MALÝKÝLERE GÖRE AVRET 1-Namazda: Kadýna göre de, erkeðe göre de namaz için avret, kaba ve hafif olmak üzere ikiye ayrýlýr. Her birinin hükmü de deðiþiktir: Erkeðe göre kaba (mugallaza) avret, sadece ön ve arka uzuvlardýr. Hafif avret ise, bunlarýn dýþýnda göbekle diz kapaðý arasýnda kalan yerlerdir.
Hür kadýna göre kaba avret, baþ, kol ve bacaklarla göðüs hariç bütün bedenidir. Hafif avret ise göðüs, göðüsün arka hizasý, boyun, baþ, ayaklarýn dizlerden aþaðýsýdýr. Yüz ve eller ise, hiçbir halde avret deðildir.
Buna göre, örtebilme imkâný varken, kaba avretinden birazý bile açýk olarak namaz kýlanýn namazý bâtýl olur. Hafif avreti açýk olduðunda kýlýnan namazý ise,-her ne kadar buralarý açmak haram ise de- bâtýl olmaz, fakat iâdesi müstehaptýr.
Örtünün ilk bakýþta cildi göstermemesi þarttýr. Ancak dikkatli bakma halinde gösteriyorsa onunla namaz kýlmak mekruhtur. Vakit içinde iâdesi menduptur. Fakat rüzgârýn yapýþtýrmasý, ya da ýslaklýk sebebiyle vücudu belli ediyorsa, zarar vermez.
Baþka elbise bulamadýðý zaman, karanlýðý elbise sayýp, karanlýkta namaz kýlmasý vâciptir.
2- Namaz dýþýnda: Kadýnýn, mahremi olan erkeklere göre avreti, baþ, boyun, eller ve ayaklar dýþýndaki bütün bedenidir. Dolayýsýyla kadýn, mahremine dahi memelerini, göðsünü ve bacaklarýný gösteremez. (el-Harasî, Âlâ Muhtasar-i Seydî Halil, I/248.)
Kadýnýn yâbancý erkeðe karþý avreti, elleri ve yüzü dýþýnda bütün bedenidir. Ancak evlâ olan, ta'mimdir (her yerini kapatmasýdýr). Kâfir gelince, ona müslüman kadýn, yüzü ve elleri dahil hiç bir yerine gösteremez. (Hâsiyetü's-Þeyh Ali el-Adevî Âle'l-Harasî, (Harasî serhiyle beraber) I/347.)
Kâfir kadýnlara ise, hür ve müslüman kadýn, sadece yüzünü ve iki elini gösterebilir. Kendi câriyesine karþý avreti ise, müslüman kadýna karþý olduðu gibi, diz kapaðý ile göbeði arasýnda kalan kýsmýdýr. Malýkî imamlarýnýn çoðunluðunun görüþü budur. Fakat þöyle söylemek daha güzeldir: Müslüman kadýnýn kâfir kadýna karþý avreti de, müslüman kadýna karþý avreti gibidir. Ancak onun yanýnda yüzünden ve ellerinden fazlasýný açamaz. Çünkü açmasýnýn haram olmasý, oranýn avret olmasýný gerektirmez. (Ayný kaynak.) Kadýnýn namaz dýþýnda ve yalnýz baþýna iken de mugallaza (kaba) avretini örtmesi -meleklerden ötürü- müstehaptýr; ihtiyaç olmaksýzýn açmak mekruhtur. (Narasî, I/248)Imam Mâlik: "Kadýn, mahremi olmayan erkekler ve uþaðýyla beraber yemek yiyebilir. Kocasýyla beraber iken kocasýnýn yemek yediði kimselerle yemek yiyebilir"der. (Narasî, I/347.)Erkeðin yabancý kadýnlara göre avreti, baþ, eller ve ayaklar dýþýndaki yerlerdir. Kadýnýn, yabancý erkeðin göðsüne, yanýna (cenbine), sýrtýna, bacaðýna, lezzet korkusu olmasa bile bakmasý caiz deðildir. (Buðyetü's-Sâlik I/99, 100.) Erkeðin erkeklere göre avreti ise, bazýlarýna göre ön ve arkadan ibarettir. (Ibn Abidin, Reddü'l-Muhtâr, I/404, Mýsýr.) Hayatta iken kopan bir avret parçaya bakmak câizdir. Öldükten sonra kopana bakmak ise, haramdýr.Çocuðun namaz dýþýndaki avreti, hallere göre deðiþir. Erkek için 8 yaþýn altýndakilerin avreti yoktur. Meselâ kadýn onlarý çýplak yýkayabilir. 9-12 yaþ arasýndakilerin (bakma olarak) her tarafýna bakabýlir, ama yýkayamaz.13 yaþtan yukarý olanlar, erkek hükmündedir. Kýzlar için 2 yaþ 8 ayýn altýnda olanlar için avret yoktur. Üçten dört yaþa kadar olanlarýn bakma açýsýndan yine avreti yoktur. Dokunma açýsýndan kadýn gibidirler. 6 yaþýndakiler yani müstehat olanlar ise, kadýn hükmünü alýr.Namaz içinde erkek çocuðun avreti, ön ve arka ile uyluklarý, kýz çocuðun avreti ise, göbekle diz kapaðý arasýdýr. Ancak ebeveynin onlara örtünmelerini emretmeleri vâciptir.