KADINLAR DA MÝSVAK KULLANABÝLÝR MÝ? Kadýnýn diþ etleri zayýf olacaðý ve misvaktan zarar görecegi gerekçesiyle misvaðýn kadýn için sünnet olmadýðý,(11 Hattâb es-Sübki el-Menhel 1/189) bunun yerine onun sakýz çiðnemesinin uygun olacaðý(12 SurunbiIâlî, Merâki'I-felâh (Tahtavý ile beraber) 54; Ayný yerde Tahtavý, kadýnlarýn sakýzla emredilmediklerine dikkat çeker.) vs. söylenmiþse de, misvaðý emreden ve öven hadîsler mutlaktýr (kadýn-erkek ayrýmý yapmaz). Misvaktan hasýl olan. faydalar, kadýn için de, hattâ fazlasýyla matluptur. Diþlerin zayýf olmasý, misvak kullanmamalarýný gerektirmez. Olsa olsa itina ile ve yumuþak misvak kullanmalarýný gerektirir.(13 es-Sübkî, a.g.k. ) Aiþe validemiz: "Efendimiz misvaklanýr ve yýkamam için misvaðýný bana verirdi. Ben de, kendim misvaklanýr, sonra da yýkar ona verirdim" (14 Ebû Davûd, Taharet, 28.) diye nakletmiþtir ki, bu, hem kadýnlarýn misvak kullanabileceðine, hem de karý-kocanýn birbirinin misvaklarýný kullanabileceklerine bir delildir. (15 es-Sübki, a.g.e., I/182) Misvaðýn bugün tibben de sabit o kadar çok faydasý vardýr ki, kadýn bunlardan mahrum etmenin saðlam hiçbir gerekçesi yoktur.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri