Ubuntu Touch

Geçtiğimiz yıl İspanyol akıllı telefon üreticisi BQ, Ubuntu’ya sahip cihazı yayınladığında çok sayıda üreticinin Android’ten Linux kernel sistemine geçeceği ön görülüyordu.
Ubuntu Touch hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse, Android’e benzeyen açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra Ücretsiz ve Açık Kaynak Kodlu Yazılım (Free/Libre Open-Source Software – FLOSS) topluluğu ve Ubuntu’nun yaratıcısı Canonical şirketi tarafından desteklenmektedir.

Sisteminizi güncel tutmak istersiniz değil mi? Ubuntu işletim sisteminde yamaları içeren yeni sürümler her altı ayda bir yayınlanmaktadır. Masaüstü bilgisayarınızda Ubuntu işletim sistemini kullanıyor ve sürümü LTS (Uzun Süreli Destek) değilse işletim sistemi güvenlik yaması güncellemelerini almamaktadır. Ancak akıllı telefonları yeni olduğundan en azından bir süre desteklenecektir.
Ubuntu, kullanıcılarını casus yazılımlardan ve kötü amaçlı yazılımlardan kurtardığı konusunda kendisiyle övünüyor. Ancak açık kaynak ve dolayısıyla internetten bazı kötü amaçlı uygulamalar sisteme girebilir. Açık kaynak topluluğunun kodlara erişimi olduğundan ve yamaları test edebildiklerinden hata düzeltmeleri hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırılmaktadır. Buna karşılık kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinde kodlara sadece şirket çalışanlarının ulaşabildiğini belirtelim.
Ubuntu’nun uygulama mağazası (Apps Directory), yeni bir uygulamanın güvenli olup olmadığını kontrol eden otomatik bir inceleme aracı kullandığından daha güvenlidir. Şüpheli herhangi bir şey tespit edilirse uygulama manuel olarak incelenmektedir. Bunun yanı sıra uygulamalar kendilerine ait verileri yüklemeden önce belirli izinleri vermeniz gerekmektedir.
Android ve iOS ile karşılaştırdığımızda Ubuntu Touch’ın şu anda popüler bir sistem olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden bu işletim sistemine saldırılar çok az seviyede. Bu popülerlik büyüdükçe Ubuntu daha büyük bir hedef haline gelecektir. Birkaç ay öncesine gittiğimizde 2015 yılının ekim ayında bir uygulama kurulum kodundaki bir açıktan yararlanarak 15 kişiyi etkilediğini belirtelim.
Netflix, Snapchat ve Dropbox gibi büyük şirketler sistemlerinde Ubuntu kullanmaktadırlar. Bunun yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Ubuntu kullanıyor. İşletim sistemlerinin güvenliklerini değerlendiren İngiltere’nin Elektronik İletişim Güvenlik Grubu (CESG) 2013 yılında en güvenli işletim sistemini Ubuntu olarak belirlemiştir.
Güvenlik uyarılarının kapsamlı bir liştenin olması sorun teşkil edebiliyor. Bu listedekiler yaması yapılan yani kapatılan güvenlik açıklarını içeriyor. Peki kapatılmayanlar? Ubuntu hiçbir zaman kandırılamaz değildir. Zaman zaman Ubuntu da diğer işletim sistemlerinin mücadele ettiği güvenlik açıklarıyla karşılaşmaktadır.