Cumhurbaþkaný Erdoðan: 3 ay olaðanüstü hal ilan etme kararý aldýk
Cumhurbaþkaný Erdoðan, MGK ve Bakanlar Kurulu toplantýlarýnýn ardýndan çok kritik bir açýklama yaptý. Cumhurbaþkaný Erdoðan, alýnan kararlar sonucu 3 ay süreyle Olaðanüstü Hâl ilan edildiðini duyurdu.
23:2120 Temmuz 2016
Son dakika haberi… 15 Temmuz darbe giriþimi sonrasý bugün 13.10’da MGK toplantýsý yapýldý ve kritik toplantý 4 saat 40 dakika sürdü. Ardýndan da Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn baþkanlýðýnda Bakanlar Kurulu toplantýsý gerçekleþtirildi. Saatler süren iki toplantýnýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan kameralarýn karþýsýna geçti ve alýnan karar sonucu 3 ay süreyle olaðan üstü hal ilan edildiðini duyurdu.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesinde yapýlan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantýlarý sonrasýnda geçtiði kameralar karþýsýnda, MGK'da Türkiye'de OHAL ilan edilmesi tavsiye kararý aldýklarýný, hükümetin de bu tavsiyeye uyarak üç ay boyunca OHAL ilan ettiðini kaydetti.
Milletin gözbebeði olan TSK içinde yuvalanmýþ bir grubun emir komuta zinciri dýþýna çýkarak darbe giriþimi baþlattýðýnýn altýný çizen Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Fethullahçý Terör Örgütü üyesi olduklarý anlaþýlan bu grup uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla, silahlarla devlete ve millete karþý saldýrýya geçmiþtir. Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi, TBMM, Baþbakanlýk, Genel Kurmay Baþkanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý, MÝT yerleþkesi, Boðaziçi Köprüsü ve çeþitli askeri birimlerimiz yoðun saldýrý altýnda kalmýþtýr. Þahsýmýn ve hükümetin kararlý duruþu, milletimizin darbe giriþiminde bulunanlarýn karþýsýna cesurca dikilmesi, güvenlik güçlerimizin etkili müdahalesi sayesinde bu teþebbüs amacýna ulaþamadý. Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlý bir þekilde sahip çýkmasý karþýsýnda darbecilerin silahlarý, tanklarý, helikopterleri, uçaklarý iþe yaramadý. Asker elbisesi giymiþ teröristler karþýsýndaki dik duruþlarý ile memleketine ve geleceðine sahip çýkan milletimiz gece boyunca kahramanlýk destanlarý yazmýþtýr. Gencinden yaþlýsýna, iþçisinden patronuna, köylüsünden þehirlisine kadar milletimizin tüm fertleri darbeciler karþýsýnda tek vücut olmuþtur. Darbe teþebbüsünde bulunan hainlerin karþýsýna dikilen vatandaþlarýmýz gözlerinin önünde onlarca kiþi vurularak þehit olurken, yaralanan birçok kardeþimizde þehit olan kardeþlerimizi yaralý halleri ile kurtarma gayreti içine girmiþ, sabaha kadar direniþlerini sürdürmüþlerdir. Kendisini bu milletin bir ferdi olarak hisseden herkes darbe giriþiminin karþýsýnda yer almýþtýr. Milletimiz 1960 darbesinde Menderes ve arkadaþlarýna sahip çýkamamanýn üzüntüsünü yýllarca yaþamýþtýr. 1980 darbesinde ‘bir saðdan bir soldan' anlayýþý ile daraðaçlarýna gönderilen gençlerine sahip çýkamayan toplumumuzun acýsý hala tazedir. 15 Temmuz 2016 tarihi bu kötü gidiþe ‘dur' denilen bir dönüm noktasý olmuþtur. Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlý darbe giriþimi millet tarafýndan akamete uðratýlmýþtýr. Türkiye demokrasi ve hukuk devletine olan baðlýlýðýný vatandaþlarýnýn caný pahasýna ispat etmiþtir” dedi.
“BEN MÝLLETÝMLE ÝFTÝHAR EDÝYORUM”
Darbe giriþiminde bulunanlarýn açtýklarý ateþ sonucu sivil vatandaþlardan, polislerden ve askerlerden 246 masum insanýn hayatýný kaybettiðini, bin 536 masum vatandaþýn da yaralandýðýnýn altýný çizen Erdoðan, “Çok açýk söylüyorum þuanda þu siyasi parti, bu siyasi parti bunun üzerinde duracak deðilim. Cumhurun baþkaný olarak ben milletimle iftihar ediyorum. Milletimizle birlikte inanýyorum ki bu engelleri aþmak suretiyle demokrasi tarihine bir kahramanlýk destanýný Türk milleti olarak biz yazmýþ oluyoruz. Haber alýndýðý andan itibaren Cumhurbaþkaný olarak Baþbakanýmýzla, bakanlarýmýzla, emniyet teþkilatýmýzla, Silahlý Kuvvetlerimizin darbecilere karý duran komutanlarý ile çok yakýn bir çalýþma içinde olduk. Tüm tehlike ve tehditlere raðmen Ýstanbul'a gelerek milletimle beraber darbecilerin karþýsýnda dimdik bir duruþ sergiledik. Milletimizin dirayeti ve kararlýlýðý karþýsýnda darbe giriþimi ertesi gün akþam olmadan bertaraf edilmiþtir” diye konuþtu.
“TÜRKÝYE’DE 3 AY OHAL ÝLAN EDÝLDÝ”
Bugün MGK'nýn toplandýðýný ardýndan da Bakanlar Kurulu toplantýsýnýn gerçekleþtiðini hatýrlatan Erdoðan, “MGK olarak yaptýðýmýz kapsamlý deðerlendirme sonunda, darbe giriþiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarý ile ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamýzýn 120. maddesi uyarýnca OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararý aldýk. Bakanlar Kurulu bu tavsiye doðrulusunda Türkiye'de üç ay süreyle OHAL ilan edilmesini kararlaþtýrdý. Bilindiði gibi anayasamýzýn 120. maddesi ülkede demokrasiyi, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldýrmaya yönelik þiddet hareketleri olmasý durumunda OHAL ilan edilmesine imkan saðlýyor. OHAL ilanýnýn amacý ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaþlarýmýzýn hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldýrmak için gereken adýmlarý en etkin ve hýzlý bir þekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karþý deðildir. Bu deðerleri koruma ve güçlendirme amacýna yöneliktir. Yaþadýðýmýz darbe giriþimi Türkiye'de kimlerin canlarý pahasýna demokrasinin ve hukuk devletinin yanýnda olduðunu, kimlerin de diktatörlük peþinde olduðunu ortaya koymuþtur. Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, STK'larýmýz, TSK'mýzýn emir komuta kademesi ve milletimiz tercihinin daima demokrasiden yana olduðunu göstermiþtir. Bu vesile ile 15 Temmuz gecesinden itibaren meydanlarý doldurarak devletinin ve hükümetinin yanýnda olduðunu haykýran vatandaþlarýma þükranlarýmý sunuyorum. Partisi, siyasi fikri, inancý ne olursa olsun tanklarýn karþýsýnda dikilen her bir vatandaþým benim gözümde Mehmet Akif'in ifade ettiði gibi ‘imandýr o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansýz olan paslý yürek sinede yüktür.‘ Onlar gerçekten o imanlarý ile o tanklarýn karþýsýnda durdular ve þehadete koþtuklarýný haykýrdýlar. Namlularýn karþýsýnda dimdik duran, bu noktada beraber yýllarca çalýþtýðýmýz arkadaþlarýmýzý da biz uðurladýk. Önüne arkasýna bakmadan, paletlerin altýna yatan 32 yaþýndaki bir haným kardeþimiz bakýyorsunuz þehadete yürüyor. Bunlar bir bayaný tankla ezecek kadar alçak. Bu denli namussuz, bu denli vahþi. Ama o haným kardeþim þehadet þerbetini yudumladý, oraya yürüdü. Durmadýlar, ama milletimi de durmadý. Onlarca insan vurulduðu halde bulunduðu yeri terk etmeyen vatandaþlarýmýn her biri Ýstiklal Harbi kahramanlarýmýzýn torunlarý olduklarýný ispatlamýþtýr. Savaþ uçaklarý, helikopterler tepesinde dolaþýp, bombalar atmasýna, aðýr silahlarla ateþ etmesine raðmen sokaklarý, asker kýlýklý teröristlerin hedef aldýklarý yerleri boþaltmayan kardeþlerimin kahramanlýðýný ifade edecek kelime bulamýyorum. Darbe giriþiminin bastýrýlmasýnýn ardýndan baþka birileri yeniden ayný cüreti gösteremesin diye günlerdir tüm þehirlerimizin meydanlarýnda demokrasi nöbeti tutan vatandaþlarýmýzýn her biri isimlerini tarihe altýn harflerle yazdýrdýklarýný bilmelidirler. Bugün baktým, saat 16.00'dan itibaren herkes Kýzýlay'a yürümeye baþlamýþ. Þuanda yine binlerce insan Kýzýlay meydanýnda. On binler Konya'da meydanda. Biraz sonra tele konferansta onlara hitap edeceðim. Þurasý çok önemli, Ankara'da Gölbaþý Özel Harekat Daire Baþkanlýðý Ankara Emniyet Müdürlüðü binalarýnda görev yapanlar baþta olmak üzere darbe giriþiminde bulunanlarýn aðýr saldýrýlarý altýnda kalmalarýna raðmen tereddüt göstermeden görevlerinin baþýna koþan, mücadele eden polislerimizin fedakarlýklarý her türlü taktirin üzerindedir. TSK bünyesinde darbe giriþimlerine karþý kararlý bir duruþ sergileyen, bu uðurda þehit olan, yaralanan askerlerimizin saðlam duruþlarýný milletimiz asla unutmayacak. Kendilerine yanlýþ emir veren, ‘artýk komuta bizdedir' diyeni alnýndan öldürmek suretiyle, daha sonra kendisine þehit olan askerimizi, Niðdeli kardeþimi hayýrla yad ediyorum. Valiliklerimiz ve belediyelerimiz baþta olmak üzere darbe giriþimlerini haber aldýktan itibaren tüm imkanlarý ile devletlerinin ve milletinin yanýnda yer alan kurumlarýmýzýn yöneticilerini tebrik ediyorum. Ayný þekilde, darbe teþebbüsü karþýsýnda millet iradesinin yanýnda saf tutan medya kuruluþlarýmýza ve STK'lara þükranlarýmý sunuyorum” þeklinde konuþtu.
“AVRUPA’NIN ABD’NÝN BÝZÝ ELEÞTÝRMEYE HAKKI YOKTUR”
Türkiye tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliðini 15 Temmuz darbe giriþimi karþýsýnda ortaya koyduðunu kaydeden Erdoðan “Milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çýkmýþtýr. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaþýmýzýn, hiçbir kurumun endiþesi olmasýn. Hükümetimizin ilan ettiði OHAL, bu deðerleri onlara yönelik saldýrýlardan koruma amacý gütmektedir. Asli hedef budur. Ülkemizin yaþadýðý tehdit ile mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olaylarý karþýsýnda benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çýkartmayanlarýn Türkiye'yi eleþtirme haklarý yoktur. Aldýðýmýz bu kararý eleþtirmeye haklarý yoktur, onlar kendilerine baksýn. Biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. OHAL ilanýnýn ülkemizin karþý karþýya bulunduðu terör tehdidine karþý gerekli önlemlerin alýnmasýna, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin korunmasýna yönelik bir tedbir olduðunun altýný çizmek istiyorum. Özellikle ekonominin yurt içinde ve yurtdýþýndaki unsurlarýnýn OHAL uygulamasý konusunda en küçük bir tereddütleri olmamalýdýr” ifadelerini kullandý.
“S&P BOÞUNA UÐRAÞMA, BÝZÝMLE HELE HÝÇ UÐRAÞMA”
S&P Türkiye'nin kredi notunu BB artýdan BB'ye, görünümünü de duraðandan negatife indirdiðini belirten Erdoðan “Türkiye ile senin ne alakan var, Türkiye senin üyen deðil. Daha önceden de bunu yaptýn. Bizim seninle alakamýz yok dedik ve iliþkiyi kestik. Þuanda siyasi bir karar açýklýyor kendine göre. ‘Ben bunu açýklarsam acaba Türkiye'de yatýrýmlar durur mu' S&P boþuna uðraþma, bizimle hele hiç uðraþma. Ayný þeyleri bundan öncede yaptýnýz tutmadý, bugün de tutmaz. Biz kararlý bir þekilde yatýrýmlarýmýza nasýl devam edeceðimizi göreceksin. Osmangazi Köprüsünü açtýk. 26 Aðustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsünü açacaðýz, 20 Aralýk'ta Avrasya Tünelini açacaðýz. Sizin gücünüz bizim bu yatýrýmlarýmýzýn ne açýlmasýna ne de yapýlmasýna yetmez. Bütün bu yaptýklarý deðerlendirme Türkiye ekonomisinin gerçeklerini yansýtmýyor. Bunlar böyle dönemlerde her þeyi yaparlar. Zaten onlar bu anlarý beklerler. Yarýn bakarsýnýz bunlar piyasaya virüs salarlar, farklý adýmlar atmaya yönelirler. Bu süreçte Türkiye baþta tasarruflarýn artýrýlmasý konusundaki teþvikler olmak üzere ekonomideki reformlarýný sürdürecektir” açýklamasýnda bulundu.
SAKIN ENDÝÞEYE KAPILMAYIN
Piyasalarýn kendi kurallarý içerisinde iþleyiþi konusundaki hassasiyetin, izlenen reel ekonomi politikasý çerçevesi içerisinde devam edeceðinin altýný çizen Erdoðan, “Yine biz mali disiplinden asla taviz vermez, yolumuza öyle devam ederiz. Bugün yaptýðýmýz Milli Güvenlik Kurulu toplantýmýzýn hemen arkasýndan icra ettiðimiz Bakanlar Kurulu toplantýmýzýn ve aldýðýmýz kararlarýn hayýrlý olmasýný diliyorum. Milletime þunu söylüyorum; ‘eyvah, þimdi olaðanüstü hal ilan edildi, yoksa bu süreçte artýk valiler devreden çýkýp, silahlý kuvvetler mi yönetime el koyacak?' Asla böyle bir þey söz konusu deðil. Tam aksine, valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak. Silahlý Kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde, onlarýn yönetiminde bu süreci sürdüreceklerdir. Bizler demokrasiden asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceðiz. Silahlý Kuvvetlerimiz de kesinlikle hükümetinin emrindedir, hükümetiyle birlikte hareket etme noktasýndadýr. Anayasamýzýn amir hükmü gereði, bu milletin seçmiþ olduðu Cumhurbaþkaný, baþkomutan olarak, bizler de askerimizle beraber Silahlý Kuvvetlerimizin içindeki bütün o virüsleri temizleme mücadelesini sürdüreceðiz. Diðer kurumlarýmýzda, emniyette ve diðerlerinde, bu tür virüsleri görüyorsunuz temizleme süreci devam ediyor. Kararlý bir þekilde bu da devam edecek. Adeta bir kanser virüsü gibi, vücut metastaz oldu, bunu temizlemeye mecburuz. Bunu inþallah temizleyeceðiz ki milletimiz huzur bulsun, milletimiz geleceðe umutla bakmaya devam etsin. Ben milletime þunu hatýrlatýyorum; sakýn endiþeye kapýlmayýn. Hiçbir endiþeye yer yok. Türkiye bu badireyi hamt olsun atlattý ve bundan sonra da yatýrýmlarýyla beraber bu süreci güçlenerek devam ettirecektir” dedi.

Teþekkur:
Beðeni:

Yer imleri