Ýnsanoðlu kendini ve çevresini tanýdý. Sonra çevresine ve diðer insanlara hükmetmeyi öðrendi. Daha da sonra teknoloji ve bilimi geliþtirdi. Þimdi de kendisine yardýmcý olacak pek çok araç ve gereçler baþta olmak üzere robotik ürünler hayatýmýza girmiþ durumda.

Seri üretim yapan fabrikalardaki üretim bantlarýna robotlar girmiþ olsalar bile, hala günlük hayatta robotlarýn geliþimine verilebilecek örnekler oldukça az. Fakat önümüzdeki 50 yýl içerisinde robotlarýn geliþimi oldukça olaðan. Hatta bu iþsizliðin artmasý ve iþçi sýnýfýnýn yerini robotlara býrakacak olmasý söylemlerini bile artýrmýþ durumda.

Bu haberimizin konusu bir robotun, kendi varlýðýnýn farkýna varmasý. Yani ben varým diyebilmiþ. RPI araþtýrmacýlarýndan Selmer Bringsjord, 3 tane robotla yaptýðý yarýþmayla, 3 robottan bir tanesinin kendi varlýðýný anlayabildiðini gösterdi.

Robotlara nasýl bir yarýþma yapýldý?

Yapýlan testin orjinali oldukça eski çaðlara gidiyor. Efsanelere göre bir kral, vezir seçmek için bu yarýþmayý kullanmýþ. Bu testin moderize edilmiþ sürümü ise, robotlarda denenmiþ.

Testin orjinalinde, bir kral yeni vezirini seçmek için ülkedeki en zeki üç adamý huzuruna çaðýrýr. Kral, yarýþmacýlarýn kafasýna mavi ya da beyaz bir þapka koyar. Ardýndan ayaða kalkarak þapkasýnýn rengini bilebilecek ilk adamý yeni veziri yapacaðýný ve içlerinden en az bir kiþinin mavi þapka taktýðýný söyler. Adamlarýn her biri karþýsýndaki kiþinin þapkasýný görür ve her birinin birbiriyle konuþmasý yasaktýr.

Robotlarýn konuþma yeteneði kapatýldý

Benzer bir vezir testini 3 robota uygulayan araþtýrmacý, 2 robotun konuþma yeteneðini kapattý ve 3 robota ayný soruyu sordu.

Aranýzdan hangisi hâlâ konuþabiliyor?

Ýki robot da bu soruya “Bilmiyorum” yanýtýný üzerindeki ýþýklarla sessiz bir þekilde verirken sadece bir tanesi bunu baþarabildi.

Kendi sesini duyunca hâlâ konuþabildiðini anlayan robot, “Tamam, þimdi biliyorum” dedi.

Bir insan için çok basit gibi görünen bu durum, bir robot için oldukça zor. Robot soruyu dinlemeli, anlamalý, ardýndan kendi sesinin ‘bilmiyorum’ deyiþini duymalý, diðer robotlarýn sesinden farklý bir ses olduðunu anlayarak bunu tanýmalý, ardýndan orijinal soruyla baðlantýyý kurarak sonuca varmalý ve hâlâ konuþabildiðini anlamalý.

Çözümsüz kalan sorunlar çözülebilir

Evet bilgisayarlarý, iþlemcileri, robotlarý ve bunlarýn çalýþacaðý yazýlýmlarý insanlar üretti. Fakat tüm insan ýrkýnýn azýnlýðýný oluþturan, üst bilgi ve zeka seviyesine sahip bilim insanlarýnýn, uzun uðraþlar sonucu ürettikleri oluþumlardan bahsediyoruz. Tabii ki de yeri geldiðinde insan beyninden daha hýzlý düþünüp, bir çýktý alacaktýr.

Ýþte bu test esasýnda çözümsüz kalan, insanýn yetemediði konulara belki geliþmiþ bir algoritmaya sahip makinanýn yanýt vermesini saðlayabilir.

Geliþen yapay zeka ve teknolojiyle artýk bunlar çok da uzak deðil.

:: Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Konunun kaynagý ve devamý için altta verdiðimiz linke týklayýnýz.. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.