'G.S ve BJK'nın puanları silinirdi'

Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan, kendilerini bu sezon en çok uğraştıran konunun kötü tezahürat olduğunu belirtip, şu açıklamalarda bulundu.

Türker Arslan: Galatasaray ve Beşiktaş'ın puanları silinirdi...

Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan, kendilerini bu sezon en çok uğraştıran konunun kötü tezahürat olduğunu belirterek, ''4 Ağustosta yürürlüğe giren talimat çok ağır hükümler ihtiva ediyordu'' dedi.

Türker Arslan, lig tv'nin sitesinde yer alan röportajında, küfürle ilgili olayların kendilerini çok uğraştırdığını ifade ederek, ''4 Ağustosta yürürlüğe giren talimat gereği para cezası, ardından 3 puan sildirme vardı. Kulüpler önce bu işin farkında değillerdi. Sadece Konyaspor itiraz etti, ama süreyi geçirmişti'' diye konuştu.

Sızlanmalar sonucu talimatın değiştiğini ifade eden başkan Arslan, şöyle konuştu:

''Hal böyle olunca kulüplerden başladı bazı sızlanmalar. Konu federasyona ve Kulüpler Birliği'ne intikal etti. Bazı öneriler oldu. Sonra bir komisyon kuruldu. Ondan sonra talimat değişikliği yapıldı. Ardından 6. maçtan sonra puan silme denildi. 20 Ekimde talimat değişikliği yürürlüğe girdi. Bazı dosyaları bu süreçte bekletmek zorunda kaldı. Beşiktaş'ın dosyası bekletildi diye basında haberler çıktı, ama bir geçici madde var. Geçici madde de diyor ki 'Bu tarihten evvel eski tarihli yönetmelik zamanında işlenen suçlar hakkında, bu ceza uygulanır, ama tekerrür esas teşkil etmez.' Yani gelen 30 bin YTL'lik ceza uygulanır, ancak bu tekerrüre esas teşkil etmez diye hüküm koydular. O nedenle Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe 30'ar biner cezayı aldılar. Bu birinci olarak sayılmadı, ama şimdi Fenerbahçe ve Beşiktaş birinci etabı geçti. Cezayı aldılar.''

''GALATASARAY VE BEŞİKTAŞ'IN PUANLARI SİLİNİRDİ''

Türker Arslan, eski talimat yürürlükte olsaydı Galatasaray ve Beşiktaş'ın 3 puanlarının silineceğini söyledi.

Maçların talimat değişikliği tarihinden önce olduğu için bir kayırma olmadığını vurgulayan Arslan, ''Hukuken o tarihten evvel oynanmış bir maçtır. Kasıtlı bir dosya bekletilmesi değildir. Hukuka aykırı yapılan hiçbir şey yok. Tamamen talimat hükümlerine uygun'' dedi.

Tahkim Kurulu Başkanı, ceza hukukunda lehte hükümlerin uygulandığını kaydederek, ''Yani suçlunun, sanığın lehinde hükümler uygulanır. Mesela eski kanunda ceza 5 seneydi, yeni kanunda 7 sene oldu. Bu durumda 5 sene uygulanır. Tabi cezaların ağırlığı ne kadar fazla olursa caydırıcı gücü fazla olur. Bu caydırıcılığı sağlarken kulüpleri çok fazla mağdur ederseniz o zaman futbolda arzulanan dengeyi sağlayamazsınız'' diye konuştu.

Puan silme talimatının baştan o şekilde çıkmaması gerektiğini dile getiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben de onu tercih ederdim, ama madem öyle çıktı, yanlışın bir yerinden dönmek lazımdı. Çünkü öbür türlü kulüplerin mağduriyeti çok fazla olabilirdi. Çok kısa bir zaman içinde 4, 5, 6. hafta da başlardı puanlar silinmeye. Burada çıkacak sıkıntıları öngörerek önlem alınmış. Hukuk yanlış sonuçlara ulaşılmaması için tedbirin alınmasını gerektirir.''

''YÖNETİCİLERİN BASİRETLİ OLMALARI LAZIM''

Sıkıntıların giderilmesi açısından kulüp yöneticilerinin daha basiretli ve spor bilincine yaraşan davranışlar içinde olmaları gerektiğini dile getiren Türker Arslan, ''Öyle olur olmaz bazı beyanatlar vermemeleri lazım'' dedi.

Özellikle kulüp yöneticilerinin seyircileriyle ilgili olarak çok dikkat etmeleri ve çok özenli olmaları gerektiğini kaydeden Türker Arslan, ''Bazı beyanatlarla seyirciyi tahrik ederseniz ondan sonra çok vahim olaylara sebep olursunuz. Bunu maalesef yaşıyoruz'' dedi.

Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan, zamanla taraftar kalitesinde, yapısında daha çok holiganizmin yavaş yavaş yer almaya başlaması rant, menfaat ilişkilerinin doğması nedeniyle seyircinin yozlaşması ve saha olaylarının önlenememesi sonucunun ortaya çıktığını dile getirdi.

Fenerbahçe seyircisini kendisinin çok övdüğünü kaydeden başkan Arslan, ''Hatta son seminerde de bahsettim, 'Fenerbahçe'nin dosyası gelmiyor, küfür etmiyorlar' diye. Ardından üst üste Beşiktaş, Galatasaray maçında küfürden kötü tezahürattan dosyaları geldi. Demek işler iyi gidince taraftar iyi, biraz karışık veya sert bir rakiple veya rekabet içinde olduğun vakit o zaman taraftarın kontrolü kayboluyor'' diye konuştu.

Arslan, futbol adamlarının olayların önlenmesi konusunda üzerilerine düşeni tam olarak yapmadıklarını savundu.

Üzerilerine düşeni yapmaları halinde olayların önlenme şansına büyük ölçüde sahip olacaklarını kaydeden Türker Arslan, ''Maalesef maç öncesinde veya maç sonrasında kulağa hoş gelen fakat eylem açısından yanlışlıklara sebep olan birtakım sözler söylüyorlar. İşte bu sözler o toplumu geriyor ve en ufak bir olayda patlamaya sebebiyet veriyor'' dedi.

ŞİKE İDDİALARI

Son dönemde gündeme gelen şike iddialarıyla ilgili görüşlerini de açıklayan Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan, ''Eğer bu iddialar doğru ise çok üzücü. Değilse daha da üzücü. O bakımdan üzüntüyle izliyorum ve ne olacağını ben de bekliyorum. Yeni yönetmelikte bu süre aşımıyla ilgili madde kaldırıldı. Bu demektir ki bu gibi iddialar mutlaka ve mutlaka araştırılmalı, soruşturulmalı ve sonuçlandırılmalıdır. Yani ben yönetmelikte yapılan değişikliği doğru ve uygun buluyorum. Zira bu gibi iddialar araştırılmalı ve soruşturulmalıdır, neticelendirilmelidir. Artık bundan sonra yeni yönetmelikte zaman aşımı yok'' diye konuştu.

Türker Arslan, Futbol Federasyonu yasasında değişikliklerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Bunu yapması gereken hükümet. Hükümet isterse yapar. Kısa zamanda da çözebilirler. Hükümetin gücü var, ama belki imkan olmuyor, vakit olmuyor. Hükümetinde iş yükü çok fazla. Meclisten de bir kanunu çıkartmanın da çok büyük sıkıntıları var'' diyerek sözlerini tamamladı