Yanlis uygulanan diyetin ölümle sonuçlanabilecegine dikkat çekilerek, diyetin bilinçli bir sekilde yapilmasi gerektigi bildirildi

Trabzon Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Endokrinolog Doç. Dr. Ekrem Algün, yanlis uygulanan diyetin ölümle sonuçlanabilecegine dikkat çekerek, diyetin bilinçli bir sekilde yapilmasi gerektigini söyledi.

Kisinin beslenmede ölçülerin disina çikmasi ve egzersiz yapma imkaninin azalmasina bagli olarak sismanligin ortaya çiktigini kaydeden Doç. Dr. Algün, daha sonra da bu fazla kilolardan kurtulmak için diyet yapilmaya baslandigini dile getirdi. Ancak kilolu bir kisinin kisa sürede zayiflamasinin mümkün olmadigini belirten Doç. Dr. Algün, bu açidan kisa sürede çok fazla kilo verilmesini içeren diyetlerin hem yanlis hem de saglik yönünden çok sakincali olduguna isaret etti.

Hastalarina diyeti yasakladigini dile getiren Doç. Dr. Ekrem Algün, "Fazla kilo sikayetiyle gelen hastalara 'Diyet diye bir olay yok' diyorum. Örnegin 120 kiloluk bir hasta gelerek kisa sürede sifir beden olmak istedigini söylüyor. Bir insanin 6 ayda 120 kilodan 70-50 kilolara düsmesi demek hasta olmasi demektir. Dahasi, uzun dönemde bu kez 140 kilo olmasi demektir. Biz onun için kesinlikle kisa vadeli diyetlere karsiyiz. Tibben yapilmasi gereken, kisinin ilk olarak kilo almamaya çalismasi, ikincisi saglikli ve yavas bir sekilde kilo vermeye baslamasi ve de bunu yasam biçimini degistirerek yapmasidir" dedi.

Kilo vermek isteyen kisinin beslenme aliskanliklarini degistirmekle ise baslamasi gerektigine dikkat çeken Endokrinolog Doç. Dr. Ekrem Algün, "Yapay gidalardan olusan ve kalori degerleri yüksek olan hazir beslenme aliskanliklari fazla kilolarin en önemli sebeplerindendir. Mesela sabah kahvaltisinin, öglen hazir gidalarla beslenmenin, aksamleyin özellikle geç saatlerde agir yemekler yenilmesinin terk edilmesi lazim. Çünkü kilolarin önemli sebeplerden biri de televizyon karsisinda kuruyemis yemek ve atistirmaktir. Bilgisayarla uzun süre çalismak, sürekli araba kullanmak, yürümemek ve devamli asansör kullanmak gibi egzersiz yapilmasini engelleyen aktiviteler kilo almaya sebep olurlar. Kisi bütün bu durumlara dikkat eder ve hayat biçimini degistirirse kilo verir" diye konustu.

Saglikli bir zayiflama için kisinin haftada en fazla yarim ya da bir kilo vermesi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Ekrem Algün, bu durumda kisinin ayda en fazla 4 kilo verecegini ve bunun en saglikli zayiflama yolu oldugunu söyledi. Doç. Dr. Algün sifir beden diye bir seyin olmadigini da kaydederek, bazi insanlarin vücudunda hafif yag bulunabilecegini ve kisinin günlük faaliyetlerini yürütebilecek kadar kilolu olmasinin da esas oldugunu ifade etti.

Kaynak:Mynet.com