Sabah her tarafýnýz tutuluyor, yataktan zor kalkýyorsanýz ve bel aðrýnýz hiç azalmýyorsa dikkat. Siz de 'Deprem Dede' Ahmet Mete Iþýkara gibi AS' hastasý olabilirsiniz...

“Gecenin ilerleyen ve sabahýn erken saatlerinde aðrý ile uyanýyorum. Sabah her tarafým tutuluyor, caným çok yanýyor. Haftalardýr yavaþ yavaþ artan bel aðrým var. Sabah yataktan zor kalkýyorum. Hareketle sabah sertliðim, bel aðrým ve tutukluðum azalýyor. Kendimi egzersizlerden sonra daha iyi, istirahetten sonra daha kötü hissediyorum. Son üç ayda beþ kilo verdim ve nefes alýrken göðüsümde sýkýþma oluyor...”

ANKÝLOZAN SPONDÝLÝT HASTALIÐI NEDÝR

Bu hastalýk temelde omurga ve kuyruk sokumu kemiðiyle leðen kemiðini birleþtiren eklemler olan sakroiliak eklemleri ve etrafýndaki yumuþak dokularý etkilemekle beraber, diðer eklemler, kiriþ ve baðlarda da kronik ve ilerleyici inflamatuvar deðiþiklikler ile kendini gösterir. Eklem ve baðlarda geliþen bu iltihap sonucunda, elastik dokularýn yerine kemik dokusunun geçmesiyle harekette azalma olur ve eklem ya da kemikler hareketlerini yitirecek þekilde birbirleri ile kaynaþýr.

Kaslarýn kemiklere yapýþmasýný saðlayan tendon veya baðlarýn kemiðe yapýþma yerlerinde yeni kemik oluþumu ve enflamatuar deðiþikliklerle kendini gösteren bu hastalýk kýsaca omurlarý birbirine kaynaþtýran “Romatizmal Omurga Ýltihabý” þeklinde tercüme edilebilir. Kelime anlamý olarak ise; “Ankilozan” yapýþma veya kaynama; “Spondilit” ise omurga iltihabý demektir.

Ankilozan Spondilit, özellikle bel bölgesinde hareket kýsýtlýlýðý yapar.

Hastalýðýn þiddeti kiþiden kiþiye deðiþiklik gösterir.

Ankilozan spondilit erkeklerde kadýnlardan 2-3 kat daha sýk görülür ve genellikle 16-35 yaþlarýnda baþlar. Erkeklerde daha çok leðen kemikleri ve omurga sýklýkla tutulur. Kadýnlarda leðen kemiði, kalça, el ve ayak bileði eklemleri daha sýk tutulur. Çocuklarda ise tipik olarak diz, ayak ve ayak bileði, kalça eklemleri tutulur.

Ankilozan Spondilitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kalýtýmsal faktörlerin etkili olduðu ve özellikle genetik hücre iþaretleyicileri olan HLA-B27 doku grubu taþýyanlarda bu hastalýðýn geliþme riskinin daha fazla olduðu gözlemlenmiþtir. HLA-B27 ( + ) þahýslarýn bir kýsmýnda idrar yolu iltihaplarý ve ateþli ishallerin bu hastalýðý baþlattýðý sanýlmaktadýr. Ankilozan Spondilit’li hastalarýn %90’nda HLA-B27 geni müspettir. Tüm Türk toplumunda HLA-B27 sýklýðý % 5-8 arasýnda deðiþmektedir. Kalýtýmsal nedenler dýþýnda baþta mikroplar olmak üzere çeþitli çevresel faktörlerin de hastalýðýn geliþimine katkýsýnýn olduðu düþünülmektedir.

HASTALIÐIN BELÝRTÝSÝ TEÞHÝS VE TEDAVÝSÝ GÝBÝ DETAYLI BÝLGÝLERÝ ashad.org adresinde bulabilirsiniz.