WinRAR Hard Diskimde Yer Açar mý?

WinRAR programý ile sýkýþtýrdýðýnýz dosyalar sayesinde hard diskinizde ek depolama alaný elde edebilirsiniz.

WinRAR programý günümüzde en fazla tercih edilmekte olan dosya sýkýþtýrma programlarý arasýnda yer alýyor. WinRAR programýnýn bu kadar fazla tercih edilmesindeki sebep ise popülerliði ve hard disk üzerinde ek alan açmasý oluyor.WinRAR kullandýðýnýz zaman tüm dosyalarýnýzý sýkýþtýrarak arþivleyebilir, hard diskinizde ek depolama alaný yaratabilir ve dosyalarýnýzýn daha düzenli durmasýný saðlayabilirsiniz. Böylelikle WinRAR sayesinde ek alanlar elde etmiþ olur ve düzenli bir arþive sahip olursunuz.WinRAR Ücretli mi?WinRAR programýnýný özel kýlan bir diðer özellik ise ücretsiz olmasýdýr. Tamamen ücretsiz olarak kullanabileceðiniz WinRAR programý ayný zamanda MAC OS X iþletim sisteminde de kullanýlmaktadýr.Tüm iþletim sistemlerinin en temel programlarý arasýnda yer alan WinRAR programýný kullanarak sizler de hard diskinizde ek alan oluþturabilirsiniz. Programý indirdikten sonra yapmanýz gereken tek þey dosyalarýnýza sað týklamak ve arþivleyerek boyutlarýný ufaltmanýz olacaktýr. WinRAR ile yapýlan dosya sýkýþtýrma iþlemleri %50 oranýnda dosya boyutlarýný düþürebilmektedir.

Bilgisayarýmdan bir sürücüyü sað týklayýp özellikler yaptýðýnýz zaman disk üzerindeki bilgilere ve araçlara ulaþmaktayýz. Burada herkesin dikkatini çekmiþtir disk alanýna bakarken altta ufak bir kutucuk vardýr.

Disk alanýndan kazanmak için bu sürücüyü sýkýþtýr

Bu kutuyu iþaretlediðimiz zaman sürücümüz içerisindeki tüm verileri Windows iþletim sistemi kendi sýkýþtýrma sistemi ile disk yüzeyinde yer açarak sýkýþtýrmaya baþlar.

Peki ne kadar verimli olacak ?

Akla ilk gelen soru her zaman ne kadar alan kazanacaðýmýzdýr. Aslýnda buna tam bir deðer vererek cevaplayamayýz. Çünkü sýkýþtýrma sistemi ne olursa olsun, winrar ve winzip dahil olsa bile içerideki veriye göre deðiþecektir.Örnek olarak bir database dosyasýný ele alalým. DB dosyalarý büyük ölçülerde sýkýþtýrýlýrlar. Genelde içerilerindeki tablolarýn boþ olanlarý dolu olanlara göre fazladýr ve 100Mb’lýk bir DB’yi 30MB ‘a kadar bile sýkýþtýrabilirsiniz. Fakat bir MP3 dosyasý yada Dvix dosyasý olduðu zaman pekde bir verim alamazsýnýz. Bu dosyalar aslýnda track ve avi gibi formatlardan sýkýþtýrýlarak oluþturulmuþ dosyalardýr. Yani bir nevi sýkýþtýrýlmýþ dosyayý sýkýþtýrmaya benzeyecektir.Birçok yerde okuyabilirsiniz bazýlarý disk sýkýþtýrmanýn hiç faydasý olmadýðýný bazýlarý ise çok iþe yaradýðýný söylerler birbirine çok zýt yorumlar olsada iþin mantýðýnda bu yatar.Ýçerideki verinin içeriðine göre dosya sýkýþtýrma oraný deðiþebilmektedir..!Ýþ yerimdeki Windows XP yüklü bilgisayarda ayný iþlemi tekrar yaptým. 6 gb’lýk bir alan kazandým. Yinede disk sýkýþtýrma’yý çok çok ihtiyacýnýz varsa deneyiniz. Çünkü veriyi sýkýþtýrdýðýnýzda o verilere eriþirken verinin eriþilebilme süresi muhakkak ki uzayacaktýr. Disk sýkýþtýrmayýda Mp3 gibi sýkýþtýrýlmýþ dosyalar üzerinde de denememenizi tavsiye ederim. Malesef ki verim alamayacaksýnýz.

Her zaman diskinizin bir bölümünü Windows iþletim sistemine ayýrýnýz ve 10-20 GB lýk en azýndan boþluk býrakýn ki Windows rahat çalýþsýn…

Ayný durum Windows Mobile içinde geçerli. Genelde Mobile kullanýcýlarý telefonlarýna program kurarken iþletim sisteminin yüklü olduðu kýsýma programlarýný
kurarlar bir süre sonra telefon yavaþlanmaya ve kilitlenmeye baþlar. Bunun sebebide disk alanýndaki yetersizlikten ortaya çýkar