Lisede baþlayan dostluk, Türkiye’yi dünyada temsil edecek þirkete dönüþtü
Teknokent’te ‘melek’ler büyüttü
Yabancý yatýrýmcýlar peþine düþtü
Türkiye’nin yükte aðýr, pahada hafif ihracatýný tersine çevirmek için devlet desteðiyle kurulan teknokentler meyvesini vermeye baþladý. Ýki mühendisin iþlerini býrakarak ÝTÜ Teknokent’inde kurduklarý Nuvia, TÜBÝTAK Projesi ile kombilere uzaktan eriþim saðlayan sistemi geliþtirince yabancý yatýrýmcýlarýn gözdesi oldu.
**
Cem Gül ve Doktor Emre Erkin, kombilerin yanlýþ kullanýmýndan kaynaklý konforsuz ýsýnma ve yüksek doðalgaz faturasý sýkýntýlarýný çözmek için profesyonel iþlerini aksatmadan akþamlarý ve hafta sonlarý çalýþarak kurduklarý Nuvia’nýn geliþtirdiði sistem, ilk etapta Türkiye’nin yýllýk doðalgaz ithalatýný 4.5 milyar lira aþaðý çekecek kadar önemli.
ÝSTANBUL- Garajda kurulan ve açýkladýklarý karlar bazý ülkelerin milli gelirinden bile fazla olan Google, Apple, Microsoft gibi dünya devlerinin kuruluþ öykülerine benzer örnekler Türkiye’den de çýkmaya baþladý. Devlet desteði ile kurulan teknokentlerde büyüyen Türk teknoloji þirketlerinin önümüzdeki 10 yýlda dünya devleri arasýnda yer almasý ve Türkiye’nin, özlediði teknoloji ihracatýndan büyük gelir saðlamasý bekleniyor. Türkiye’deki en önemli teknokentlerden birisi olan Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) Enerji Teknokenti’nde yer alan Nuvia’nýn genç patronlarýnýn temelini attýklarý ve þu an büyük yol kateden þirketleri, kuruluþunun üzerinden daha iki yýl bile geçmeden yabancý yatýrým fonlarýnýn radarýna girdi.
“Gençlere örnek olsun”
Nuvia’nýn ÝTÜ ARI 6 Enerji Teknokenti’ndeki merkezinde görüþtüðümüz þirket kurucularý Cem Gül ve Doktor Emre Erkin gençlere örnek olacak ve onlarý teþvik edecek baþarý öyküsünü anlattýlar. Dostluklarýnýn Üsküdar Fen Lisesi’nde sýra arkadaþlýðýyla baþladýðýný söyleyen Cem Gül, “Proje ödevlerimizi bile birlikte hazýrlardýk. Emre ile birkaç puan farkýyla deðiþik üniversitelere gitmek zorunda kaldýk. Ben Koç Üniversitesi’ni, o da Ýstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra ben aldýðým eðitimi pekiþtirmek için, Ar-ge ve inavasyon konusunda çok daha geliþmiþ olanaklara sahip olan Almanya’ya gittim. Mercedes’in Ar-Ge birimlerinde, ardýndan Almanya’nýn TÜBÝTAK’ý olarak tanýmlayabileceðimiz Max Planck Institute’deçalýþtým.Sonra Türkiye’ye döndüm. Microsoft ve Vodafone’da çalýþtým.. Emre de bu arada üniversitede akademik kariyer yaptý. O da Ýstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde enerji yönetimi üzerine akademisyenlik yapýyordu” dedi.

