Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
11 sonuçtan 1 ile 10 arasý

Konu: 02 Ocak 2015 Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart 02 Ocak 2015 Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

    TÜM ÝSLAM ALEMÝNÝN MEVLÝD KANDÝLÝ KUTLU VE MUBAREK OLSUN


    Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) dünyaya teþrif ettiði gündür. Yýlýn ilk kandili olan Mevlid Kandili, dualarýn ve ibadetlerin kabul edildiði mübarek günlerdendir. Bu gecede bol bol dua edilmesi öneriliyor.


    Ýþte her kandil gecesinde yapýlmasý gereken ibadetler:

    1. Kur"ân–ý Kerim okunmalý; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygý ve baðlýlýk duygularý yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

    2. Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun þefaatini ümit edip, ümmetinden olma þuuru tazelenmeli.

    3. Kaza, nafile namazlar kýlýnmalý; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrýca kýlýnabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan þuuruyla ihya edilmeli.

    4. Tefekkürde bulunulmalý; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ýn benden istekleri nelerdir” gibi konular baþta olmak üzere hayatî meselelerde derin düþüncelere girmeli.

    5. Geçmiþin muhasebe ve murakabesi yapýlmalý; ve þimdinin ve geleceðin plân ve programý belirlenmeli.

    6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiðfar edilmeli; idrak edilen geceyi son Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. bilerek nedamet ve inabede bulunulmalý.

    7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalý.

    8. Mü"minlerle helalleþilmeli; onlarla irtibatýmýz cihetinden rýzalarý alýnmalý.

    9. Küs ve dargýn olanlar barýþtýrýlmalý; gönüller alýnmalý; kederli yüzler güldürülmeli.

    10. Kiþi kendine ve diðer Mü"min kardeþlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

    11. Üzerimizde haklarý olanlar aranýp sorulmalý; vefa ve kadirþinaslýk ahlâký yerine getirilmeli.

    12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaþlý olanlar ziyaret edilip, sevgi, þefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

    13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunlarýn yorumlarý ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalý.

    14. Dini toplantýlar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; þiirler okunmalý; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrý bir dalgalanma oluþturmalý.

    15. Kandil gecesinin akþam, yatsý ve Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. namazlarý cemaatle ve camilerde kýlýnmalý.

    16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoþnutluklarý alýnmalý; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalý.

    17. Vefat etmiþ yakýnlarýmýzýn, dostlarýmýzýn ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeþliðine ait sadakati yerine getirilmeli.

    18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarýmýzýn, anne ve babamýzýn, dostlarýmýzýn ve diðer yakýnlarýmýzýn kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; dualarý istenmeli.

    19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduðunca oruç tutulmalý.
    Kim Olursan OL Bir Gün Mezar Taþýnda Ýki Satýr Yazý Olursun...



  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    tüm islam alemi ve forum dostlarýmýzýn mevlid kandili mübarek olsun..

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Ýslam alemi ve forum dostlarýmýn Mevlid kandili kutlu olsun. nice kandillerde hep birlikte olmak dileðiyle.

  4. #4

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart


  5. #5

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    amin saðol

  6. #6

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    tüm islam aleminin ve forumdaþlarýn mevlidi kandili kutlu olsun rabbim birlik ve beraberlik versin nice kandillerede ulaþmamýzý nasip eylesin...

  7. #7

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Allah"ýn rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneþiniz hiç solmasýn, yüzünüz aydýn olsun, kabriniz nur dolsun, makamýnýz Firdevs, dualarýnýz kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun

    Bu gece Ýslam dünyasý Peygamber Efendimizin (sav) doðum günü olan Mevlid Kandili’ni idrak edecek
    Risale Haber-Haber Merkezi
    Ýslam dünyasý yarýn gece Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) doðum günü olan Mevlid Kandili’ne hazýrlanýyor.
    Mevlid kelimesinde "doðum" mânasý vardýr. Kandil kelimesinde de, belli günlerde yakýlan aydýnlýk anlamý mevcuttur. Ýkisini bir araya getirip de Mevlid Kandili dediðimizde, Resûlüllah`ýn doðum gecesinde minarelerde yakýlan kandiller hâtýra gelmektedir. Müslümanlar, her sene Rebiü`l-evvel ayýnýn on ikinci gecesine giriþ teþkil eden geceyi dinî merasimlerle ihyâ eder, farklý bir huzur ve neþ`eyle tes`id etme titizliði gösterirler. Kandillerle donatýlan camiler bu niyetle dolar, taþar...
    Müslümanlar bu geceyi, hem kendi açýlarýndan, hem de çocuklarý açýsýndan düþünürler. Kendi açýlarýndan düþünürken ibâdetleri, çevredeki konu komþuya yardýmlarý, çeþitli iyilikleri hatýrlar, farklý bir yardým anlayýþýnda olurlar. Çocuklarý açýsýndan ise, çok dikkatli olurlar. Mâsum dimaðlarda gecenin güzel bir hatýra olarak kalmasýný temin edecek çarelere baþvururlar. Nitekim o günde çocuklarýn sevineceði þeyler alýrlar, hoþlarýna gidecek sohbetler tertip ederler, gecenin, zihinlerinde tatlý bir hâtýra olarak kalmasýný temin ederler.
    Ýslâm dünyasýnda mevlid merasimi ilk defa, Mýsýr'da hüküm süren Fatýmîler (910-1171) tarafýndan tertiplenmiþtir. Bu merasimler saraya ait olup, sadece devlet erkaný arasýnda cereyan etmekte idi. Fatimîler, Hz. Ali (r.a.) ve Fatýma (r.anha.)'ýn doðum günlerinde de mevlid merasimleri tertip ederlerdi.
    Sünnî müslümanlarda ilk mevlid merasimi, Hicri 604 yýlýnda, Selahaddin Eyyubî'nin eniþtesi ve Erbil atabeði Melik Muzafferuddun Gökbörü tarafýndan tertiplenmiþtir. Uzun hazýrlýklarla düzenlenen merasimler, bütün halký kapsayan bir þekilde düzenlenirdi. Muzafferuddin, çevre bölgelerden fakýh, sûfi, vaiz ve diðer alimleri Erbil'e çaðýrýr ve kutlamalar gayet debdebeli bir þekilde cereyan ederdi.
    Daha sonra, deðiþikliðe uðrayarak, Mekke'de de mevlid merasimleri tertiplenmeye baþlanmýþtýr.Mekke ve Medine'den sonra mevlid merasimleri, Ýslam coðrafyasýnýn her tarafýnda birbirinden farklý þekillerde tertiplenmeye baþlanmýþ ve bu, bugüne kadar sürekliliðini korumuþtur.
    Osmanlýlar tarafýndan mevlid, ilk defa III. Murat zamanýnda, 1588'de resmi hale getirildi. Merasimler, belirlenmiþ teþrifât kaidelerine uygun olarak sarayda tertiplenir, ayrýca, önceleri Ayasofya Camii'nde, sonralarý ise Sultan Ahmed Camii'nde yapýlan merasimlere, devlet erkanýyla birlikte halk da katýlýrdý.
    Bu merasimlerde, önce müezzin tarafýndan Kur'an-ý Kerîm okunur, bunun peþinden de vaazlar verilirdi. Daha sonra mevlidhân kürsüye çýkar ve bir bölüm okuduktan sonra iner hediyesini alýr ve ikinci mevlidhan kürsüye çýkarak, okumaya devam eder ve belirlenmiþ kaideler çerçevesinde mevlid kutlamalarý son bulurdu. (Asým Köksal Ýslam Tarihi)
    Mevlidin dinimizdeki yeri nedir?
    Mevlid Peygamberimizden (a.s.m.) üç dört asýr sonra icad edilen Ýslâmî bir âdet olmakla birlikte, bid’atýn hasene (güzel) kýsmýna girmektedir. Büyük hadis ve fýkýh âlimi olan Ýbni Hacer, mevlid merâsiminin meþrûiyeti hakkýnda þu hadisi zikreder:
    Ýbni Abbas’ýn rivayetine göre, Resûl-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) Medine’ye hicret ettiklerinde Aþure gününde Yahudilerin oruç tuttuklarýný öðrenir. Oruç tutmalarýnýn sebebini sorduðunda Yahudilerden þu cevabý alýr:
    “Bu çok büyük bir gündür. Bugünde Allah, Mûsâ ile kavmini kurtardý. Firavun ile kavmini suda boðdu. Mûsâ da buna þükür için oruç tuttu. Ýþte biz de bugünün orucunu tutuyoruz.”
    “Bunun üzerine Peygamberimiz, ‘Öyleyse biz Mûsâ’ya sizden daha yakýn ve evlâyýz’ buyurdu. O günden sonra hem kendisi oruç tuttu, hem de tutulmasý için tavsiyede bulundu.” ( Müslim, Sýyam 127)
    Ýbni Hacer bu nakilden sonra þöyle der: “Bundan anlaþýlýyor ki, böyle bir günde, mevlid gecesinde Allah’a þükretmek tam yerindedir. Fakat mevlid merasiminin Peygamberimizin doðum gününe denk getirilmesi için dikkat etmek gerektir.” (el-Hâvî fi'l-Fetevâ, 1/190.)
    Bugünkü Ýslâm ülkelerinde Peygamberimizin doðumunu yâd etmek, ona salât-selâm getirmek maksadýyla çeþitli dillerde okunan mevlidler vardýr. Arapça “Bâned Suâd, Bürde ve Hemziyye” kaside-leri birer mevliddir. Türkçede ise yirmiden fazla mevlid manzumesi vardýr. Fakat bunlarýn içinde en çok tutulan ve okunaný Süleyman Çelebi merhumun 1409 yýlýnda yazdýðý Vesiletü’n-Necât isimli mevlid kitabýdýr.Önceleri yalnýz Peygamberimizin doðum gününde okunan ve tertip edilen mevlid merâsimleri, daha sonra bütün mübarek gecelerde tekrarlanmýþ, bilhassa memleketimizde daha da yaygýnlaþarak, ölüm, hastalýk ve daha birçok vesilelerle okunagelmiþtir. Bazý Ýslâm âlimleri mevlidi bid’at sayarak karþý çýkmýþlarsa da yukarýda da ifade ettiðimiz gibi ,
    Bediüzzaman, zamanýmýzda bu meseleyi þöyle tashih etmiþtir:
    “Mevlid-i Nebevî ile Miraciyenin okunmasý gayet nâfi (faydalý) ve güzel âdettir ve müstahsen (iyi, hoþ) bir âdet-i Ýslâmiyedir. Belki hayat-ý içtimaiye-i Ýslâmiyenin gayet lâtif ve parlak ve tatlý bir medar-ý sohbetidir (sohbet sebebidir). Belki hakaik-i imani-yenin ihtarý (hatýrlatýlmasý) için, en hoþ ve þirin bir derstir. Belki îmanýn envarýný ve muhabbetullah ve aþk-ý Nebevîyi göstermeye ve tahrike en müheyyic (heyecan uyandýran) ve müessir bir vasýtadýr.” (Meklubat, s. 281-285)
    Kaynak: Sorularla Ýslamiyet
    goldmaster sg2100 disegc motorlu 110 cm çanakla 90 East den 34.5 West kadar 46 adet uydu dreambox hd 800 se orijinal
    4 sabit antenle humax 5400 ze

    Uydular.90.85.74.70.68.66.62.60.54.53/52.5/52.50.46.45.42.39.36.33.32.31.30.28.26.23.21.19.16.13.10.9.7.5.3.1.dogu
    34.30.22.20.15.14.8.7.4.3.01. batý

  8. #8

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    forum dostlarýmýn ve tüm ulusumuzun mubarek kandilini kutlarým,daha nice kandillere birlik ve beraberlik içinde kavuþmak temennisi ile kandiliniz mubarek olsun arkadaþlar.

  9. #9

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Tüm islam aleminin mevlid kandili mubarek olsun

  10. #10

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Ýslam âlimleri buyuruyor ki:

    Mevlid gecelerinde toplanarak, mevlid kasidesi okumak, tatlý þeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin þükrünü yerine getirmek müstehaptýr. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunlarý Allah rýzasý için yapmak çok sevap olur. (Ýbni Battal maliki)

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •