Konuya Etiketlenenler

Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
20 sonuçtan 1 ile 10 arasý

Konu: 4.5G Nedir? 4.5G Hakkýnda Her Þey

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    4.5G Nedir? 4.5G Hakkýnda Her Þey

    4G ihalesinin iptal edilip 26 Aðustos'a ertelenen 4.5G ihalesiyle hayatýmýza giren 4.5G teknolojisi nedir? 4.5G nedir? 4.5G'nin 4G'den farký ne? Tüm sorularýnýzýn cevabý burada.


    Kablosuz baðlantý teknolojilerinin hýzla geliþmesi ile birlikte, son olarak 5Gçalýþmalarý geliþmiþ ülkelerde devam ediyor.
    4G gibi 3G teknolojisine de geç merhaba diyen Türkiye, günümüzde 3G'yi oldukça hýzlý bir þekilde deðerlendiren bir ülke. Son dönemde 3 taþýyýcýlý 3G baðlantýsýkullanýlmaya devam ediyor.
    Ancak 3G'nin ne kadar geliþtirilse de 4G ya da 5G kadar hýzlý olamayacaðý biliniyor. Bu nedenle Türkiye'de de 4G çalýþmalarýnýn hýzlandýrýldýðýný hatta ihale aþamasýna geldiðini biliyoruz.
    4G ya da 5G ihalesi deðil, 4.5G ihalesi!

    Bu durumun uzun süredir farkýnda olan yetkililer, geçtiðimiz aylardan itibaren 4G ihalesini konuþmaya baþladý ve bununla birlikte Cumhurbaþkaný tarafýndan yapýlan 5Gaçýklamalarý ile kafalar iyice karýþtý. Bir süre 4G ihalesi mi? 5G ihalesi mi? yapýlacak tartýþmalarý yapýldýktan sonra, yetkililer 4.5G kavramýný ortaya atarak tartýþmalara noktayý koydu.
    Bugün gerçekleþen 4.5G ihalesi ile birlikte Türkiye'de önemli bir adým atýlacak diyebiliriz. Zira geliþmiþ ülkelerle aramýzdaki açýk, 4.5G ihalesi ile büyük oranda kapanacak. Peki, 4.5G nedir? Neden 4.5G ihalesi bu kadar önemli?
    4.5G Nedir?

    Ünlü mobil alt yapý firmalarý Qualcomm'un LTE Advanced dediði yüksek hýzlý 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafýndan 4.5G olarak adlandýrýldý. Global arenada bazý operatörlerin de 4.25G olarak adlandýrýldýðý, az da olsa görüldü.
    Ülkemizdeki yeni 4G ihalesine de Huawei'nin alt yapý desteði vermesi bekleniyor.
    Klasik 4G, 2011 yýlýndan beri hayatýmýzda. 4G, bilindiði üzere 100 Mbps'e kadar hýz sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandýrýlan yeni sistemlerin hýzý ise300 Mbps, hatta bazý özel çalýþmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hýzlara eriþilebiliyor.
    5G'nin yaygýnlaþmasýna kadar, henüz geliþtirme aþamasýnda olan IMT Advanced ile 1 Gbps hýzlara, 4G alt yapýsýyla ulaþýlmasý hedefleniyor. Tabii bu rakamlar henüz deneysel rakamlar.
    Yüksek hýz, alýþkanlýklarý deðiþtirecek

    Örnek olarak 4G ile dakikalarca sürede indirilebilen bir dosya, 4.5G ile saniyeler içinde indirilebilecek. Ancak tabi ki 5G ile sunulacak 1000 Mbpshýza, 4.5G ile ulaþýlamýyor. Ek olarak 4G destekleyen tüm telefonlarýn 4.5Gile uyumlu olduðunu hatýrlatmýþ olalým.
    4. operatör de geliyor

    Bugün gerçekleþen 2.7 milyar euro deðerindeki 4.5G ihalesinde Turkcell, Vodafone, Avea ve NetGSM markalarý rekabete girecek. Ýhale kapsamýnda20 frekans paketiaçýk arttýrma ile satýlacak.Bakalým ihale sonrasýnda,4.5G'yi ne zaman kullanmaya baþlayabileceðiz?

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Yýllardýr deðiþen ve geliþen iletiþim teknolojileri , 4G ile birlikte bir adým ileriye gidiyor. 2010 - 2011 yýlýndan bu yana pek çok büyük ülkede kullanýlmaya baþlanan, kullanýldýkça geliþen ve hýzý 450 Mbps seviyesine dayanan 4G / LTE teknolojisi nedir? Biraz da buna deðinelim.
    Türkiye'de 4G ihalesi ertelenmiþti

    Ýhale ertelendi ve þimdi tekrardan durumu ne olacak kesin olarak belli deðil. Yani 4G bizim için hem yakýn, hem de uzak.
    Peki, uzun zamandýr duyduðumuz ve hakkýnda pek çok haber yaptýðýmýz 4G nedir? 4G ne iþe yarýyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz? gibi4G hakkýnda pek çok soru akýllarda dolaþýyor.
    Bu haberimizde 4G hakkýndaki pek çok soruyu cevaplayacak. Akýllarda 4G nedir? 4G ne iþe yarýyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz?baþta olmak üzere,4G hakkýnda hiç soru iþareti býrakmamaya çalýþacaðýz . Ýþte tüm detaylarý ile 4G.
    4G nedir? 4G hakkýnda her þey!

    4. nesil kablosuz iletiþim teknolojsi olarak tanýmladýðýmýz 4G, bir önceki nesil kablosuz baðlantý teknolojisi olan 3G'ye kýyasla daha fazla hýz ve daha iyi kullanýcý deneyimi sunmayý hedefliyor.
    4G ne iþe yarýyor? 4G neler getiriyor?

    4G, desteklenen akýllý telefonlar ile daha hýzlý internete baðlanabilmeyi,YouTube ve Periscope ile daha kesintisiz ve yüksek görüntü kalitesinde yayýnlar yapabilme imkanýný sunacak. Ayrýca daha yüksek ses kalitesine sahip aramalar yapabileceðimiz 4G, çok iyi bir kullanýcý deneyimi hedefliyor.
    4G geldikten sonra 3G ne olacak?

    4G bir anda her yerde kullanýllmayacak. 3G'den 4G'ye geçiþ sürecinde 4Golmayan yerlerde 3G kullanýlacak, hatta 4G kullanýmýna elveriþli olmayan bölgelerde 3Gkullanýmý hiçbir deðiþiklik olmadan devam edecek.
    4G ne kadar hýz sunuyor?

    Halihazýrda kullanmaya devam ettiðimiz 3G, saniyede yaklaþýk 28 Mbps hýz sunuyor. Bu hýz 4G ile yaklaþýk olarak 4 kat artarak saniyede 100 Mbpsseviyesine ulaþýyor. Halen testleri ve geliþtirmesi devam eden 5G'nin ise saniyede 1000 Mbps hýza ulaþmasý bekleniyor.


    2016 yýlýnda yavaþ yavaþ kullanmaya baþlayacaðýmýz 4G ile artýk daha kaliteli aramalar, görüntülü görüþmeler, YouTube ve Periscope canlý yayýnlarý yapabileceðiz

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    Ýletiþim teknolojileri yýllardýr deðiþiyor. Ýlk olarak GSM ile baþlayan bu teknolojiler, geliþmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
    Ülkemizde de hali hazýrda kullanýlmaya devam edilen 3G teknolojisi de artýk eskimeye baþladý. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
    Bu nedenle son yýllarda yapýlan planlamalar, sýk sýk haberlerini yaptýðýmýz üzere 4G yani 4. nesil kablosuz baðlantý teknolojisinin geliþtirilmesi yönünde.
    Geçtiðimiz gün Cumhurbaþkaný'nýn yaptýðý açýklama sonrasýnda ise, gözler5G yani 5. nesil kablosuz iletiþim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir?Ýþte 5G hakkýnda bilmeniz gerekenler.
    5G Nedir?

    4G yani 4. nesil kablosuz iletiþim teknolojisinin geliþtirilen hali olarak karþýmýza çýkan 5G, 5. nesil kablosuz iletiþim teknolojisi olarak tanýmlanýyor.
    5. nesilden anlayacaðýnýz gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatýlan bir kablosuz baðlantý teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? Ýþte 5G hakkýnda bilmeniz gereken diðer bilgiler.
    5G Hakkýnda Her Þey

    5G teknolojisi, özellikle sunduðu hýz ile dikkat çekiyor. Örneðin halihazýrda kullanmaya devam ettiðimiz 3G, saniyede 28 Megabit hýz sunuyor. Bu hýz4G'de 100 Megabit seviyesine ulaþmasýna karþýn, 4G'nin hýzý 5G'nin yanýna bile yaklaþamýyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hýzlara ulaþýlýyor.
    5G'nin daðýtýmý ise yapýlan testlerin gösterdiði üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapýlýyor. Bu þekilde 5G ile her yerden iletiþimin saðlanmasý hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamýn yarattýðý baðlantý sorunu, 5G'de ortadan kalkýyor diyebiliriz.
    Ayrýca 5G, daha az güç tüketimi özelliðiyle de, diðer teknolojilerin çok önünde konumlanýyor. Sonuç olarak kablosuz iletiþim teknolojileri, ortalama her 10 yýlda bir yeni bir teknoloji ile geliþiyor. Son olarak geliþtirilmeye devam eden 5G ise, þimdilik sýnýrlý bölgelerde deneniyor.
    Þu anda Ericsson'un lider olarak geliþtirmeye devam ettiði 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. Ayrýca Alcatel-Lucent'i satýn alan Nokia,Samsung ve daha bildiðimiz pek çok büyük marka 5G'nin geliþimini destekliyor.
    Þimdilik Türkiye'nin 5G'ye yönelik önemli bir adýmý yok. Ancak Cumhurbaþkaný'nýn belirttiði gibi 4G yerine direkt 5G teknolojisine geçersek, çok yüksek hýzda internet ve 5G'nin getirdiði pek çok yeniliði hýzla kullanmaya baþlayabiliriz.

  4. #4

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    LTE Advanced teknolojisinin ülkemizdeki karþýlýðý olan 4.5G bizlere nedir ve bizlere neler sunacak?

    4.5G adýný son günlerde sýkça duyuyoruz. Geçtiðimiz günlerde bu teknolojinin ihalesi yapýlmýþ ve çalýþmalara 2016’da baþlanacaðý duyurusu yapýlmýþtý. Peki tam olarak nedir bu 4.5G? Bu yazýmýzda hem bu soruyu, hem de bu teknolojinin 4G ile arasýndaki farklarý açýklayacaðýz.
    4.5G’yi açýklamak için öncelikle LTE Advanced teknolojisini açýklayalým. LTE, teknik olarak 4G ailesinin içinde bulunan dördüncü nesil kablosuz iletiþim aðýdýr. 4G’nin WiMax veHSPA+ gibi daha zayýf sürümleri de mevcut. Ülkemizde kullanýma sunulacak olan sürüm ise LTE Advanced sürümü. Yani kýsaca 4.5G, bizim LTE Advanced teknolojisine verdiðimiz alternatif bir isim.
    Yani aslýnda 4.5G diye ayrý bir teknoloji yok, yine 4G ve 5G var ve 4.5G sadece bir isim. Aslýnda ihale 4,5 yani 4 ve muhtemel 5G frekanslarýnýn satýldýðý bir ihale oldu fakat ortaya ikisi birden paket haline getirilerek 4.5G diye bir isim konuldu. 4G’de belirtilen frekans aralýklarýndan daha fazlasý kullanýma açýlýyor bu güzel ancak aslýnda süreç deðiþmiyor, 4G geliyor, sonrasýnda da 5G’ye doðru adým adým altyapý geliþtirilmesi devam edecek. Ýþin isimlendirme kýsmýný bir kenara býrakýp Türkiye’de 4.5G adý altýnda neler yapýlacak, iþte bunlara bakalým.
    4.5G Ne Kadar Hýzlý?

    Yeni nesil denince akla doðal olarak daha hýzlý internet baðlantýlarý geliyor. 3G, ortalama olarak 25 Mbps hýz sunarken, 4G’nin sunduðu hýz 100 Mbps‘e kadar ulaþýyor. 4.5G olarak bildiðimiz LTE Advanced ise 300 Mbps‘lik hýz potansiyeli ile 4G’yi dahi katlýyor.
    Bu hýzlar iþtah açýcý olsa da, 4.5G’nin nimetlerinden faydalanmak için bazý koþullar mevcut. Öncelikli olarak cihazýnýzýn LTE destekli olmasý gerekiyor. Eðer cihazýnýzý son bir yýl içerisinde aldýysanýz büyük ihtimalle LTE desteðine sahipsiniz demektir. Yine de emin olmak için cihazýnýzýn þebeke ayarlarýnda LTE’nin olup olmadýðýný kontrol edebilirsiniz.

    Ýkinci bir koþul ise 4.5G destekli bir bölgede olmak. 2016 yýlý içerisinde 4.5G çalýþmalarýna baþlanacak, ancak tahminimizce bu teknolojinin Türkiye genelinde yaygýnlaþmasý 2020’yi bulacak. Elbette Ýstanbul ve Ankara gibi büyük þehirlerin belirli bölgeleri ilk etapta 4.5G desteðine kavuþacaktýr. 3G’nin ülkemize girmesinin üzerinden yýllar geçmesine raðmen halen 3G desteði dahi olmayan bölgelerin olduðunu hatýrlatalým.
    4.5G’nin nimetlerine ne kadar para ödeneceði ise merak edilen bir diðer konu. Henüz operatörlerden tam anlamýyla bu konuda bir açýklama gelmese de, ciddi bir fiyat artýþýnýn yaþanacaðýný tahmin etmiyoruz. Yine de 4.5G için daha fazla para ödemek kaçýnýlmaz hale gelecek. Zira 4.5G’nin sunduðu yüksek hýzlar, hem mobil veri tüketiminin, hem de doðrudan kota ihtiyacýnýn artmasýna sebep olacak.
    LTE, yani ülkemizdeki adýyla 4.5G hakkýnda bilmeniz gerekenler bunlar. Her ne kadar ihalenin gerçekleþmesi ciddi bir heyecan uyandýrsa da, 4.5G’nin Türkiye’de yaygýnlaþmasýna epey bir zaman var. 2020 yýlýnda dünyada ilk adýmlarý atýlacak olan 5G ise bizlere þimdilik bir çað kadar uzak görünüyor.
    4.5G Gelince ADSL Etkilenecek mi? Hýzým Artacak mý?

    4.5G ile ilgili sýk gelen sorulardan birisi de bu; aslýnda bu sorunun sorulmasý operatörlerin kullanýcýlara yeni teknolojiyi hiç açýklamadýðýný gösteriyor. Mobil internet teknolojisi, standart ADSl, fiber ve kablo internet baðlantýlarýnda bir deðiþiklik ya da geliþme demek deðil. Hýz artýþý deðil, kota artýþý hiç deðil.
    Standart ADSL benzeri sabit hatlar ile 3G, 4G ya da 4.5G gibi mobil teknolojilerin tek kesiþtiði nokta, baz istasyonlarýn baðlandýðý altyapý olacak. Bu da demek oluyor ki eðer altyapý yatýrýmý yapýlmazsa mobil internetin hýzlanmasý bir yana, olan internet kalitesi daha da düþebilir, darboðazlar yaþanabilir. Bu noktada hem yasal, hem pratik düzenlemeler, kazý izinleri ve internet servis saðlayýcýlar arasý rekabeti arttýrýcý, tüketiciyi koruyucu önlemler önem kazanýyor. Bu alanda herhangi bir geliþme olacak mý, olmayacak mý bize bunu zaman gösterecek.

  5. #5

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    LTE aðýný kullanan mobil cihazlara geçiþ yaptýðýmýz bu dönemde Carnegie Mellon Üniversitesi dört önemli açýk bulduklarýný açýkladý. Ýþte 4G LTE aðýnda bulunan güvenlik açýðý!


    Carnegie Mellon Üniversitesi’nin bilgisayar tehlikelerine müdahale takýmýCERT, günümüzde 4G, 4.5G olarak da geçen LTE mobil aðlarýnýn güncel durumundaki bir takým zayýf noktalara dikkat çekti. Teknoloji, iddia edilene göre dört zayýf noktaya sahip ve saldýrganlar bunu kullanarak insanlarý iþletebilir, telefon sahibine fazla fatura getirebilir ya da DoS saldýrýlarý düzenleyebilir. Hatta o aðda bulunan telefon üzerinden özgürce veri transferi yapabilir.
    LTE açýðý nasýl oluyor?

    LTE’nin bu zayýf noktasý standart VoIP ile alakalý saldýrý yöntemleriyle kýrýlabiliyor. LTE mobil aðlarý içlerinde paket deðiþtirme ve IP protokolü(ayný VoIP gibi) bulunduruyor. CERT’e göre bu dört açýk (CWE-732, CWE-284, CWE-287, CWE-384) saldýrganlarýn sahte aramalar göstermesini,telefonlar arasý direkt bir sezon baðlantýsý yapýlabilmesini ve uygunolamayan SIP mesajlarý için yetki verilmesini saðlayabiliyor

    Bu zayýf noktalar saldýrýya uðrayýp açýða çýktýðýnda sonuçlarý CERT’e göre bir hayli aðýr olabiliyor. Ayrýca bütün bu açýklara eriþim uzaktan yapýlabiliyor. Þu anda bu problemler için bilinen bir çözüm olmadýðý da söyleniyor.

  6. #6

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    LTE Cat 3, Cat 4, Cat 6, Cat 7 ve Cat 9 arasýndaki farklýlýklar neler?
    LTE Kategorileri 2011 yýlýndan günümüze hýzlý bir þekilde güncellenerek geldi. LTE Cat 2 ile 50 Mbps indirme, 25 Mbps yükleme hýzý sunulurken, LTE Cat 3 ile beraber bu hýz 100 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme seviyesine çýktý.

    Günümüzdeki popüler LTE kategorilerinin indirme hýzlarýný da alt alta yazalým.

    LTE Cat 2 50 Mbps indirme, 25 Mbps yükleme

    LTE Cat 3 100 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

    LTE Cat 4 150 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

    LTE Cat 6 300 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

    LTE Cat 7 300 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

    LTE Cat 9 450 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

    LTE Cat 10 450 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

  7. #7

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    4,5G faturanýzý kabartmadan bunlara dikkat edin


    Ýnternet Geliþtirme Kurulu Baþkaný Serhat Özeren, 4,5G’ye geçiþle kiþilerin internet kullaným miktarlarýnýn da artacaðýný belirterek, yüksek internet faturalarýyla karþýlaþmak istemeyen tüketicilerin ne kadar veri kullandýklarýný "Veri Kullaným Hesaplayýcý" hizmetiyle hesaplayabileceðini söyledi.



    Özeren, yaptýðý açýklamada, mobil haberleþme hýzýný 3G’ye göre 10 kat artýracak 4,5G teknolojisinin, 1 Nisan itibarýyla kullanýlmaya baþlanacaðýný anýmsatarak, 4,5G teknolojisiyle internet kullanýmýnýn da artacaðý uyarýsýnda bulundu.


    Tüketicilerin internet kotalarýný aþmalarý durumunda yüksek faturalarla karþý karþýya kalabileceklerini anlatan Özeren, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) tarafýndan hayata geçirilen ve internet sitesinde yer alan Veri Kullaným Hesaplayýcý sayesinde yüksek internet faturalarýnýn önleneceðini ifade etti.

    Dünyanýn en hýzlý mobil internet teknolojisi 4.5G için geri sayým baþladý. Bu teknojiyi kullanabilmek için ise 4.5G uyumlu bir akýllý cihaz ve SIM kart gerekiyor. Ýletiþim operatörleri düzenledikleri kampanyalarla SIM kart deðiþimini ücretsiz olarak yapýyor.


    Operatörünüze 4.5G'ye geçmek istediðinizi bildirin. Muhtemelen operatörünüz size 4.5G'ye geçmek isteyip istemediðinize dair bir onay mesajý göndermiþtir. Onayladýysanýz sorun yok, onaylamadýysanýz ve 4.5G'ye geçmek istiyorsanýz mutlaka operatörünüzle iletiþime geçin.


    SIM kartýnýzýn 4.5G'yle uyumlu olup olmadýðýný operatörünüze danýþarak kontrol edin. Uyumlu deðilse kartýnýzý deðiþtirin. SIM kartý deðiþtirmek þimdilik ücretsiz. Ancak 1 Nisan'da sonra ne olur henüz bilinmiyor.


    Ancak 4.5G’li SIM kartlarýn hýzlý deðiþim süreci bankalarý zorlamaya baþladý. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacýlýk uygulamalarýna giriþ için kullanýlan tek kullaným þifrenin tek bir SIM kartla eþleþtirilmesi.


    Güvenlik için alýnan bu önlemde, banka müþterilerine hesap numarasý ve þifrelerini girdikten sonra tek þifrelik gönderiliyor. Bu þifre de SIM kartla eþleþtiriliyor. Ancak SIM kartý deðiþikliklerinde tek kullanýmlýk þifreler güvenlik gerekçesi ise gönderilmiyor.


    Bu soru için ise bankalar alarma geçti. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarýndan bilgilendirmeler paylaþarak müþterilerine konu hakkýnda bilgi verdi.

    Verilen bilgilerde 4.5G için SIM kartýný deðiþtiren abonelerin, internet ve mobil bankacýlýða giriþte SMS ile gönderilen tek kullanýmlýk þifrenin size gelmemesi durumunda, müþterisi olduklarý bankanýn telefon bankacýlýðýný aramasý, ATM’lerde þifre iþlemleri menüsünde yer alan ‘SIM Kart bloke kaldýrma’ adýmýný kullanmasý veya doðrudan þubeden destek almasý gerektiði beliritildi.
    Konu mehmetkarahanl tarafýndan (29-03-2016 Saat 23:25 ) deðiþtirilmiþtir.

  8. #8

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    "GSM operatörleri, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren, SIM kartý ve cihazý uyumlu müþteriler için 4.5G mobil iletiþim altyapýsýný kullanmaya baþlayacaktýr.

    SIM kartlarýný, 4.5G ile uyumlu SIM kartlarla deðiþtiren müþterilerimizin internet ve mobil bankacýlýk kanallarýna giriþi aþamasýnda, SMS ile gönderilen tek kullanýmlýk þifrenin yasal düzenlemelere baðlý banka uygulamalarý nedeniyle iletilememesi söz konusu olabilecektir.

    Ýnternet ve mobil bankacýlýða giriþte SMS ile gönderilen tek kullanýmlýk þifrenin size iletilememesi durumunda; SMS ile tek kullanýmlýk þifrenin tarafýnýza iletilmesi için onay verebilirsiniz.


    Belirtilen iletiþim kanallarý haricinde; e-posta, SMS veya telefonla yapýlan aramalarla sizden bilgi talep eden kiþilere itibar etmemenizi siz deðerli müþterilerimize önemle hatýrlatýrýz."

    -HIZLI DATA TRANSFERÝ: Þu anda 4G teknolojisi ile saniyede bir gigabit’e kadar dosya indirme süresine sahibiz. 5G ile bu saniyede 10 gigabite çýkacak. -DATA AKTARIM SÜRESÝ: Latency adý verilen bir cihazdan diðerine data aktarým süresi de 5G ile çok kýsalacak. Þu anda 4G teknolojisi ile data aktarým süresi yaklaþýk 50 milisaniye., 5G ile bu süre bir milisaniyeye kadar düþecek.


    -DAHA FAZLA ÝNTERNETE BAÐLI BÝR DÜNYA: Dünyada yeni bir kavram kullanýlýyor: Internet of Things (Nesnelerin interneti). Bu kavram internete baðlý giyilebilir cihazlar, akýllý ev aletleri, internete baðlý otomobilleri ifade ediyor.


    Bu ‘Þeylerin interneti’ önümüzdeki 10 yýl boyunca oldukça hýzlý büyüme potansiyeli taþýyor. Ýþte 5G teknolojisini bu ‘Þeylerin interneti’ kavramýný hem kapasitesi hem de hýzý ile oldukça geliþtirecek.


    4.5G baðlantýsýyla web’de gezinmek 3G baðlantýsýndakine göre en az dört kat daha hýzlý olacak. Böylelikle aklýnýza takýlan bir þeyi Google’dan hýzlý þekilde öðrenebileceksiniz veya ödemeyi unuttuðunuz bir faturayý hýzlý þekilde ödeyebileceksiniz. Bu gibi iþlerde 4.5G hayatýnýzý kolaylaþtýracak.


    Ayrýca Shazam gibi uygulamalar da 4.5G ile daha hýzlý iþleyecek, etrafta duyduðunuz bir þarkýnýn kime ait olduðunu hemen öðrenebileceksiniz.

  9. #9

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    4.5G ile birlikte Facebook, Twitter gibi servisler üzerinde durum güncellemesi yapmak, tweet atmak, fotoðraf veya video yüklemek çok daha kýsa sürede gerçekleþtirilecek. Çektiðiniz fotoðrafý veya videoyu saniyeler içinde sosyal aðlarda paylaþabileceksiniz.

    Ayrýca daha hýzlý internet baðlantýsý sayesinde harita uygulamalarýný kullanýrken haritalarý daha kýsa sürede yükleyebilecek, gideceðiniz yer için yol tarifini daha hýzlý alacaksýnýz.

    1 Nisan'da hayata geçecek 4,5G'den, teknolojiye uygun sim kart ve cihaz kullanýcýlarý, herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek. Uygulamaya baþlandýðýnda telefonlarýn marka ve modeline göre ekranda '4G', 'LTE' veya '4,5G' yazacak. Zamanla hemen hemen bütün telefonlarýn ekranlarýnda 4,5G ibaresi yer alacak
    Peki 4,5G'ye uyumlu akýllý telefonlar hangisi? Ýþte milyonyarca cep telefonu kullanýcýsýnýn merak ettiði o 4,5G'ye uyumlu cihazlarýn listesi:


    Turkcell T60, Turkcell T50, Turkcell Turbo T50, Apple Ipad Aýr 2, Apple Ipad Aýr, Apple Ipad 4, Apple Ipad Mýný, Apple Ipad Mýný, Retýna, Apple Ipad Mýný 3, Apple Iphone 5, Apple Iphone 5C,


    Apple Iphone 5S, Apple Iphone 6, Apple Iphone 6 Plus, Blackberry Q10, Blackberry Q5, Blackberry Z30, Nokýa Lumýa 625, Nokýa Lumýa 820, Nokýa Lumýa 920, Nokýa Lumýa 925, Nokýa Lumýa 1020, Nokýa Lumýa 1320,

    Nokýa Lumýa 1520, Nokýa Lumýa 930, Nokýa Lumýa 830, Nokýa Lumýa 735, Nokýa Lumýa 640, Sony Xperýa Tablet Z2, Sony Xperýa Tablet Z, Sony Xperýa Z,



    Sony Xperýa SP, Sony Xperýa Z Ultra, Sony Xperýa Z1, Sony Xperýa Z1 Compact, Sony Xperýa Z2, Sony Xperýa M2, Sony Xperýa Z3, Sony Xperýa T3, Sony Xperýa C3, Sony Xperýa E3, Sony Xperýa Z3 Compact,



    Sony Xperýa Z3 Tablet Compact, Sony Xperýa E4G, Sony Xperýa M4 Aqua, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Grand Prýme,

    Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy Tab S, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy E7, LG G2, LG Nexus 5, LG G3, LG G Flex 2, LG G4, Htc One Max, Htc One Mýný, Htc One Mýný 2,

    Htc One M8, Htc Desýre 601, Htc Desýre 610, Htc Desýre 816, Htc Desýre 510, Htc One E8, Htc Desýre 820, Htc Desýre Eye, Htc One M9, Huaweý Ascend P7, Huaweý Ascend G7, Huaweý Ascend Mate 7,


    Vodafone Smart 4, Power, Vodafone Smart 6, Avea In Touch 4, Vestel Venus 5.5 X, Vestel Venus 5.5 V, General Mobýle Androýd One, Casper Výa V6, Casper Výa V6x, Casper Výa V9 ve Asus Zenfone 2.

  10. #10

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    4.5G nedir, ne iþe yarar?
    Türkiye, 1991'de 1G teknolojisiyle araç telefonlarý aracýlýðýyla tanýþýrken, interneti 1993'te, cep telefonu ile görüþme, veri aktarýmý ve SMS gönderimine olanak saðlayan 2G'yi ise 1994'te kullanmaya baþladý. Sesin yanýnda datanýn da önem kazanmasýyla 2009 itibarýyla 3G'ye geçen Türkiye, bu gece yarýsý mobil cihazlarda internet hýzýný 10 kat artýran 4,5G teknolojisi ile tanýþýyor.

    4G'den farký ne? Dünyanýn 2011'de tanýþtýðý "mobil internet erişim teknolojisi” olarak adlandýrýlan ve her yere kesintisiz iletiþim saðlamak için geliþtirilen 4G’de "hýz" ön plana çýkarken, 4,5G ile hýz ve kalitenin yaný sýra farklý hizmetler de önem kazanacak. Ýlk ticari 5G aðlarýnýn iþ dünyasýnda 2020’de kullanýlmaya baþlanmasý amaçlanýrken, teknolojinin çalýþan ilk örneðinin 2018 olimpiyatlarýnda sergilenmesi planlanýyor.

    Dünyayý 7 kez dolanan að 4,5G hizmetlerinin saðlýklý verilebilmesi için gerekli fiber yatýrýmlar yapýlmaya devam ederken, iþletmecilerin toplam fiber uzunluðu 270 bin kilometreye ulaþtý. Böylece Türkiye'nin fiber uzunluðu, 40 bin 75 kilometre olan dünyanýn çevresini yaklaþýk 7 kez dolaþmýþ oldu.


    BTK'nýn uygulamasý BTK tarafýndan 2013'te faaliyete geçirilen ve internet sitesinde yer alan "Veri Kullaným Hesaplayýcý" sayesinde yüksek internet faturalarý önlenebilecek. Söz konusu uygulama ile tüketiciler, aylýk ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayýsý, yükledikleri sosyal medya içerikleri, e-posta sayýsý, video, müzik, oyun için harcadýklarý süre gibi pek çok veriyi sisteme girebilecek. Kendi alýþkanlýklarýna iliþkin veri kullaným miktarýný belirleyen tüketiciler, buna göre kota seçebilecek ya da kotalarýný aþýp aþmadýklarýný tahmin edebilecek.


    Nasýl geçilir? GSM operatörleri tarafýndan 81 ilde 1 Nisan itibarýyla abonelerin kullanýmýna sunulacak 4,5G teknolojisi ile mobil data iletiþiminde hýz rekorlarý kýrýlacak. 4,5G'ye uyumlu telefon ve SIM karta sahip olan aboneler, baðlý bulunduklarý operatöre SMS göndermeleri veya operatör bayileri ya da çaðrý merkezleri üzerinden 4,5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri gerekiyor. Abonelerin söz konusu onayý vermemeleri halinde, telefon ve SIM kartlarý uyumlu olsa da yeni teknolojiden faydalanamayacak. Aboneler, SMS atacaklarý numaralarý veya çaðrý merkezi bilgilerini, abonesi bulunduklarý GSM operatörünün web sayfasýndan ya da bayilerinden öðrenebilecek.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •