeðe baktým. Sabahtan akþama kadar kirli bir metro istasyonunda bir çocuðun bu kadar sakin durmasýný garipsedim. Bebek uyuyordu. Aðlamýyordu, hýçkýrmýyordu veya baðýrmýyordu, sadece baþýný annesinin dizlerine gömmüþ uyuyordu. Sevgili okuyucular, aranýzda çocuklarý olan var mý? 1-2-3 yaþlarýndaki bebeklerin ne sýklýkta uyuduðunu hatýrlarsýnýz. Ýki veya en fazla üç saatlik( ardýþýk olmayan) öðleden sonra þekerlemesi yaparlar ve bu aralýklarla tekrar eder. Fakat ben bir ay boyunca dilencinin kucaðýndaki bebeði bir kere bile uyanýk görmedim! Dilencinin dizlerine gömülü olan bebeðin yüzüne baktým ve içimde beliren kuþku daha da arttý. Gözlerimi bebeðe dikerek dilenciye sordum: “Neden sürekli uyuyor?” Dilenci beni duymamýþ gibi yaptý. Gözlerini indirdi ve yüzünü perperiþan ceketinin yakasýna sakladý. Soruyu tekrarladým. Kadýn tekrar yukarý baktý. Ardýndan arkamdaki bir yere iðrenmiþ bir þekilde baktýðýný fark ettim. Bas git, diye mýrýldandý. Ben adeta çýðlýk atar gibi “neden sürekli uyuyor?” diye sordum bir daha.
Arkamdaki kiþi omzuma elini koydu. Arkamý döndüm. Yaþlýca bir adam, tasvip etmeyen bir tavýrla bana bakýyordu: “Ondan ne istiyorsun? Ne kadar zor bir hayat yaþadýðýný görmüyor musun?” Eh… Cebinden biraz para aldý ve dilencinin çantasýna attý. Dilenci tevazu ve büyük bir keder ifadesi belirmiþ yüz ifadesi takýnarak istavroz çýkardý. Adam omzumdan elini çekti ve metro istasyonundan dýþarý çýktý. Bu yaþlýca adamýn eve gittiðinde, ev halkýna metro istasyonunda gördüðü ruhsuz bir adama karþý fakir, periþan bir kadýný nasýl savunduðunu anlatacaðýndan eminim. Ertesi gün bir arkadaþýmý aradým. Bu arkadaþým zeytin gibi gözleri ile Romen uyruklu komik bir adamdý. Eðitiminin sadece üç buçuk yýlýný tamamlamayý baþarmýþtý. Eðitimini tamamlayamamasý, onun pahalý ve yabancý arabalarla þehrin sokaklarýnda gezinmesini engellemiyordu. Arkadaþýmdan bu iþin bariz bir þekilde organize edilmiþ olduðunu öðrenmeyi baþardým. Kullanýlan çocuklarýn ailelerden “kira”landýðýný veya en basit deyiþiyle kaçýrýldýðýný öðrendim. Bebeðin bütün gün uyumasý için bu kiþiler tarafýndan ona votka ya da uyuþturucu verildiðini de þaþkýnlýkla dinledim. Tabii ki, çocuklarýn vücutlarýnýn böyle bir þok ile baþ etmesi mümkün deðildir, bu yüzden çocuklar genellikle ölür. En korkunç þey ise – bazen bu çocuklar “iþ günü” içerisinde ölür. Ve sözde annenin akþama kadar kucaðýnda ölü bir çocuðu tutmasý gerekir. Bu bir kuraldýr. Yoldan geçenler torbaya biraz para atar ve bunun ahlaki ve doðru bir þey olduðuna inanýr, bunun “yalnýz” bir anneye yardým etmek olduðunu düþünür. Ama deðildir. Ertesi gün ayný metro istasyonunda yürürken gazeteci kimliðimle konuþmaya hazýrdým. Kadýn ayný yerde oturuyordu ve kucaðýnda dünkünden farklý bir bebek tutuyordu. Ona bu çocuðun belgelerini ve dünkü çocuðun nerede olduðunu sordum. Cevap vermedi. Fakat yanýmdan geçen insanlar neden çocuklu ve yoksul bir dilenciye baðýrdýðýmý sorup aklýmý kaçýrdýðým imasýnda bulundular. Bunun üzerine metro istasyonundan bir koruma eþliðinde zorla çýkarýldým. Yapmam gereken tek þeyin polisi aramam gerektiðini biliyordum ve aradým. Fakat polis geldiðinde ortada ne dilenci ne de bebek vardý.
Eðer siz de sokaklarda çocuklarýyla dilenen kadýnlar görüyorsanýz, para vermeden önce bir kez daha düþünün. Para vermediðiniz takdirde sektörleþmiþ bu tür kötü niyetli iþler bir süre sonra bitecektir. Böylece çocuklarýn votka ve herhangi bir ilaç verilerek kullanýlmasýna ve sömürülmesine de engel olacaksýnýz. Dilencilerin kucaðýnda uyuyan bebeðe sakýn þefkat ile bakmayýn. Bu korkunç gerçeði görün! Ýþte artýk bu yazýyý okuduðunuz için dilencilerin kucaðýndaki çocuklarýn neden sürekli uyuduðunu biliyorsunuz.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri