[SIZE="4"]Bir ulu çınar daha aramızdan ayrıldı...Yaşar Kemal Nazım Hikmet,Aziz Nesin gibi kültür dünyamızın uluslar arenasında dalgalanan bayrağıydı.Ruhu şâd olsun!..
Yaşar Kemal kürt asıllı olduğunu hiç bir zaman inkâr etmedi.Ama asla kürtçü de olmadı.Eserlerini hep Türkçe olarak yazdı.Anadolu toprağı üzerinde yaşayan herkesin tasada ve kıvançta ayrımsız birlikteliğini savundu.Ağalığa,derebeyliğe,etnik ve dini ayrımcılığa,soyguna,sömürüye son nefesine kadar karşı oldu.1969 yılında,döneminin sol içerikli olan ANT DERGİSİnde seri bir röportajı yayınlanmıştı.Adı:Yoksul evleri,Zengin mezarları.Öylesine canlı bir anlatımdı ki,gerçekliğini test etmek gereği duydum.Ozaman Adapazarında çalışıyordum.Ablam Mecidiyeköyde oturuyordu.İstanbula gidip yazının konusu Yoksul evleri ile Zincirli Kuyu mezarlığındaki zengin mezarlarını yerinde görmek zor olmayacaktı..Öyle de yaptım:Okuduklarımla gördüklerim karbon kâğıdından çıkmış kopya gibiydi...Bir daha Yaşar Kemal'in yazın dünyasından kopamadım.O yazın dünyamızın görkemli bir anıtıydı.O içinde bulunduğu halkını,halkı da onu çok sevdi,bağrına bastı.Mekanın cennet olsun büyük usta!.../SIZE]