Bütün ek paketlere indirimli sahip olacaðým diye cebinizdeki paradan boþ yere olmayýn.
Oyun dünyasý git gide geliþiyor. Tabii ki bu geliþmeler sadece iyi anlamda yaþanmýyor, paragöz olarak tabir edilen firmalar da geliþiyor ve oyunculardan daha çok para alabilmek için yeni yollar arýyorlar. Nedir bu yollar? Tabii ki de ek paketler, geniþletme paketleri, sezonluk geçiþler ve erken eriþim dönemleri. Bu yazýmýz da tam bu konular ile alakalý olacak. Biraz ek paketlere deðineceðiz, belki geniþletme paketlerine de. Fakat asýl konumuz sezonluk geçiþler olacak. Buyurun, yavaþ yavaþ yazýmýza geçelim.
watch_dogs_aiden_pearce-HD
Ne Güzel Bir Þeysin Sen Öyle!
Yazýma kendi deneyimlerimden örnek vererek baþlamak istiyorum. Ben geçtiðimiz seneye kadar hiçbir oyuna ek paket filan aldýðýmý hatýrlamýyorum. Belki ihtiyaç duymadým, belki ek paket çýkana kadar benim o oyuna olan hevesim kalmadý, bunlarý hatýrlamak çok güç fakat almadým iþte arkadaþ. Tabii bir yere kadar. O yer de Watch Dogs oldu. Watch Dogs öncesinde belki ek paket aldýðým 1-2 oyun olabilir, þuan hatýrlamýyorum fakat ciddi ciddi ek paket almayý düþündüðüm ilk oyun oldu Watch Dogs. PlayStation 4 için satýn aldýðým Watch Dogs’u oldukça beðenmiþtim ben hatta bu yüzden Watch Dogs’un çýkýþ döneminde burada yediðim küfürlerin haddi hesabý yoktu sanýrým. Bilemiyorum, belki de o zamanlarda açýk dünya oyunlarýna açtým ve ilk gördüðüm açýk dünya oyuna saldýrdým. Belki de ilk sezonluk geçiþimi Watch Dogs için almamda bile etkili olmuþ olabilir. Peki, Watch Dogs için sezonluk geçiþ aldýðýma piþman oldum mu? Sanmýyorum!
PlayStation 4 kütüphanemde þuan içerisinde 19 adet ek paketli bir Watch Dogs bulunuyor ve tüm bu ek paketler de bedava. Tabii ki sezonluk geçiþ sayesinde. Sanýrým 70 lira civarýnda bir fiyat ile almýþtým bu sezonluk geçiþi. 70 liraya 19 adet ek paket, bence fena deðil. Ek paketlerin hepsini de severek oynadýðýmý göz önünde bulundurursak, durum oldukça hoþ. Tabii burada bahsettiðim ek paketler gözünüzde pek büyümesin, bahsettiðim ek paketlerin %50’si kýyafetlerden ve oyun modlarýndan oluþuyor. Yine de hiç piþman olmadým iþte arkadaþ. Tabii insan aldýðý ilk sezonluk geçiþten memnun kalýnca, bu sisteme güvenir bir hale geliyor. Peki, sezonluk geçiþ alacaðým ikinci oyun neydi? Destiny.
Ýlk Piþmanlýk!
Destiny hakkýnda pek fazla bir þey bilmiyordum. Açýkçasý biraz uzay havasýna kaçtýðý için oyunu merak bile etmiyordum. Fakat bir gün elime önce Destiny’nin alfa kodu, ardýndan da beta kodu geçti. Destiny’nin alfasýný oynadým ve aradýðým FPS oyunu bu dedim. Zaten alfa süreci bittikten sonra günde birkaç kez oyunun beta zamanýný kontrol eder olmuþtum. Her neyse, alfa bitti, beta geçti, oyunun çýkýþ zamaný geldi. Büyük bir hevesle cüzdanýmdan Destiny için ayýrdýðým parayý çýkarttým ve yine PlayStation 4’üm için aldým. Zaten oyunun beta sürecinden beri Destiny’nin sezonluk geçiþi için de para biriktiriyordum. Oyunla birlikte sezonluk geçiþini de direkt satýn aldým. Pardon? Ne dedin, duyamadým? Sezonluk geçisin olacaðýný nereden mi biliyordum? Activision be sevgili arkadaþým. Tahmin edemeyecek ne var?
Destiny’nin sezonluk geçiþinde 2 adet ek paket bulunuyordu. Ýnsanlar Destiny’yi 1-2 hafta oynayýp sýkýlýyordu fakat aylar geçmiþti, ben ilk günkü gibi oynamaya devam ediyordum. Ben kendim sýkýcýyým zaten, rutin severim arkadaþ. Oyun istediði kadar sýkýcý olsun koymuyor. Neyse, ilk ek paket çýktýktan sonra açýkçasý biraz hayal kýrýklýðýna uðradým. Ben sezonluk geçiþ alarak aslýnda 2 ek paket yerine tek ek paket parasý vermiþtim. Bu yüzden “Amaan, bu beleþe geldi iþte.” diyerek kendimi avuttum. Ýkinci ek paket ile birlikte Destiny her ne kadar kendini biraz kendini toparlamaya baþladýysa da, yavaþtan beni sýkmaya baþlýyordu. 2. ek paket gelmeden 3 hafta önce Destiny’yi býrakýp, 2. ek paket ile geri dönmüþtüm zaten. 2. ek paketin çýkmasýyla birlikte mutlu olsam da, yine de sezonluk geçiþ aldýðým için piþmanlýk hissediyordum. 2. ek paketten sonra da zaten tamamen Destiny’yi býraktým. Peki, oyunu tamamen býrakmamýn sebebi ve sezonluk geçiþ aldýðýma piþman olmamýn nedeni ne miydi? Destiny: The Taken King.
Destiny’nin üçüncü ek paketi, pardon Destiny’nin ilk geniþletme paketi olacaktý, bu geniþletme paketi sezonluk geçiþe dahil deðildi. Yani benim oynamaya devam edebilmem için The Taken King’e 120 lira vermem gerekiyordu. Bir geniþletme paketine neden 120 lira vereyim ki? Ýþin kötüsü The Taken King’in içeriði daha önce çýkmýþ ek paketlerin içeriðinden oldukça fazla. Tabii durum böyle olunca ben iyiden iyiye sezonluk geçiþ aldýðýma piþmanlýk duydum. Dedim ki, “Activision’ýn oyununa sezonluk geçiþ alan aklýmý s…..”.
Zorunluluk mu Yoksa?
Sizlere yaþadýðým güzel bir deneyimi ve kötü bir deneyimi anlattým. Bir de sevdiðiniz oyunu oynayabilmek için sezonluk geçiþ almanýzýn zorunlu olduðu durumlar var. Biraz da ondan bahsedelim. Buradaki örneðimiz ise WWE 2K16 olsun. Sanýrým WWE SmackDown! vs. Raw 2008 oynadýktan sonra WWE oyunlarýna uzun süre ara vermiþtim. Seriye dönüþüm WWE 2K15’in PC sürümü ile oldu. WWE 2K15 için çýkan tüm ek içerikler WWE 2K15’in PC sürümüne ücretsiz gelmiþti ve gelen bu içerikler gerçekten mutlaka sahip olmanýz gereken þeylerdi. Bu da firmalarýn farklý bir stratejisi tabii ki. Görülen o ki WWE 2K16 için direkt olarak sezonluk geçiþ almam gerekecek. Neden mi? WWE 2K15 ile gördüðüm kadarý oyuna getirilen ek paketler oyunu tamamlýyor. Tabii her ek paketi ayrý ayrý almak ile uðraþmaktansa, sezonluk giriþ almak daha mantýklý geliyor. Ýþte bu örneðimiz tam bir zorunluluk örneði. Aslýnda sezonluk geçiþleri almak zorunda deðilsiniz. Tabii oyunu eksik oynamayý göze alýyorsanýz.
Yani genel olarak sezonluk geçiþ paketlerini alýrken eðer paramýzdan olmak istemiyorsak biraz dikkatli olmamýz gerekiyor. Oyun için çýkabilecek ek paketleri tahmin edebilmek ve daha önceki sezonluk geçiþ deneyimlerinizi hatýrlayabilmek sezonluk geçiþ alma kararýnýzýn en önemli ögeleri. Yazýmýzýn genelinden de anlayabileceðiniz gibi sizlere kesin bir þekilde, “Sezonluk geçiþ paketlerini almak çok yanlýþ.” veya “Sezonluk geçiþ paketlerini almak çok iyi bir þey.” diyemiyoruz. Oynayacaðýnýz oyunu bilmek ve buna göre sezonluk geçiþ paketlerini almak hem ruh saðlýðýnýzý (Aldýðýnýza piþman olup, yataklara düþebilirsiniz.) korur, hem de cebinizdeki paranýzý boþ yere kaptýrmamanýza neden olur.

Teþekkur:
Beðeni: 

Yer imleri