1 Modemi Aynı Anda 2 Bilgisayara Bağlamak
Evet, bir modemin USB ve Ethernet girişlerini aynı anda farklı bilgisayarlara bağlamak mümkün. Böylece pratik olarak 2 bilgisayarı hem birbirine hem de internete bağlayabiliyoruz. Tabi ki aralarındaki ağın hızı ancak 10-12mbps yada daha düşük oluyor yani USB çıkışının bant genişliğiyle sınırlı. Bunun yanı sıra yaptığım testlerin çoğunda çok az da olsa veri kayıpları oluştuğunu gördüm. Yani aralarındaki ağın sağlığı biraz şüpheli ama internete girmek için yetiyor da artıyor bile.
Her ne kadar üreticiler bu konuda hiç bir ipucu vermese de biz bu şekilde modem kullanımının her hangi bir kötü duruma yol açtığını görmedik. Bir ihtimal modemlerin beyni olan çipsetlerin fazla zorlanma ihtimali var, çünkü bu olayı yapılabilir kılan modemin çipseti oluyor. Ama bu şekilde kullanmak sizin elinizde yani ileride bir sorunla karşılaşırsanız sorumluluk tamamen sizin.
Olayı gerçekleştirmek son derece basit. Şu ana kadar Zoom X4 ve bu modemde deneme şansım oldu, ikisinede aynı şekilde kolayca uyguladım. İlk önce modemi Ethernet bağlantısı ile bir bilgisayara bağladım ve Windows'un internet ayarlarını yaptım. Tamamen yukarıda anlattığım şekilde. Daha sonra diğer bilgisayar internete bağlanırken öteki bilgisayara gene yukarıda anlattığım şekilde USB bağlantısını kurdum ve internet ayarlarını yaptım. Burada 2 bilgisayarın ve Modemin IP sinin aynı alt ağda olmasına dikkat edin.Mesela hepsini sırayla 192.168.1.1 ,192.168.1.2, 192.168.1.3 yapabilirsiniz, tabi ki ilki modemin IPsi olmalı. Eğer aynı alt ağda olmazlarsa internete girebilir ama bilgisayarların arasında bir ağ oluşturamazsınız.
Bunlardan sonra sıra bilgisayarları aynı çalışma grubuna atamakta. "Denetim Masası>>Sistem" e girip Bilgisayar Adı tabına geliyoruz.
Burada "Ağ Kimliği" kısmına girip 2 bilgisayarı da teker teker aynı çalışma grubuna ayarlıyoruz. Sonra bilgisayarı baştan başlattığımızda ağımız hazır oluyor ve 2 bilgisayarda eşit dağılmış olmasa da ortak internet bağlantısını kullanabiliyoruz.
Yer imleri