Fiat lisansý ile Bursa'daki Tofaþ fabrikasýnda üretilen Fiat Albea'nýn yaklaþýk 1 yýldýr Rusya'da sürdürülen üretim çalýþmalarý baþarý ile sonuçlandý. Rus Severstal Auto'nun fabrikasýnda üretilen ilk Fiat Albea, cuma günü törenle üretim bandýndan indirildi.

Severstal Auto'nun Tataristan'daki Neaberejniye Chelni fabrikasýnda üretimine baþlanan Fiat Albea'nýn üretimi için gerekli parçalarýnýn tamamý Koç Holding-Fiat Auto ortaklýðý ile Türkiye'de faaliyet gösteren Tofaþ tarafýndan ihraç edildi. Fiat Albea, Tofaþ'ýn ürettiði Fiat Palio ve Albea modellerinin Rusya'da üretilmesine yönelik olarak montaj hattý kurulmasý konusunda Ocak 2006'da imzalanan sýnai anlaþma çerçevesinde üretilmeye baþlandý. Fiat Auto ile Severstal Auto arasýndaki iþ birliðinin ilk adýmý olan bu üretim anlaþmasý çerçevesinde 2007 sonuna kadar 20 bin Fiat markalý araç üretilmesi planlanýyor. Ýlk Fiat Albea'nýn banttan indirilmesi töreninde konuþan Severstal Auto CEO'su Vadim Shvetsov, anlaþmayý imzaladýktan sadece 10 ay sonra araç üretmenin çok büyük bir baþarý olduðunu belirterek, baþta Fiat Albea olmak üzere diðer Fiat modellerinin Rusya pazarýnda önemli bir açýðý gidereceðini belirtti.
Yeni Albea'nýn üretiminde görev alan tüm iþçiler Bursa'daki Tofaþ Fabrikasý'nda uzmanlýk eðitimine tabi tutuldu. Buradaki montaj ve araçlarýn test döneminde Türk mühendisleri bizzat görev aldý. Fiat Auto ile Severstal Auto'nun tüm Fiat markalý binek modeller ve hafif ticari araçlarýn Rusya'da satýþý ve daðýtýmý ile ilgili bir de tedarik anlaþmasý da imzaladý. Fiat Albea'nýn Rusya'da yollara çýkmasýnýn Tofaþ açýsýndan önemli bir dönüm noktasý olduðunu belirten Tofaþ CEO'su Ali Pandýr, Fiat Albea'nýn üretilmesinin Türk mühendislerinin baþarýsýnýn bir göstergesi olduðunu belirtti. Ayný fabrikada 2007 yýlýndan itibaren Fiat Doblo'nun da üretileceðini belirten Pandýr, proje kapsamýnda Tofaþ'ýn yýllýk 250 milyon euro gelir elde edeceðini vurguladý.
Öte yandan, yenilenmiþ versiyonu Þubat 2005'te Türkiye yollarýna çýkan Fiat Albea, 2006 yýlýnýn ilk 10 ayýnda 12 bin 100 adetlik satýþ rakamýna ulaþtý.