Kazanan Hangisi?
Buna net bir cevap vermek mümkün değil. İşletim sisteminin popülerliği ile siber suçluların hedefi haline gelmek doğru orantılı diyebiliriz. Ancak işletim sistemi bir kenara, uygulamalar zaten bizi izliyor. Örneğin bir harita uygulaması düşünün. Yerini doğru olarak buluyorsunuz, tamam ama sizin yerinizi başkalarına göndermediği ne malum?
İşletim sistemlerinden kısaca bahsedecek olursak:
Android: Güvenlik ayarlarınızı kendiniz yapıyor ve Google Play Store’a karşı kendinizi sınırlandırıyorsanız Android’in iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de kötü amaçlı yazılımların hedefinde. Doğrusunu söylemek gerekirse şu an en güvenli Android cihaz Nexus’dur.
iOS: Çok sayıda güvenlik açığı ve ihlaller olmasına rağmen Apple büyük ölçüde güvenilirdir. Kapalı sistemi sayesinde kötü amaçlı yazılımları çok etkili bir şekilde köşeye sıkıştırır. iOS çok sayıda kişi için uygun olmasına rağmen, yakın bir zamanda karşılaşılabilecek büyük çapta herhangi bir güvenlik ihlali tüketicilerin güvenini azaltabilir.
Windows Phone: Pazardaki payı artığında sayısız saldırıların hedefi olabilecek Windows yüklü telefonlar için güncelleme konusunda Microsoft’a güvenmek zorundasınız. Şirket bu konuda kararlı gözüktüğünden işletim sistemi şu anda çok güvenlidir.
BlackBerry: İşletim sisteminin eski sürümlerinin güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yeni modelleri Android’e sahip olduğundan Android için söylediklerimiz BlackBerry’nin yeni modelleri için geçerli. Priv modelinin güvenlik yamaları çok sayıda Android cihazdan daha önce yayınlanıyor. Buna rağmen üçüncü taraf kötü amaçlı yazılımların hedefinde olduğunu belirtmemizde fayda var.
Ubuntu: Önemli bir kitleye sahip olduğunda daha fazla saldırıya maruz kalacağını söyleyebileceğimiz Ubuntu için güvensiz bir sistem olduğunu söylemek zor. Herkes Linux tutkunu değil ve açık kaynak kod için her zaman bir şüphe olacaktır. Ancak en azından uygulama mağazası sıkı bir inceleme sistemine sahip.
Peki sizce en güvenli sistem hangisi? Hangi mobil işletim sistemini kullanıyorsunuz?

Teşekkur:
Alıntı

Yer imleri