270 gece aralýksýz çalýþma
Biri enerji tasarrufu konusunda akademisyen olan, diðeri ise makinelerin iletiþimi konusunda uzman olan dostlar bir araya geldiklerinde bu iki iþi birleþtiren bir fikir bulmayý tartýþýrlar. Cem’in evinin merkeze uzak olmasý ve kendi evinde yaþadýðý konforsuz ýsýnma ve yüksek doðalgaz faturasý nedeni ile artýk neye yoðunlaþacaklarý ortaya çýkmýþtýr. 270 gece sürer bu fikrin olgunlaþmasý. Sonra o sýralarda inþaatý süren ve bir kaç ay sonra açýlacak olan Türkiye’nin ilk enerji temalý teknokentine baþvurup kabul edilirler ve Tübitak’tan destek alarak çalýþmaya baþlarlar.
Teknokent’e girdi, istifayý verdi
Bu süreci ise Doktor Emre Erkin anlatýyor: “Türkiye’de ilk kez kombiye takýlan bir modül sayesinde evde olmadýðýnýz zamanlarda bile telefonla evinizin sýcaklýðýný ayarlayabilmeyi saðlayan akýllý bir oda termostatý geliþtirmeyi baþardýk. Adýný da Cosa Akýllý Kombi Kiti koyduk. Cosa, petek sýcaklýðýna göre deðil, oda sýcaklýðýna göre çalýþtýðý için hem tasarruf hem de konfor saðlýyor. Ayný zamanda yatarken sýcaklýk fazla geldiðinde evin sýcaklýðýný yattýðýmýz yerden telefonla düþürmeye, dýþarýda olduðunuzda akþama kadar tasarruf edecek þekilde çalýþmasýna, eve gideceðiniz saatlerde ise yeniden sýcaklýðý yükseltmeye olanak saðlayabiliyor. Sonra projenin saðlýklý yürümesi ve bilimsel destek alabilmek için ÝTÜ'nün o sýralarda inþaatý süren ve yeni açýlacak olan Enerji Teknokenti’nde baþlamamýz gerektiðine karar verdik. ÝTÜ Teknokenti’nde yer almak için sizin projenize inanýlmasý ve doðru olmasý gerekiyor. Sonra Teknokent’e kabul edildik. Cem bunun ardýndan hemen istifa etti. Ben halen akademisyenliðe devam ediyorum. Ýþte böylece Nuvia doðdu.”
“Hedefimiz yurtdýþýnda da ayný baþarýyý saðlamak”
ÝTÜ’de büyümeye baþlayan Nuvia’ya destek sadece TÜBÝTAK ve ÝTÜ’den ibaret deðildir. Ülker Pazarlama Baþkaný Lale Saral Develioðlu ve uluslararasý yatýrým firmasý Revo da bu baþarýya inanarak yatýrýmcý olurlar. Þirket kýsa zamanda tamamen yerli mühendisler tarafýndan geliþtirilen Cosa markasý ile Ümraniye’de üretim yapmaya baþlar. Bu süreci iki kurucu ortak Cem Gül ve Emre Erkin þöyle anlatýyor: “Bu cihaza kombi kullanan her evin ihtiyacý olduðunu biliyorduk. Çünkü kombinin bu þekilde yani akýllý bir oda termostatý ile kullanýlmasý önemli bir yakýt tasarrufu saðlýyor. Cosa piyasaya sürülmesinin hemen ardýndan çok ciddi satýþ rakamlarýna ulaþtý. Önümüzdeki 5 yýllýk kalkýnma planýmýz içerisinde Cosa’nýn yurtdýþýnda da ayný baþarýyý yakalamasýný saðlamak var.”
Pazar iþtah açýyor
Türkiye’deki yaklaþýk 20 milyon hanenin yarýsý kombi ile ýsýnmakta olduðu düþünüldüðünde 5 yýl içinde yüzbinlerce eve ulaþýlacaðýný vurgulayan ortaklar, “Türkiye’de ilk ve tek firma olmamýz yabancý yatýrýmcýyý da harekete geçirdi. Pazar oldukça büyük. Dünyada da çok büyük bir pazar var. Türkiye olarak önemli miktarda ihracat potansiyeli bulunuyor. Biz bu baþarý öyküsünü yarým býrakmak istemiyoruz” diyor.