"Evimize televizyonun ilk girdiği yıl, Almanya'da 1974 Dünya Kupası Finalleri oynanıyordu..
Maçların neredeyse tamamını ise Halit Kıvanç anlatıyordu..
Nefis bir Türkçe ve müthiş bir diksiyonla..
Futbolcuların adını O'nun kadar ustaca telaffuz eden bir başka ismi hatırlamıyorum..
O zamanlar ne teknoloji bu kadar gelişmiş, ne özel televizyonlar var ne de internet!
Eski spikerler, bin bir güçlükle TRT'nin dış haberler servisinden gelen kısıtlı bilgilerle bile olsa tüm futbolcular hakkında izleyicilere doğru bilgiler veriyorlar, bir futbolcunun neredeyse dedesinin adını bile ekrandan aktarıyorlardı..
Halit Kıvanç'tan sonra yine TRT'den Tansu Polatkan, Orhan Ayhan, Doğan Yıldız, Ümit Aktan'ın anlatımları izleyiciyi bilgilendirirdi..
Şimdi ekranda maç izlerken verem olmamak elde değil..
Yılların spikeri olmuş, TRT'de ve özel televizyonlarda maç anlatmış olan İlker Yasin'in spikerliğini beğeniyorum diyen kaç kişi vardır bilemiyorum..
Geçmişte yaptığı hatalardan hiç bir şekilde ders almayan sevgili büyüğümüz, daha bir kaç hafta önce oynanan Fenerbahçe-Palermo maçında kadroda olmayan Rüştü'ye sayısız kurtarış yaptırdı!
İlker Yasin geçmişte de Fenerbahçe'nin kalesini Hayrettin'e Galatasaray'ın kalesini de Engin'e emanet etmişti hatırlayanlar bilirler..
Yeni kuşak sunucular ellerinde onca imkana rağmen maç başında sadece pozisyonu anlatıyorlar, top orta sahadayken, yangın çıkmış gibi bağırarak maçı izleyenlere "Ama" muamelesi yapmaktan başka bir şey bilmiyorlar..
Oysa eski spikerler oyunun her durduğunda tarihten o futbolcuların geçmişinden bahsederek izleyiciyi bilgilendirirdiler..
Şimdikiler ise bırakın bunları, takımların adını bile söylemeyip "Kırmızılılar-mavililer" diyerek izleyiciyle adeta kafa buluyorlar..
Örneğin Star tv'den Ertem Şener'in anlattığı bir maçı izleyin yeter..insanın elinden..
Çünkü sadece bir yerlerini yırtarak bağırıyorlar..
Ne diksiyon var ne de futbol bilgileri..."
Yeni nesil spikerlerde iyiler de yok değil..
Mesela bir Ersin Düzen.. Mesela bir Güntekin Onay.. Mesela bir Okay Karacan..
Hem futbolcularla hem takımlarla ilgili tüm bilgileri ekrandan izleyiciye aktarıyorlar hem de telaffuzları mükemmel..
Ama sadece bu kadar..
Diğerleri maç anlatırken sadece televizyonun sesini kısıp maç izlemek geliyor
NOTT: ALINTI...Kimin yazdığını bulamadım..
ALINTIDIR...