Akýllý Telefonlarda GPS ve Navigasyon Çözümleri

Biliyorsunuz uzun süredir gps cihazlarýna merak salmýþ durumdayým. Gerek mesleðimle alakalý olduðundan, gerekse yaptýðým bisiklet turlarýnda duyduðum ihtiyaçtan dolayý bu konuyu araþtýrdýkça araþtýrýyor, ihtiyaçlarýma ürettiðim çözümlerden elde ettiðim deneyimleri fýrsat buldukça sizlerle paylaþýyorum.
Gps cihazý olarak keþiflerde ihtiyacým olan tüm fonksiyonlarý öðrendim diyebilirim. Bir de günümüz teknolojisinde almýþ baþýný giden cep telefonlarý var. Renkli ekrandý, internetti derken bir çok farklý elektronik cihazýn komplike bir þekilde cep telefonlarýna entegre edildiðini görüyoruz. Uydu aracýlýðý ile konum belirleme sistemi de buna dahil olalý epey oluyor. Baþtan belirteyim üretim amacý dýþýnda fonksiyonlarý barýndýran cihazlara pek sýcak bakmam. Çünkü bu cihazlar sadece amacý doðrultusunda üretilen cihazlar kadar fonksiyonel deðillerdir.Günümüz akýllý cep telefonlarý bir çok cihazýn yaptýðý ana özellikleri yapabiliyor fakat gerek boyutlarý ve gerek kýsýtlý donanýmlarý nedeniyle tek tek o cihazlarýn iþlevselliklerini ve performanslarýný veremiyorlar. Fakat gel gelelim cep telefonlarýnýn her an yanýmýzda olmasý ve ihtimal verilmeyecek bir anda bünyesinde bulundurduðu bir fonksiyonun ihtiyacýmýzý karþýlamasý çok büyük bir avantajlarýdýr.

Þu son çýkan cep telefonlarý modellerinden, içerisinde geliþtirilebilir iþletim sistemi bulunan, dokunmatik ekranlý cep telefonlarý daha önceki jenerasyonlara göre çok daha kullanýþlýlar. Þuan bu sektörde iki ezeli rakip var. Google’ýn geliþtirdiði açýk kaynak kodlu Android iþletim sistemi ve sadece iphone cihazlarýnda bulunan ÝOS. Fark ettiyseniz telefon markalarýndan ziyade iþletim sistemleri üzerinde duruyorum. Evet günümüzde donanýmdan ziyade yazýlýmýn gücü ön plana çýkýyor. Donanýmý gücünü artýk bir çok firmada bulunabilmekte.Fark yaratan ise bünyesinde bulundurduðu iþletim sistemi oluyor. Ýþletim sistemi ile beraber bu iþletim sistemleri için yazýlmýþ programlarda o sisteme deðer katmakta… Ýphone’un daha köklü bir geçmiþe sahip olmasýnýn getirdiði avantaj ile program arþivi ve ios için yazýlmýþ program sayýsý çok daha fazla… Fakat Google’ýn geliþtirdiði android iþletim sistemi de kýsa zamanda marketini geliþtirdi ve þu aþamada asgari ihtiyacý fazlasýyla karþýlýyor. Günden güne market içeriði daha da geliþiyor.

Neyse bu kadar teknolojili laf salatasýndan sonra asýl konumuza girelim yavaþ yavaþ… Yeni bir cep telefonu ihtiyacým doðmuþtu. Telefon alýrken yaptýðým araþtýrmalarý, ne gibi özellikler aradýðýmý teker teker yazmayacaðým yoksa bu yazý bitmez… Sadece aþaðýda yazacaklarýmý Samsung Galaxy S Plus (GT9001) cep telefonuyla denediðimi bilin yeter…
Edindiðim cep telefonunda da þebeke desteðinden baðýmsýz bir gps alýcýsý ve ”G” sensörü bulunmakta. Açýk alanda yön tayini yapabilmek ve saðlýklý bir þekilde yol alabilmek için konum bilgisinden çok daha fazlasýna ihtiyacýmýz var. Harita ve yol verileri olmadan boþ bir zemin üzerinde konum bilgilerimizin pek bir anlamý olmuyor… Haritalar, içinde bulundurduklarý verilere göre kullanýþlýlýðý artmakta. Daha önceden yayýnladýðým yazýlarda dijital haritalarla alakalý etraflýca bilgilere ulaþabilirsiniz. Cep telefonlarýnýn gps özelliði olarak, gps cihazlarýndan farklý olarak en belirgin farký çeþitli kablosuz að baðlantýlarý sayesinde internet eriþimine sahip olmasý… Ýnternet baðlantýsý sayesinde þebeke sinyalinin aldýðý her yerden istediðiniz bilgilere ve çeþitli rotalara ulaþabiliyorsunuz. Bunlar bir yana bilgisayar ile olan veri alýþ-veriþi bile bluetooth aracýlýðý ile çok daha kolay. Kablo ile uðraþmak bir süre sonra eziyet haline geliyormuþ onu gördüm…
Telefonun genel anlamda uyduya baðlanma hýzý oldukça iyi. Ancak nadiren anlamsýz þekilde uyduya baðlanmadýðý zamanlarda oluyor. Hava açýk, bulut yok, açýk bir alanda olduðum halde bazen dakikalarca uydulara baðlanmasýný beklediðim zamanlar olmuþtur. Ama genelde birkaç saniye içinde uyduya baðlanýyor. Dijital pusula yeteri kadar hassas… Gps sürekli açýk konumda ve iz kaydý alýrken pil ömrü ciddi ölçüde düþüyor. Gerekmedikçe iz kaydý almamanýzý öneririm. Yoksa hiç olmadýk bir yerde navigasyon desteðinden mahrum kalabileceðiniz gibi telefonunuzu da gerektiði an kullanamayacaksýnýz. Sadece yol ayrýmlarýnda ve yolu þaþýrdýðýnýz durumlarda telefonun gps inden faydalanmak yeterli oluyor.
Peki bu gps özellikli cep telefonlarý gps cihazlarý kadar iþlevsel mi?
Konuyu baþlýk baþlýk inceleyelim…
Dayanýklýlýk:
Özellikle outdoor sporlarý için üretilmiþ el gps cihazlarý özellikle suya, toza, þoka (kýsaca çevresel faktörlere) karþý dayanýklý olarak üretilmiþlerdir. Bu sebeple kasalarý sert plastikten olup en dýþ katmanýnda kauçuk kaplamalar bulunur. Arka kapaðýn kapanmasý daha karmaþýktýr. Bir cep telefonundan bu kadar dayanýklýlýk beklemek pek doðru olmaz… Cep telefonlarýný çevresel faktörlerden sakýnmak gerek. Fakat outdoor sporlarda kullaným için özel üretilmiþ az çeþitte olsa telefon modelleri bulunmakta… Açýkçasý yakýndan inceleme fýrsatým olmadý ama normal bir cep telefonundan daha dayanýklý, bir gps cihazýndan daha narin olduðunu düþünmekteyim…

Tabii outdoor faaliyetleri için yeterince dayanýklý olmayan akýllý cep telefonlarý için de çeþitli çözümler üretilmiþ durumda. Akýllý cep telefonlarýnýn ön yüzünün neredeyse tamamý ekran olduðundan cam çizilmesi de ayrý bir derttir. Bu camlarýn çizilmesini engelleyen þeffaf folyolar iþe yarýyor. Telefonun düþmesine karþýn kasayý koruyan kauçuk kasalar bulunmakta. Bir de yeni teknolojik geliþmelerde cep telefonlarýna su yalýtýmý saðlayan yeni nesil bir kaplama üretildiðini okumuþtum. Yakýnda vitrinlerde görebiliriz.
Ergonomi ve Ekran :
Bu konu gps cihazýný ne tip bir faaliyette kullanacaðýmýza göre farklýlýk gösterir. Örneðin bisiklet sürüþlerinde bisiklet aparatý ile gps cihazý kullanýmý, cep telefonu kullanýmýna göre daha rahat oluyor. Cep telefonlarý için bisiklet aparatý bulmak zaten büyük sýkýntý. Ýphone için yapýlmýþ aparat çeþidi diðer markalara göre hayli fazla. Bunun dýþýnda telefon ekraný daha büyük olmasýna karþýn gps cihazlarýnýn ekraný daha okunaklý. Cep telefonlarý için yazýlmýþ gps uygulamalarý ve harita görüntüleri oldukça detaylý ve estetik olmakla beraber belirli bir mesafeden okunmasý zor . Bu sebeple gidon üzerinde bulunan bir gps cihazýnýn büyük fontlu yazýlar ve tombul karakterler sayesinde 3’’ boyutundaki ekranýndan okumak, detaylý ve estetiði bulunan ince hatlarla oluþturuþmuþ bir haritayý 4’’ boyutundaki cep telefonu ekranýndan okumaktan çok daha kolay oluyor. Cep telefonuyla yön belirlemek için durduktan sonra yön tayini yapmak daha saðlýklý. Aksi halde sürüþ güvenliði tehlikeye giriyor.

Fakat dað yürüyüþü v.b. faaliyetlerde cep telefonu ekranýndaki verileri seçmek daha kolay. Bu gibi faaliyetlerde cep telefonundan yön tayini yapmak kullanýþlý olabilir. Yine de telefonu düþürmekten ve su temasýndan sakýnmak gerek
Açýk havada ve özellikle güneþli günlerde ekran parlamasý cep telefonu ekranlarýnda daha belirgin oluyor. Hem cep telefonunun ekranýný çizilmekten koruyan hemde gelen güneþ ýþýnlarýnýn büyük bir bölümünü yansýtmayan mat, ekraný koruyucu filmler bulunuyor. Ben kullanýyorum evet iþe yarýyor.
Ekran konusunda bir diðer önemli husus ise eldiven ile kullaným. El gps cihazlarýnýn bir kýsmý hala butonlar ile kontrol edilirken bir kýsmý da dokunmatik ekran modasýna uymuþ durumda. Dokunmatik ekran olan modelleri oldukça baþarýlý buluyorum. Fakat burada da iki farklý teknoloji ile karþýlaþýyoruz. Kapasitif ve rezisif ekranlar. Gps cihazlarýnda halen rezisif (basýnca duyarlý) ekran kullanýlmakta. Kapasitif ekrana nazaran birçok dezavantajý olmasýna karþýn eldiven ile kullaným mümkün. Kapasitif ekranlar yeni nesil cep telefonlarýnýn olmazsa olmazlarýndan. Ekrandan seçim yapmak, çoklu seçim yapmak v.b. fonksiyonlar çok çok daha kolay. Fakat buna karþýn eldiven ile kullanýmý pek mümkün deðil. Yani soðuk havalarda aktivite esnasýnda kapasitif ekranlý cep telefonlarý ile navigasyon yapmak çok daha zor olacak. Bir de kapasitif ekranlý telefonlarý ýslak elle kullanabilmek pek mümkün deðil. Deneyin göreceksiniz!
Pil Ömrü:
Bir cep telefonu ile bir gps cihazýnýn ayni özelliklerini kullandýðýmýzda cep telefonunun pil ömrünün gps cihazýna nazaran ortalama 3′te 1 oranýnda olduðunu söyleyebilirim. Cep telefonunda gps alýcýsý ve iz kayýt ozelligi acýkken ortalama 5-7 saat arasinda pil bitmektedir. Kullandýðýnýz program açýkken telefonu tuþ kilidine almak iþleri kolaylaþtýrýyor. Konum bilgisi gerektiðinde tuþ kilidini açtýðýnýz an navigasyona baþlayabilirsiniz. Tuþ kilidi altýnda gps alýcýsý kullanýlmadýðýndan ve ekran da kapalý konumda olduðundan dolayý batarya ömründen ciddi derecede tasarruf etmiþ olursunuz. Diðer türlü tuþ kilidini aç, programý bul, açýlmasýný bekle, konumun belirlenmesini beklemek yön bulma süresini ciddi miktarda uzatýyor…

Haritalar:
Satýn alýnan dijital haritalarda aslýnda pek bir fark yok gibi. Detaylar neredeyse ayný. Görsel olarak farklýlýklar olabilir. Son zamanlarda cep telefonu haritalarýnda 3 boyutlu bina modellerininde bulunmasý bizler için bir avantaj saðlar mý? Tartýþýlýr…

Bir yandan da cep telefonunda hem þehir haritalarýný hem de topoðrafik haritayý ayný anda kullanabileceðim yüklenebilir bir harita ya da program bulamadým. Bu ne iþe yarar? Özellikle daðlýk bir coðrafyada daha ne kadar týrmanacaðýnýzý, daðýn hangi yamacýndan yol izleyeceðimizi, ne kadar iniþi yapacaðýmýz gibi bilgileri verebilir. Bu da bizim motivasyonumuzu arttýrýr. Aslýnda google maps servisinin ‘’Terrain’’ katmaný bahsettiðim özelliðe çok benziyor fakat verileri internetten eþ zamanlý olarak aldýðý için, internet eriþiminin olmadýðý yerlerde servisten faydalanabilme imkanýmýz bulunmuyor. Bir de eþ yükselti eðri çizgileri çok ince olduðundan okunmasý dikkat istiyor… Neyse bu diðer yazýnýn konusu.

Cep telefonlarýný harita konusunda gps cihazlarýna nazaran bir adým ileri taþýyan nokta kablosuz internet baðlantýlarý sayesinde online harita ve uygulamalardan faydanabiliyor olmamýz. Gps cihazý kullanýrken, keþif esnasýnda cihazda bulunan dijital harita ve cihaza yüklediðimiz kendi çalýþmalarýmýzdaki bilgilerle sýnýrlýyýz. Cep telefonunda biraz daha özgür olduðumuzu söyleyebiliriz. Ýnternet eriþiminin saðlandýðý her yerden online haritalara, uydu görüntülerine ve internette bulunan herhangi bir servise ulaþabilme imkanýmýz oluyor. Pc baþýndaki baþka bir arkadaþtan navigasyon desteði bile alabilmemiz mümkün ! Keþif çalýþmalarý sýrasýnda faal olarak kullandýðýmýz google earth programýný da bir çok cep telefonunda kullanabilmekteyiz. Ýþte konunun bu kýsmý fazlasýyla dallanýp budaklanmakta. Bir sonraki konu cep telefonlarýnda kullanabileceðimiz gps uygulamalarý ve haritalar ile alakalý olacak.