Test Sistemi, Test Şartları, Kullanılan Benchmark Yazılımları ve Oyunlar
Donanım
Testimizde işlemcilerimiz ile birlikte kullandığımız parçalar şunlar:
Anakart - AMD: ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4
Anakart - Intel: ASUS H170 Pro Gaming
RAM: 2 x 8 GB GEIL EVO X, CL 16/16/16/36 DDR4 RAM (maks. 3200 MHz)
Ekran Kartı: MSI Gaming X Twin Frozr VI 8 GB Radeon RX 480
İşlemci Soğutucu - R5 1600X: AMD Wraith Max
İşlemci Soğutucu - R5 1500X: AMD Wraith Spire
İşlemci Soğutucu - i7 6700K: Zalman CNPS5X Performa
Kasa: Thermaltake Element G
İşletim Sistemi: Windows 10 64 Bit
Testler sırasında sistemimizdeki donanımların en güncel sürücülerini kullandık.
Benchmark Yazılımları ve Oyunlar
Testlerimizde render ve 3 boyutlu hesaplama gücünü ölçmek için 3DMark ve Cinebench R15 benchmark yazılımlarını kullandık. 3DMark üzerinde DirectX 12 performansını ölçmek için Time Spy benchmarkını, DirectX 11 performansını ölçmek için de Fire Strike benchmarkını kullandık.
İstatistiksel veriler elde edebilmek için Fraps ve HWMonitor programlarını kullandık.
Test Şartları
Oyunları çalıştırırken Ultra ayarları, 1080p çözünürlüğü seçtik ve Anti-Aliasing gibi ayarları maksimum seviyeye getirerek ekran kartını zorladık. Bu nedenle bazı oyunlarda düşük FPS değerleri görmeniz doğal bir durum. Witcher 3'te Nvidia Hairworks'ü kapattık. DOOM'da ise Vulkan tercih etmedik; çünkü oyun Vulkan'da çalışırken istatistiksel veriler elde etmemiz mümkün olmuyor.
Ryzen 5 işlemcilerin overclock performansını gösterebilmek ve i7 6700K ile aynı hıza çıkararak mimari farklarını ortaya çıkarabilmek için iki işlemciyi de 4.0 GHz varsayılan çekirdek hızına yükselttik. RAM'lerimiz 3200 MHz olmasına rağmen RAM'leri varsayılan DDR4 frekansı olan 2133 MHz'de çalıştırdık; çünkü Intel işlemcimizle kullandığımız anakartımız sadece bu hızı desteklemekteydi.
Ryzen 5 1600X ile birlikte herhangi bir işlemci soğutucu verilmemekte; biz, testimizde bu işlemciyle birlikte AMD'nin Wrath Max soğutucusunu kullandık:
Bu işlemci soğutucu kalın bir metal blok, bakır yüzey ve bakır ısı iletim borularına sahip:
Ryzen 5 1500X işlemcimizde ise kendisiyle birlikte gelen AMD Wraith Spire işlemci soğutucuyu kullandık,
böylece tüketicilerin kutuya dahil edilmiş bu işlemci fanı ile işlemcilerini hangi sıcaklıkta çalıştırabileceklerini göstermeye çalıştık:
Wraith Spire'ın standart bir stok fan olduğu söylenebilir. Wraith Max ile kıyaslandığında daha küçük bir metal blok bulunmakta.
Fakat R5 1500X'in daha az güç tüketen bir işlemci olduğu göz önüne alınırsa bu soğutucu yeterli bir performans sunacaktır:
i7 6700K ile kullandığımız Zalman CNPS5X Performa ise kule tipinde bir işlemci soğutucu:
Genelde kule tipi soğutucular biraz daha büyük boyutlu olurlar. Fakat Zalman CNPS5X Performa daha az yer kaplayan, buna bağlı olarak da daha küçük bir fan içeren bir soğutucu. Bu da bu işlemci soğutucunun büyük bir fark yaratmayacağı anlamına geliyor.
Testlerimizde kullandığımız ASRock anakartın BIOS'u henüz Ryzen 5 işlemciler için doğru bir şekilde yapılandırılmış değildi. Bu nedenle işlemcilerimizin frekansını yukarı çekerken voltajı da yükseltmemiz gerekti. Bu problem muhtemelen önümüzdeki dönemde yayınlanacak BIOS güncellemeleriyle düzelecektir.
Yer imleri