Cevaplanan her mektup için dikilen aðaçla Çanakkale’de barýþa uzanan bir orman oluþuyor
Çanakkale’nin cevapsýz kalan mektuplarý
bir asýr sonra yanýtlanýyor
Turkcell, aileleri ve sevdikleriyle iletiþim kurmak için cephelerinden mektup gönderen ve cevap alamayan askerlere, dileyen herkesin mektup yazabileceði Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. platformunu hayata geçirdi. Web sitesine girenler Türk ve Anzak askerlerinin mektuplarýný okuyabiliyor ve onlara mektup yazabiliyorlar.
Turkcell, “Çanakkale’ye Mektuplar” projesi ile geçmiþle günümüz arasýnda köprü oldu. 2016’dan 100 yýl öncesine uzanan Turkcell, 1915’te çetin bir savaþýn içine düþen ve sevdikleriyle iletiþim kurmak için cephelerinden mektup gönderen, cevap alamayan askerlere, dileyen herkesin mektup yazabileceði Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. platformunu hayata geçirdi.
Günümüzde sevdiklerimize ulaþmak parmaklarýmýzýn ucundayken, 1915’te Çanakkale’de, çetin bir savaþýn ortasýnda bu ihtiyaç ancak mektuplarla saðlanabiliyordu. Ýletiþim kurmak, okuma yazma oraný ve posta imkanlarýnýn çok düþük olduðu o yýllarda hiç de kolay deðildi.
Turkcell, Çanakkale Savaþý’nda dünyaya veda eden askerlerin anýsýna özel bir projeye imza atýyor. Cephede korkularýný, hayallerini ve özlemlerini, belki de hiçbir zaman yerine ulaþmayan mektuplara sýðdýran gencecik ruhlar, günümüzden gelen mektuplarla hayat buluyor.
Turkcell Grup Kurumsal Ýletiþim Direktörü Engin Gedik; “Cepheden yazýlan mektuplar, türlü zorluklar ve yoksunluklarla mücadele eden askerlerin paylaþým ve iletiþime duyduklarý büyük ihtiyacý gösteriyor. Biz de Turkcell olarak, sevdiklerimize ulaþmak için tek bir tuþa basmanýn yeterli olduðu günümüzden, 1915 yýlýna, tam bir asýr öncesine uzanan bir projeye imza attýk. Çanakkale’ye Mektuplar projesi ile cevaplanmayý hak ettiðine inandýðýmýz bu mektuplarý tek bir platformda bir araya getirdik” dedi.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. adresine girdiðinizde, hayatlarýnýn baharýnda hem Anadolu’nun dört bir yanýndan hem de dünyanýn diðer ucundan Çanakkale’ye gelip kendilerini amansýz bir savaþýn içinde bulan askerlerin isimlerinden oluþan bir Çanakkale haritasýyla karþýlaþýyorsunuz. Bu harita içerisinde Eskiþehirli Mustafa’dan Avustralyalý Oliver’a, Gaziantepli Mehmet’ten Yeni Zelandalý Benny’ye savaþa katýlan askerlerin isimleri görülüyor. Ýsimlere týkladýðýnýzda askerin künyesine ulaþýyor ve ona mektup yazabiliyorsunuz. Posta kutusunda ise cevapsýz kalan mektuplarý yer alýyor. Dilerseniz bu mektuplara da yanýt yazabiliyorsunuz.
Her bir mektup bir fidan
Ayrýca proje kapsamýnda cevaplanan her bir mektup için Çanakkale’de bir fidan dikilecek. Böylece 2016’dan 1915’e kurulan zaman köprüsü ile Çanakkale’de barýþa uzanan bir orman oluþturulmasý planlanýyor.
Mektuplar Çanakkale Þehitliði’nde de okunabilecek
Çanakkale Þehitliði’ne giden ziyaretçiler, þehitlikte kurulacak dijital ekranlardan tüm mektuplara ulaþabilecek. Kýsa süre sonra Çanakkale Þehitliði’nde sürekli sergilenecek olan mektuplarýn yanýtlanmasý ve seslendirilmesi gibi projelerin de hayata geçirilmesi planlanýyor.
MEKTUPLAR:
Müfreze 6. Bölük’ten mektubun sonuna adýný yazmayan bir asker, 15 Kasým 1915 tarihli mektubunda þöyle diyor:
“Sevgili Babacýðým
Bir süreden beri Limni’deki hastanedeydim. Ateþ hattýna yeni döndüm. Dizanteri yüzünden çok zor günler geçirdim. Þimdi daha iyiyim. Savaþýn bitmesini istiyorum. Artýk canýma yetti. 1. Tugayýn Tekçam mevkiine yaptýðý taarruzu okumuþsundur. Ben de o taarruzda yer aldým. Daha fazlasýný görmek istemiyorum. Türk siperlerine ulaþtýðýmýzda her þeyin ve hepsinin deniz topçu atýþýyla paramparça edildiðini, Türklerin orada burada üçerli dörderli üst üste yýðýldýðýný gördüm. Burada bir Connaught Taburu var. Bir haftadýr ölüleri gömüyorlar.”
Kadir Oðlu Mehmet Çavuþ’un hastaneden cephedeki komutanýna yazdýðý mektup:
“Muhterem Komutaným,
Sað kolumu kaybettim, zararý yok, sol kolum var. Onunla da pekâlâ iþ görebilirim. Beni üzen þey; yaramýn kapanmamasýndan dolayý kýta’ma katýlamamam ve düþmanla çarpýþamamak. Hastaneden kurtularak halen harbe iþtirak edemediðim için, beni mazur görünüz, affediniz, muhterem komutaným”."
Bir askerin kýzýna yazdýðý mektup:
(Kýzým Nuriye Küçük Hanýma Özeldir)
“Benim Sevgili Kýzým,
Ýlk önce iki gözlerinden öperim. Seni çok göreceðim gelmiþtir. Lâkin askerlik engel oluyor da görüþemiyoruz. Bunun çaresi nedir kýzým? Bunun çaresi Cenab-ý Hakk'a tevekkül olupta sabýr etmektir. Ben sizi, siz de beni Cenab-ý Hakk'a emanet edelim. Elimizden geldiði kadar da mektuplarý sýk sýk gönderelim. Birbirimize duada kusur etmeyelim. Þimdilik sana elbiselik almak üzere dedenize 310 kuruþ gönderdim. Ama elinizden geldiði kadar paralarý muhafaza edip harcamayýnýz, ileride bu paralar çok itibarlý olacaktýr. Hatta yüzü yüz kuruþa kadar itibar bulacaktýr. Bilginiz olsun.
Kýzým niçin mektup göndermiyorsunuz? Zannedersem darýldýnýz. Caným kýzým, mektup gönder de, neden darýldýðýný mektupta yaz ki, ben de anlayayým. Darýldýðýnýz doðru mu? Bizim tarlalardan ne kadar arpa elde edildiðini yazmadýnýz. Uþaklar Kars'a ne götürdüler ve ne kadar kazandýlar ve yahut kayýp mý ettiler? Yazmadýnýz. Ben bunlar için size darýlacak yerde siz mi bana darýlýyorsunuz?
Komþulardan kim kalmýþtýr. Mehmet Efendi tohum verdi mi? Ne kadar verdi ise bu tarafa yazýnýz. Kýþ için ne kadar un ve ne kadar bulgur ve yarma yaptýnýz. Ýnþallah bu sene idareniz iyicedir. Bizim binek atýnýn tayý var mýdýr? Teyzenize çok selâm söyle, sana güzel baksýn. Valideniz namaz kýlýyor mu? Þayet kýlmaz ise bu tarafa yazarsýnýz. O vakit icabýna bakarýz.
Allaha emanet olasýnýz. Ýki gözüm kýzým.”

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri