Türkiye’yi Büyüten Kadýnlar Turkcell’de buluþtu
• Turkcell’in düzenlediði “Türkiye’yi Büyüten Kadýnlar Buluþuyor” etkinliðinin 4.’sü 600 kadýn liderin katýlýmýyla gerçekleþti.
• Etkinliðin açýlýþ konuþmalarýný Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Selen Kocabaþ, Doðan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doðan TV Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað, Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin yaptý.
• Gaziantep Belediye Baþkaný Fatma Þahin: Þimdilerde %14 olan meclisteki kadýn oranýnýn önümüzdeki dönemlerde siyasi arenada daha fazla kadýn yer almasýyla artacaðýna inanýyorum. Unutulmamalý ki bir cinsiyetin temsil edilebilmesi için %25 bandýný aþmasý gerekiyor.
• Cüneyt Özdemir yönetiminde düzenlenen “Fark Yaratan Kadýnlar” söyleþisine; Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Baþkaný Galya Frayman Molinas, Giriþimci Ahu Serter, Samsun Kumköy Ýlköðretim Okulu Öðretmeni Dilek Livaneli ve Candan Erçetin katýldý.
Hayatýn her noktasýnda kadýnlarýn yanýnda olan ve her zaman eðitimde, iþ hayatýnda, istihdamda fýrsat eþitliði ilkesi ile hareket eden Turkcell; 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü’nü geleneksel hale getirdiði “Türkiye’yi Büyüten Kadýnlar Buluþmasý” etkinliði ile kutladý.
Ýþ, sanat, medya, siyaset dünyasý ile akademik camiadan 600 kadýn liderin katýldýðý etkinlik, ünlü sanatçý Candan Erçetin’in verdiði mini konserle baþladý. Konserin ardýndan açýlýþ konuþmalarýný Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Selen Kocabaþ, Doðan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doðan TV Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað ve Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin gerçekleþtirdi.
Etkinliðin ikinci bölümünde ise gazeteci Cüneyt Özdemir moderatörlüðünde “Fark Yaratan Kadýnlar” söyleþisi düzenlendi. Türkiye’de baþarýlý kadýn olmanýn konuþulduðu söyleþide Türkiye’nin fark yaratan kadýnlarý Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Baþkaný Galya Frayman Molinas, Giriþimci Ahu Serter, Samsun Kumköy Ýlköðretim Okulu Öðretmeni Dilek Livaneli ve Sanatçý Candan Erçetin yer aldý.
Tüm kadýnlarýn farkýný ortaya koyduðu bir buluþma
Turkcell’in “Türkiye’yi Büyüten Kadýnlar Buluþmasý” etkinliðinde açýlýþ konuþmasýný yapan Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Selen Kocabaþ, þunlarý söyledi:
“Kadýnlar olarak birlikte gücümüzü daha iyi ortaya koyabiliyor ve birbirimizi dinledikçe her birimizin ne kadar cesur olduðunu daha iyi anlayabiliyoruz. Böyle buluþmalarda birbirimize ilham vererek ve destek olarak güzel bir dayanýþma örneði gösterdiðimize inanýyorum. Bunun devamýný saðlamak ve kadýnýn ekonomik hayata katýlýmý konusunu gündemde tutmak adýna 4.’sünü gerçekleþtirdiðimiz ‘Türkiye’yi Büyüten Kadýnlar Buluþmasý’nýn önemli bir aþama olduðunu düþünüyorum. Turkcell olarak kadýnlarýn iþ ve özel hayatýnda özgür olduðu bir dünyaya kavuþmasý için eðitimde ve iþte fýrsat eþitliðini saðlamak hedefiyle yýllardýr kadýnlarý destekleyen projelere imza atýyoruz. Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki toplumsal ve maddi gerekçelerle eðitim hakkýndan mahrum kalan kýz çocuklarýnýn meslek sahibi çaðdaþ bireyler olma yolundaki mücadelesine destek vermek için 15 yýldýr yürüttüðümüz Kardelenler’le bugüne kadar saðladýðýmýz burs 100 bine ulaþtý. Ayrýca Turkcell olarak istihdamda kadýn giriþimciliðinin ve el emeðinin desteklenmesinin büyük önem arz ettiðine inanýyoruz. Bu hedefle dar gelirli giriþimci kadýnlarýmýza TÝSVA iþbirliðinde mikrokredi saðladýðýmýz Ekonomiye Kadýn Gücü (EKG) ile 70 bin kadýna ulaþtýk, 4 yýlda 100 bin kadýnýmýza ulaþmayý amaçlýyoruz” dedi.
Doðan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Doðan TV Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað: “Mücadelemiz kadýnlarýn insan olarak görüldüðü bir dünya için”
“Dünya geliþtikçe kadýn-erkek eþitsizliði daha görünür oldu ve artýk asýl sorunun kafalarýmýzýn içinde olduðunu biliyoruz. Paradigmalarý bir kenara býrakýp zihnimizi deðiþtirirsek cinsiyet eþitsizliðini çözdüðümüz toplumsal dönüþüme imza atabiliriz. Topluma rol model olan kadýnlar ve kýzlar daha çok göz önünde olmalý. Ülkemizde her üç kadýndan biri þiddet görüyor ve biz hala Özgecan’larý kaybediyoruz. Kadýnlarýn üzerinde korkuya dayalý bir baský kurulmaya çalýþýlýyor. Bunlar bizi yýldýrmayacak ve her türlü cahilliðin üzerine gideceðiz. Yaþar Kemal’in o güzel sözünü anýmsatmak isterim: ‘Ýnsan evrende gövdesi kadar deðil, yüreði kadar yer alýr.’ Biz kadýnlar yüreðimizle her þeyimizle insan olarak görüldüðümüz bir dünyaya uyanacaðýmýz gün için sonuna kadar mücadelemize devam edeceðiz. Bu anlamda kadýn haklarýný savunan aktivistleri, bunun için sokaða çýkan kadýnlarý caný gönülden destekliyorum.”
Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin: “Kadýn olarak temsil edilebilmemiz için mecliste %25 bandýný aþmalýyýz”
Þahin, bir kadýn olarak baþarýya ulaþmanýn sýrrýnýn önce eðitimden sonra da karþýsýna çýkan engellerden yýlmamasý olduðunu kendi hayatýndan örnekler vererek anlattý. Þahin, “Yeni dünya düzeninde yeni yönetici modeli olarak artýk kas gücü bitti, kafa gücü önemli. O da biz kadýnlarda fazlasýyla mevcut. Kadýný aklý, potansiyeli ve eðitimi ile ekonomik kalkýnmanýn önemli bir parçasý olarak görüyorum. Þimdilerde %14 olan meclisteki kadýn oranýnýn önümüzdeki dönemlerde siyasi arenada daha fazla kadýn yer almasýyla artacaðýna inanýyorum. Unutulmamalý ki bir cinsiyetin temsil edilebilmesi için %25 bandýný aþmasý gerekiyor. Kadýnlar olarak öncü mücadelelerimizden biri bu olmalý”dedi.
“Çalýkuþu” Livaneli dünyanýn en iyi öðretmenleri arasýnda
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan geçilen panelde gazeteci Cüneyt Özdemir “Fark Yaratan Kadýnlar”la bir araya geldi. Söyleþide küçük bir köy okulunda bile kýsýtlý imkânlarla neler yapabileceðini gösteren ve MEB tarafýndan Samsun’da ‘yýlýn mesleðinde fark yaratan öðretmeni’ seçilen Samsun Kumköy Ýlköðretim Okulu Öðretmeni Dilek Livaneli’nin hikâyesi büyük beðeni topladý. Çevresindekiler tarafýndan Çalýkuþu olarak nitelendirilen Livaneli Varkey Gems Vakfý Küresel Öðretmen Ödülü Komitesi’nce “Dünyanýn En Ýyi 50 Öðretmeni” arasýnda gösteriliyor. Livaneli açtýðý okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyenlere yardýmcý oldu. Öðrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarýný saðladý. Giriþimlerinin ardýndan Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüðü’nün sanatçýlarý köye gelip köylülere özel mini konser verdi.
Türkiye’de baþarýlý kadýn olmanýn konuþulduðu söyleþide Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Baþkaný Galya Frayman Molinas, Giriþimci Ahu Serter ve Sanatçý Candan Erçetin de iþ ve sanat dünyasýnda kadýn olmanýn zorluklarýný ve önlerine çýkan tüm engellere raðmen nasýl baþarýlý olduklarýný anlattýlar.
Özgecan Aslan anýldý
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Selen Kocabaþ, konuþmasý sýrasýnda; bindiði bir minibüsün þoförü tarafýndan canice hayatý sonlandýrýlan henüz 20 yirmi yaþýndaki Özgecan Aslan’ý yad eden Kocabaþ; bu olayýn kadýn haklarý hareketini Türkiye’de görülmemiþ bir noktaya taþýdýðýný vurgularken, Özgecan cinayetinde gösterdiði hassasiyet için Filli Boya Yönetim Kurulu Baþkaný Gözde Akpýnar’ý sahneye davet ederek teþekkürlerini iletti. Kocabaþ, olayýn hemen ardýndan tepkisini tüm TV kanallarýnýn reklam kuþaklarýnda yayýnladýðý “Simsiyah” filmi ile gösteren Gözde Akpýnar’a vicdanlarý harekete geçiren bu çalýþma nedeniyle bir plaket takdim etti. Akpýnar “Simsiyah için tüm Türkiye’den çok sayýda destek maili aldým, tek baþýma olsam korkardým. Bu hepimizin içindeki bir çýðlýktý” dedi.
EK BÝLGÝ:
RAKAMLARLA TURKCELL’ÝN KADINA YÖNELÝK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERÝ:
• KARDELENLER: Turkcell eðitimde fýrsat eþitliði için kýzlarý destekliyor.
• Turkcell her yýl 10 bin kýza burs veriyor.
• Bugüne dek verilen burs sayýsý 100 bin.
• Burs verilen kýz sayýsý 28 bin.
o 17 bin Kardelen liseden mezun oldu.
o 1.800 Kardelen üniversite mezunu oldu.
• Kardelenler Projesi, 2010 yýlýnýn Mart ayýnda BM merkezinde düzenlenen panelde örnek proje olarak dünyaya tanýtýldý.
• EKONOMÝYE KADIN GÜCÜ: Turkcell; kadýnlarýn teknolojiye, finansal sistemlere ve eðitime eriþimini saðlayarak onlarýn ekonomiye daha fazla katýlmalarýný ve güçlenmelerini saðlýyor.
• Turkcell Eylül 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý himayesinde ve Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA) iþbirliði ile “cepten kalkýnma seferberliði” baþlattý.
• Ýlk etapta faydalanan kadýnlarýn sayýsý 55 bin idi.
• Bu sayý 70 bine ulaþtý.
• Hedef 4 yýlda 100 bin kadýna destek olmak.
• Bir yýl içinde sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise 1 milyon TL’ye ulaþtý.
• Turkcell, 2013’te kadýnlarýn ürünlerini sergileyip alýcýyla aracýsýz buluþabildikleri internet sitesi Turkcell El Emeði Pazaryeri’ni açtý. Amaç kadýnlarý yeni nesil giriþimcilere dönüþtürmek.
• Turkcell, Mart 2013’te Ekonomiye Kadýn Gücü projesi de dâhil “kadýn odaklý” öncü projeleri ile Birleþmiþ Milletler tarafýndan tüm dünyaya örnek gösterildi.
TURKCELL’DE KADIN ÝSTÝHDAMI:
• Turkcell Grup þirketlerinde çalýþanlarýn %50’si kadýn. Bu rakam telekom sektöründe %23’ler seviyesinde.
• Turkcell Global Bilgi genelinde kadýn çalýþan oraný %60’a çýkýyor.
• Anadolu’nun dört bir yanýna daðýlmýþ çaðrý merkezleri sayesinde, Turkcell kadýn çalýþma oranlarýnýn çok düþük olduðu illerde bile bu eþitliði saðlamayý baþarýyor.
• Turkcell yönetici kadrosunun %31’i kadýnlardan oluþmasý her kademede saðlanan fýrsat eþitliðinin önemli bir göstergesi. Dünya çapýnda kadýn yönetici oraný %21 düzeyinde.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri