4.5G’de imzalar atýldý, Turkcell IMT-Advanced Yetkilendirmesi Belgesi’ni aldý
4.5G’de ekonomiye en güçlü katký yine Turkcell’den
Türkiye’de mobil internet hýzýný bir üst lige taþýyacak olan ve ihalesi 26 Aðustos’ta BTK tarafýndan gerçekleþtirilen 4.5G’de imzalar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn da katýldýðý törenle atýldý. Ýhalede toplamda 172.4 MHz ile en fazla sayýda frekansý abone baþýna en uygun fiyata alan Turkcell, 1.62 milyar Euro tahsis bedeli ve KDV olmak üzere toplamda yapacaðý 1.92 milyar Euro’luk ödeme ile 4.5G’de ekonomiye yine en güçlü katkýyý yapmýþ olacak.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 26 Aðustos’ta gerçekleþtirilen IMT-Advanced Hizmet ve Altyapýlarýna Ýliþkin Yetkilendirme Ýhalesi’nde, toplamda 1.62 milyar Euro bedelle en fazla sayýda frekansý alan Turkcell’in IMT-Advanced Yetkilendirme Belgesi’ni Turkcell Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akça’ya takdim etti.
4.5G ihalesinde, LTE-Advanced teknolojisinin optimum bandý kabul edilen 1800 MHz ve nüfusun yoðun olduðu yerlerde yüksek kapasite saðlayan 2600 MHz spektrumlarýndaki en yüksek paketler de dahil toplamda 172.4 MHz frekans alan Turkcell, 413.8 milyon Euro taksit ve 292.2 milyon Euro toplam KDV olmak üzere 706 Milyon Euro’luk ilk ödemeyi yaptý. 4.5G ihalesi kapsamýnda aldýðý frekanslar için tüm ödemelerini tamamladýðýnda ise Turkcell’in ekonomiye saðlayacaðý katký 1.92 milyar Euro’yu aþmýþ olacak.
Turkcell’in ödeyeceði toplam 1.62 milyar Euro+KDV’lik tutarýn ilk taksitini temsil eden sembolik çeki Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Feridum Bilgin’e takdim eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu, imza töreninden sonra yaptýðý açýklamada “Biz, bu ihale sonucunda yalnýzca 4.5G’nin en hýzlýsý olma hakkýný deðil, bununla birlikte 5G’ye öncülük etme hakkýný kazandýk. 4.5G’de en yüksek hýzlarý sunarak, Türkiye’ye cep telefonu ile 1000 Mbps’in üzerinde mobil internet hizmeti saðlayacaðýz” diyerek þöyle devam etti: “Kullaným hakkýný elde ettiðimiz frekanslarýn deðeri, önümüzdeki dönemde çok daha iyi anlaþýlacak. 4.5G’de Taþýyýcý Birleþtirme Teknolojisi ile önce 3 spektrumu birleþtirerek 375 Mbps hýza ulaþacaðýz ama orta vadede gerçekleþmesini beklediðimiz 4 taþýyýcý teknolojisi, elde ettiðimiz bu frekanslarla bizi 5G’nin de lideri yapacak. Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps’yi ilk kez Turkcell ile görecek. Bu, ‘kablosuz fiber’ hýzý demek. Hem bireysel hem de kurumsal kullanýmda müthiþ fark olacak. Bu insana fayda ve ekonomiye kazanç saðlayacak dev bir adým atýlmasý demek.”
Yeni dönemde de en yüksek kapasite Turkcell’de
IMT Hizmet ve Altyapýlarýna Ýliþkin Yetkinlendirme Ýhalesi, 26 Aðustos 2015 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) tarafýndan gerçekleþtirildi. 800 ile 2600 MHz frekanslarý arasýnda, farklý bant geniþliklerinde 20 paket olarak yapýlan ihale sonucunda Turkcell, en yüksek teklifi vererek 800 MHz bandýnda 372,9 milyon Euro asgari bedelle 2x10 MHz, 900 MHz bandýnda 39,9 milyon Euro asgari bedelle 2x1.4 MHz, 1800 MHz bandýnda 430 milyon Euro bedelle 2x29.8 MHz’lik en yüksek paketin, 2100 MHz bandýnda toplamda 383,6 milyon Euro bedelle iki adet 2x5 MHZ ve bir adet 1x10 MHz’lik paketin sahibi oldu. 2600 MHz bandýnda ise yine en yüksek paket olan 2x25 MHz’lik paketi alan Turkcell ayrýca 2600 MHz TDD bandýnda da 1x10 MHz’lik paketi alarak orta ve uzun vadede LTE-Advanced teknolojisi ile daha yüksek kapasite ve çok daha yüksek hýz sunabilme yeteneðini elde etti. 2100 MHz bandýnda ihaleye çýkan tüm frekanslarý da Turkcell aldý. Böylece mevcut mobil internet kapasitesini artýrmak ve yeni nesil mobil teknolojiler için ihtiyaç duyulan kapasiteyi saðlamak için önemli bir avantaj elde etmiþ oldu.
4.5G (LTE-Advanced) ile neler yapýlabilecek?
4.5G sayesinde daha yüksek veri hýzlarý, daha düþük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Turkcell’liler 375 Mbps’e varan mobil hýzlar ile örneðin 2GB’lýk bir filmi yaklaþýk 40 saniyede indirebilecek. Ayrýca bulut servislerinden akýllý ev ve þehir altyapýlarýna ve mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyalarýn paylaþýlmasýndan mobil saðlýk ve mobil eðitim servislerine kadar çok farklý sektörlerde büyük deðiþimler yaþanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuþmasý, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düþük gecikçe süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akýllý þehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiðini rahatlýkla karþýlayabilecek.
Düþük gecikme süreleri, þirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalýþanlarý olan þirketlerin gerçekleþtirdikleri iþlemlerin süresi kýsalacak, dolayýsýyla müþteri memnuniyetleri de yükselecek. Kýsacasý 4.5G teknolojisi ile önümüzdeki yýllarda çok daha fazla iþin mobil olarak yapýlabilmesini mümkün hale getirecek, müþterilerin mobil cihaz kullaným alýþkanlýklarý dönüþecek.
4.5G ihalesinde Turkcell’in aldýðý frekanslar ve bedelleri
SPEKTRUM FREKANS ÝHALE BEDELÝ
(MÝLYON EURO)
800 MHz (FDD) 2x10 = 20 MHz 372,9
900 MHz (FDD) 2x1.4 = 2.8 MHz 39,9
1800 MHz (FDD) 2x29.8 = 59.6 MHz 430
2100 MHz (FDD) 2x5 = 10 MHz 160
2100 MHz (FDD) 2x5 = 10 MHz 188
2100 MHz (TDD) 1x10 = 10 MHz 35,6
2600 MHz (FDD) 2x25 = 50 MHz 384
2600 MHz (TDD) 1x10 = 10 MHz 12,9
TOPLAM 172,4 MHz 1.623,3
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Fotoðraf 1: RecepTayyipErdoğan-AhmetAkça.png
Turkcell Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akça, IMT Yetkilendirme Belgesi’ni Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn elinden aldý.
Fotoðraf 2: Kaan Terzioğlu-Feridun Bilgin-Ömer Fatih Sayan.png
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu, IMT Hizmet ve Altyapýlarýna Ýliþkin Yetkilendirme Ýhalesi sonucunda Turkcell’in ödeyeceði toplam 1.62 milyar Euro+KDV’lik tutarýn ilk taksitini temsil eden sembolik çeki Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Feridum Bilgin’e takdim etti.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri