KAYSERÝ (AA)- Erciyes Üniversitesi Týp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Yalçýn Tekol, insanlarýn tuzsuz gýda tüketememelerinin nedeninin bu maddeye olan baðýmlýlýklarýndan kaynaklandýðýný söyledi.
Tekol, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Amerikan Psikiyatri Derneði'nin belirlediði baðýmlýlýk yapýcý kriterler ile tuzun özelliklerini karþýlaþtýrarak bu maddenin insanlarda baðýmlýlýk yaptýðýný ortaya çýkardýðýný kaydetti.
Tekol, þöyle devam etti:
''Alkol, sigara ve diðer maddeler gibi tuz da bir süre kullanýldýðýnda baðýmlýlýk yapýyor. Üstelik bunun için aþýrý tüketime de gerek yok. Yemeklere, ekmeklere katýlan miktarlar bile baðýmlýlýk oluþturabiliyor. Ýnsanlarýn tuzsuz gýda tüketememesinin nedeni de bu maddeye baðýmlý olmalarýndan kaynaklanýyor. Bu nedenle bebekleri ve çocuklarý tuzdan uzak tutarak baðýmlý olmalarýnýn önüne geçmeliyiz. Tuz yiyeceklerin kendine özgü güzel tatlarýný da bastýrmaktadýr.''
Tuz tüketilmemesinin vücuda zararýnýn olmadýðýna dikkati çeken Tekol, "Vücudun tuz dengesini saðlayan aldesteron adlý bir hormon var. Dýþardan tuz alýndýðý zaman bu hormonun salgýlanmasý baskýlanýyor. Yani vücut dýþarýdan ne kadar fazla tuz alýyorsa aldesteron hormonu o kadar eksik oluyor. Tuzlu yiyen insanlarýn aniden terlemeleri ve çok tuz kaybetmeleri durumunda da vücutlarýnda yeterli oranda aldesteron hormonu olmadýðý için tuz kaybýný dengeleyemiyorlar. Kramplar da bu nedenle oluyor.''


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri