SEYYİD KUTUP
YAZAR,MÜFESSİR,DÜŞÜNCE ADAMI
1906 yılın da Mısır'ın Asyut kasabasın da,dindar bir aile'nin çocuğu olarak dünya ya geldi.Orta ve lise tahsilini El EZHER de bitirdi.Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi.1933 yılında mezun olduğu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak girdi.1939 ve sonrasın da islami düşünceye yöneldi.1946 da Konum dersleri makalesi yayımlandı.Makalesinde toplumun ıslahının ve müslümanların bu yön de çalışmasının Kur'anın bir emri olduğunu savunuyor.
1949 yılında Amerika Birleşik Devletlerine gitmiştir.Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu,tanık olduğu özderkçiliği eleştirmiş,ayrıca 1949 yılında o,yurtdışındayken,İslam da sosyal adalet isimli kitabı yayımlanmıştır.Kitaplarında genellikle geleneksel islama karşı sahih bir çizgiyi savundu.Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi.Mısırdan döndüğün de kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır.Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle bir çok Müslüman Kardeşler gibi o da tutuklandı.Yargılama sonucun da Seyyid Kutub'a on beş yıl ağır hapis cezası verilmiştir.hapiste,ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan,Kur'an Tefsiri Fi Zilal-İl Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler'i kaleme almıştır.1964 de serbest bırakıldıktan sonra 1965 de tekrar tutuklandı.Bu kez bir çok müslüman kardeşler ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi.21 Ağustos 1966 da hakkında idam cezası verildi.Kararı Pakistan,Lübnan,İngiltere,Ürdün Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki bir çok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasr'ı kararından döndürmeye çalışsalar da,SEYYİD KUTUP 29 Ağustos 1966 da İDAM edildi.Mahkeme heyeti onu idama mahkum ettiğin de KUTUB'UN ağzın dan şu sözler dökülmüştür:"Eğer ALLAH kanunu ile mahkum edilmişsem ben hakkın hükmüne razıyım.Eğer batıl kanunlarla mahkum olmuşsam ondan çok daha üstün bir düşünceye sahip olduğum için batıldan ve münafıklardan merhamet dilenmem.ALLAH'a şükürler olsun ki on beş sene cihad ettikten sonra bu mertebeye ulaştım.Ben ALLAH yolun da yaptığım işi için asla özür dilemem.Namaz da ALLAH'IN birliğine şehadet eden parmağım asla bir tağutun hükmünü onaylayan tek bir harf bile yazmayacaktır...
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yer imleri