Azerbaycanlýlar, 1990 yýlýnda meydana gelen ve tarihe "Kanlý Ocak" olarak geçen "20 Ocak Katliamý"nýn kurbanlarýný anýyor.
BAKÜ
Azerbaycanlýlar, 1990 yýlýnda meydana gelen ve tarihe "Kanlý Ocak" olarak geçen "20 Ocak Katliamý"nýn kurbanlarýný anýyor.
Çok sayýda Azerbaycanlý, katliamýn 25. yýlýnda, olaylarda hayatýný kaybedenlerin defnedildiði Þehitler Hiyabaný'ný ziyaret ediyor. Þehitler Hiyabaný'ný ilk önce Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev ve diðer üst düzey devlet yetkilileri ziyaret etti. Burada düzenlenen törende Azerbaycan Milli Marþý okundu ve Aliyev, Ebedi Ateþ Anýtý'na çelenk býraktý.
Resmi törenin ardýndan binlerce Azerbaycanlý, þehitliðe akýn ederek mezarlara kýrmýzý karanfiller býraktý. Vatandaþlar, þehitlik önünde uzun kuyruklar oluþtururken, saat 12.00'de þehitler için bir dakikalýk saygý duruþu yapýldý. Saygý duruþu boyunca Hazar Denizi kýyýsýndaki gemiler de sirenlerini çalarak þehitleri andý.
Azerbaycanlýlar, 1990 yýlýnýn baþýnda Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlýk Meydaný'nda uzun süreli mitingler düzenledi. Sovyet ordusu, 20 Ocak'ta Bakü'ye girerek aralarýnda kadýn ve çocuklarýn da bulunduðu 150'ye yakýn sivili katletti, yüzlerce kiþi yaralandý.
20 Ocak'ýn "Milli Matem" günü olarak ilan edildiði ülkede, bu tarihte anma etkinlikleri düzenleniyor ve Þehitler Hiyabaný ziyaret ediliyor.
25 yýllýk taze acý
Vatandaþlarla þehitliði ziyaret eden þehit aileleri ve yakýnlarý, mezar baþlarýnda duygulu anlar yaþadý. Kur'an-ý Kerim okuyarak ve dualar ederek yakýnlarýný ananlardan bazýlarý gözyaþlarýna hakim olamadý.
Olaylarda yaþamýný yitiren Sehavet Guliyev'in yeðeni Elhan Guliyev, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 25 yýl geçmesine raðmen Kanlý Ocak'taki duygularý her gün tekrar yaþadýklarýný söyledi. Þehitlerin büyük kahramanlýk gösterdiklerini ve canlarýný tanklara karþý siper ettiklerini hatýrlatan Guliyev, "Özgürlüðümüzü 20 Ocak þehitleri sayesinde kazandýk. Onlar ölümleriyle büyük zafer kazandý" dedi.
Þehitlerden Çingiz Aliyev'in kýz kardeþi Basire Aliyeva ise gözyaþlarý içinde her yýl kardeþinin mezarýný ziyaret ettiðini söyledi. Aliyeva, 25 yýl geçmesine raðmen o gün yaþadýklarý acýnýn tazeliðini koruduðunu belirterek, tüm þehitlere Allah'tan rahmet, yakýnlarýna sabýr diledi.
Kardeþi þehitler arasýnda bulunan Ýnkýlap Paþayev ise 20 Ocak günü Azerbaycan'ýn en vatansever evlatlarýný kaybettiðini belirtti. Þehitlerin baðýmsýzlýðýn kazanýlmasýnda büyük rol oynadýklarýný söyleyen Paþayev, "Onlar her zaman bizim kalbimizde. Sadece kendi kardeþimin deðil, tüm þehitlerin anýsýný kalbimizde yaþatýyoruz" diye konuþtu.
Muhabir: Ruslan Rehimov
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.


Teþekkur:
Beðeni: 



Alýntý

Yer imleri