"Evimize televizyonun ilk girdiði yýl, Almanya'da 1974 Dünya Kupasý Finalleri oynanýyordu..
Maçlarýn neredeyse tamamýný ise Halit Kývanç anlatýyordu..
Nefis bir Türkçe ve müthiþ bir diksiyonla..
Futbolcularýn adýný O'nun kadar ustaca telaffuz eden bir baþka ismi hatýrlamýyorum..
O zamanlar ne teknoloji bu kadar geliþmiþ, ne özel televizyonlar var ne de internet!
Eski spikerler, bin bir güçlükle TRT'nin dýþ haberler servisinden gelen kýsýtlý bilgilerle bile olsa tüm futbolcular hakkýnda izleyicilere doðru bilgiler veriyorlar, bir futbolcunun neredeyse dedesinin adýný bile ekrandan aktarýyorlardý..
Halit Kývanç'tan sonra yine TRT'den Tansu Polatkan, Orhan Ayhan, Doðan Yýldýz, Ümit Aktan'ýn anlatýmlarý izleyiciyi bilgilendirirdi..
Þimdi ekranda maç izlerken verem olmamak elde deðil..
Yýllarýn spikeri olmuþ, TRT'de ve özel televizyonlarda maç anlatmýþ olan Ýlker Yasin'in spikerliðini beðeniyorum diyen kaç kiþi vardýr bilemiyorum..
Geçmiþte yaptýðý hatalardan hiç bir þekilde ders almayan sevgili büyüðümüz, daha bir kaç hafta önce oynanan Fenerbahçe-Palermo maçýnda kadroda olmayan Rüþtü'ye sayýsýz kurtarýþ yaptýrdý!
Ýlker Yasin geçmiþte de Fenerbahçe'nin kalesini Hayrettin'e Galatasaray'ýn kalesini de Engin'e emanet etmiþti hatýrlayanlar bilirler..
Yeni kuþak sunucular ellerinde onca imkana raðmen maç baþýnda sadece pozisyonu anlatýyorlar, top orta sahadayken, yangýn çýkmýþ gibi baðýrarak maçý izleyenlere "Ama" muamelesi yapmaktan baþka bir þey bilmiyorlar..
Oysa eski spikerler oyunun her durduðunda tarihten o futbolcularýn geçmiþinden bahsederek izleyiciyi bilgilendirirdiler..
Þimdikiler ise býrakýn bunlarý, takýmlarýn adýný bile söylemeyip "Kýrmýzýlýlar-mavililer" diyerek izleyiciyle adeta kafa buluyorlar..
Örneðin Star tv'den Ertem Þener'in anlattýðý bir maçý izleyin yeter..insanýn elinden..
Çünkü sadece bir yerlerini yýrtarak baðýrýyorlar..
Ne diksiyon var ne de futbol bilgileri..."
Yeni nesil spikerlerde iyiler de yok deðil..
Mesela bir Ersin Düzen.. Mesela bir Güntekin Onay.. Mesela bir Okay Karacan..
Hem futbolcularla hem takýmlarla ilgili tüm bilgileri ekrandan izleyiciye aktarýyorlar hem de telaffuzlarý mükemmel..
Ama sadece bu kadar..
Diðerleri maç anlatýrken sadece televizyonun sesini kýsýp maç izlemek geliyor
NOTT: ALINTI...Kimin yazdýðýný bulamadým..
ALINTIDIR...

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri