Konuya Etiketlenenler

Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
Sayfa 2/2 İlkİlk 12
14 sonuçtan 11 ile 14 arası

Konu: 4.5G İnternet İhalesi Sonuçlandı! Canlı anltımlar devam ediyor

  1. #11

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    4G ihalesinin iptal edilip 26 Ağustos'a ertelenen 4.5G ihalesiyle hayatımıza giren 4.5G teknolojisi nedir? 4.5G nedir? 4.5G'nin 4G'den farkı ne? Tüm sorularınızın cevabı burada.


    Kablosuz bağlantı teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birlikte, son olarak 5Gçalışmaları gelişmiş ülkelerde devam ediyor.
    4G gibi 3G teknolojisine de geç merhaba diyen Türkiye, günümüzde 3G'yi oldukça hızlı bir şekilde değerlendiren bir ülke. Son dönemde 3 taşıyıcılı 3G bağlantısı kullanılmaya devam ediyor.
    Ancak 3G'nin ne kadar geliştirilse de 4G ya da 5G kadar hızlı olamayacağı biliniyor. Bu nedenle Türkiye'de de 4G çalışmalarının hızlandırıldığını hatta ihale aşamasına geldiğini biliyoruz.
    4G ya da 5G ihalesi değil, 4.5G ihalesi!

    Bu durumun uzun süredir farkında olan yetkililer, geçtiğimiz aylardan itibaren 4G ihalesini konuşmaya başladı ve bununla birlikte Cumhurbaşkanı tarafından yapılan 5G açıklamaları ile kafalar iyice karıştı. Bir süre 4G ihalesi mi? 5G ihalesi mi? yapılacak tartışmaları yapıldıktan sonra, yetkililer 4.5G kavramını ortaya atarak tartışmalara noktayı koydu.
    Bugün gerçekleşen 4.5G ihalesi ile birlikte Türkiye'de önemli bir adım atılacak diyebiliriz. Zira gelişmiş ülkelerle aramızdaki açık, 4.5G ihalesi ile büyük oranda kapanacak. Peki, 4.5G nedir? Neden 4.5G ihalesi bu kadar önemli?
    4.5G Nedir?

    Ünlü mobil alt yapı firmaları Qualcomm'un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Global arenada bazı operatörlerin de 4.25G olarak adlandırıldığı, az da olsa görüldü.
    Ülkemizdeki yeni 4G ihalesine de Huawei'nin alt yapı desteği vermesi bekleniyor.
    Klasik 4G, 2011 yılından beri hayatımızda. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.
    5G'nin yaygınlaşmasına kadar, henüz geliştirme aşamasında olan IMT Advanced ile 1 Gbps hızlara, 4G alt yapısıyla ulaşılması hedefleniyor. Tabii bu rakamlar henüz deneysel rakamlar.
    Yüksek hız, alışkanlıkları değiştirecek

    Örnek olarak 4G ile dakikalarca sürede indirilebilen bir dosya, 4.5G ile saniyeler içinde indirilebilecek. Ancak tabi ki 5G ile sunulacak 1000 Mbpshıza, 4.5G ile ulaşılamıyor. Ek olarak 4G destekleyen tüm telefonların 4.5Gile uyumlu olduğunu hatırlatmış olalım.
    4. operatör de geliyor

    Bugün gerçekleşen 2.7 milyar euro değerindeki 4.5G ihalesinde Turkcell, Vodafone, Avea ve NetGSM markaları rekabete girecek. İhale kapsamında20 frekans paketi açık arttırma ile satılacak.Bakalım ihale sonrasında,4.5G'yi ne zaman kullanmaya başlayabileceğiz?

  2. #12

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Yllardr deien ve gelien iletiim teknolojileri , 4G ile birlikte bir adm ileriye gidiyor. 2010 - 2011 ylndan bu yana pek ok byk lkede kullanlmaya balanan, kullanldka gelien ve hz 450 Mbps seviyesine dayanan 4G / LTE teknolojisi nedir? Biraz da buna deinelim.
    Trkiye'de 4G ihalesi ertelenmiti


    hale ertelendi ve imdi tekrardan durumu ne olacak kesin olarak belli deil. Yani 4G bizim iin hem yakn, hem de uzak.
    Peki, uzun zamandr duyduumuz ve hakknda pek ok haber yaptmz 4G nedir? 4G ne ie yaryor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye gemeliyiz? gibi4G hakknda pek ok soru akllarda dolayor.
    Bu haberimizde 4G hakkndaki pek ok soruyu cevaplayacak. Akllarda 4G nedir? 4G ne ie yaryor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye gemeliyiz?bata olmak zere, 4G hakknda hi soru iareti brakmamaya alacaz . te tm detaylar ile 4G.
    4G nedir? 4G hakknda her ey!

    4. nesil kablosuz iletiim teknolojsi olarak tanmladmz 4G, bir nceki nesil kablosuz balant teknolojisi olan 3G'ye kyasla daha fazla hz ve daha iyi kullanc deneyimi sunmay hedefliyor.
    4G ne ie yaryor? 4G neler getiriyor?

    4G, desteklenen akll telefonlar ile daha hzl internete balanabilmeyi,YouTube ve Periscope ile daha kesintisiz ve yksek grnt kalitesinde yaynlar yapabilme imkann sunacak. Ayrca daha yksek ses kalitesine sahip aramalar yapabileceimiz 4G, ok iyi bir kullanc deneyimi hedefliyor.
    4G geldikten sonra 3G ne olacak?

    4G bir anda her yerde kullanllmayacak. 3G'den 4G'ye gei srecinde 4Golmayan yerlerde 3G kullanlacak, hatta 4G kullanmna elverili olmayan blgelerde 3G kullanm hibir deiiklik olmadan devam edecek.
    4G ne kadar hz sunuyor?

    Halihazrda kullanmaya devam ettiimiz 3G, saniyede yaklak 28 Mbps hz sunuyor. Bu hz 4G ile yaklak olarak 4 kat artarak saniyede 100 Mbpsseviyesine ulayor. Halen testleri ve gelitirmesi devam eden 5G'nin ise saniyede 1000 Mbps hza ulamas bekleniyor.


    2016 ylnda yava yava kullanmaya balayacamz 4G ile artk daha kaliteli aramalar, grntl grmeler, YouTube ve Periscope canl yaynlar yapabileceiz

  3. #13

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
    Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
    Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.
    Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise, gözler5G yani 5. nesil kablosuz iletişim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir?İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler.
    5G Nedir?

    4G yani 4. nesil kablosuz iletişim teknolojisinin geliştirilen hali olarak karşımıza çıkan 5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
    5. nesilden anlayacağınız gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatılan bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? İşte 5G hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.
    5G Hakkında Her Şey

    5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.
    5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
    Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor. Sonuç olarak kablosuz iletişim teknolojileri, ortalama her 10 yılda bir yeni bir teknoloji ile gelişiyor. Son olarak geliştirilmeye devam eden 5G ise, şimdilik sınırlı bölgelerde deneniyor.
    Şu anda Ericsson'un lider olarak geliştirmeye devam ettiği 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. Ayrıca Alcatel-Lucent'i satın alan Nokia,Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor.
    Şimdilik Türkiye'nin 5G'ye yönelik önemli bir adımı yok. Ancak Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi 4G yerine direkt 5G teknolojisine geçersek, çok yüksek hızda internet ve 5G'nin getirdiği pek çok yeniliği hızla kullanmaya başlayabiliriz.

  4. #14

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    LTE Advanced teknolojisinin ülkemizdeki karşılığı olan 4.5G bizlere nedir ve bizlere neler sunacak?

    4.5G adını son günlerde sıkça duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu teknolojinin ihalesi yapılmış ve çalışmalara 2016’da başlanacağı duyurusu yapılmıştı. Peki tam olarak nedir bu 4.5G? Bu yazımızda hem bu soruyu, hem de bu teknolojinin 4G ile arasındaki farkları açıklayacağız.

    4.5G’yi açıklamak için öncelikle LTE Advanced teknolojisini açıklayalım. LTE, teknik olarak 4G ailesinin içinde bulunan dördüncü nesil kablosuz iletişim ağıdır. 4G’nin WiMax ve HSPA+ gibi daha zayıf sürümleri de mevcut. Ülkemizde kullanıma sunulacak olan sürüm ise LTE Advanced sürümü. Yani kısaca 4.5G, bizim LTE Advanced teknolojisine verdiğimiz alternatif bir isim.

    Yani aslında 4.5G diye ayrı bir teknoloji yok, yine 4G ve 5G var ve 4.5G sadece bir isim. Aslında ihale 4,5 yani 4 ve muhtemel 5G frekanslarının satıldığı bir ihale oldu fakat ortaya ikisi birden paket haline getirilerek 4.5G diye bir isim konuldu. 4G’de belirtilen frekans aralıklarından daha fazlası kullanıma açılıyor bu güzel ancak aslında süreç değişmiyor, 4G geliyor, sonrasında da 5G’ye doğru adım adım altyapı geliştirilmesi devam edecek. İşin isimlendirme kısmını bir kenara bırakıp Türkiye’de 4.5G adı altında neler yapılacak, işte bunlara bakalım.

    4.5G Ne Kadar Hızlı?

    Yeni nesil denince akla doğal olarak daha hızlı internet bağlantıları geliyor. 3G, ortalama olarak 25 Mbps hız sunarken, 4G’nin sunduğu hız 100 Mbps‘e kadar ulaşıyor. 4.5G olarak bildiğimiz LTE Advanced ise 300 Mbps‘lik hız potansiyeli ile 4G’yi dahi katlıyor.

    Bu hızlar iştah açıcı olsa da, 4.5G’nin nimetlerinden faydalanmak için bazı koşullar mevcut. Öncelikli olarak cihazınızın LTE destekli olması gerekiyor. Eğer cihazınızı son bir yıl içerisinde aldıysanız büyük ihtimalle LTE desteğine sahipsiniz demektir. Yine de emin olmak için cihazınızın şebeke ayarlarında LTE’nin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

    4g lte

    İkinci bir koşul ise 4.5G destekli bir bölgede olmak. 2016 yılı içerisinde 4.5G çalışmalarına başlanacak, ancak tahminimizce bu teknolojinin Türkiye genelinde yaygınlaşması 2020’yi bulacak. Elbette İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin belirli bölgeleri ilk etapta 4.5G desteğine kavuşacaktır. 3G’nin ülkemize girmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen 3G desteği dahi olmayan bölgelerin olduğunu hatırlatalım.

    4.5G’nin nimetlerine ne kadar para ödeneceği ise merak edilen bir diğer konu. Henüz operatörlerden tam anlamıyla bu konuda bir açıklama gelmese de, ciddi bir fiyat artışının yaşanacağını tahmin etmiyoruz. Yine de 4.5G için daha fazla para ödemek kaçınılmaz hale gelecek. Zira 4.5G’nin sunduğu yüksek hızlar, hem mobil veri tüketiminin, hem de doğrudan kota ihtiyacının artmasına sebep olacak.

    LTE, yani ülkemizdeki adıyla 4.5G hakkında bilmeniz gerekenler bunlar. Her ne kadar ihalenin gerçekleşmesi ciddi bir heyecan uyandırsa da, 4.5G’nin Türkiye’de yaygınlaşmasına epey bir zaman var. 2020 yılında dünyada ilk adımları atılacak olan 5G ise bizlere şimdilik bir çağ kadar uzak görünüyor.

    4.5G Gelince ADSL Etkilenecek mi? Hızım Artacak mı?

    4.5G ile ilgili sık gelen sorulardan birisi de bu; aslında bu sorunun sorulması operatörlerin kullanıcılara yeni teknolojiyi hiç açıklamadığını gösteriyor. Mobil internet teknolojisi, standart ADSl, fiber ve kablo internet bağlantılarında bir değişiklik ya da gelişme demek değil. Hız artışı değil, kota artışı hiç değil.

    Standart ADSL benzeri sabit hatlar ile 3G, 4G ya da 4.5G gibi mobil teknolojilerin tek kesiştiği nokta, baz istasyonların bağlandığı altyapı olacak. Bu da demek oluyor ki eğer altyapı yatırımı yapılmazsa mobil internetin hızlanması bir yana, olan internet kalitesi daha da düşebilir, darboğazlar yaşanabilir. Bu noktada hem yasal, hem pratik düzenlemeler, kazı izinleri ve internet servis sağlayıcılar arası rekabeti arttırıcı, tüketiciyi koruyucu önlemler önem kazanıyor. Bu alanda herhangi bir gelişme olacak mı, olmayacak mı bize bunu zaman gösterecek.

Sayfa 2/2 İlkİlk 12

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •