Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
17 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: 2017/2018 Sezonu ve Sonrası İçin Süper Lig İhalesi ile ilgili Haberler.

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart 2017/2018 Sezonu ve Sonrası İçin Süper Lig İhalesi ile ilgili Haberler.

    2017/2018 Sezonu ve Sonrası İçin Süper Lig İhalesi ile ilgili Haberleri bu başlık altında paylaşalım.

    Futbol yayın ihalesi ‘600 milyon $’ı aşar

    2017’de yapılacak Süper Lig’in yayın hakları ihalesi, şimdiden kulüplerin iştahını kabartıyor. Galatasaray’ın Başkanı Özbek, 600-650 milyon dolar aralığında bir rakam bekliyor. Son ihalede 450 milyon dolar görülmüştü

    Gayrimenkul şirketi Nef’in Galatasaray’la yaptığı 52 milyon liralık forma sponsorluk anlaşması sonrası, önceki akşam ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Galatasaray Kulübü’nün Başkanı Dursun Özbek, 2017’de yapılacak olan Süper Lig’in yayın hakları ihalesinde rakamın 600-650 milyon dolar arasında çıkmasını öngördüklerini söyledi. Digitürk’ün kazandığı son yayın ihalesinde rakam 450 milyon dolar olmuştu.


    Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ve Başkan Özbek’in birlikte katıldığı yemekte, konu yayın ihalesine geldiğinde, futbolda seyirci ve sponsor ilgisinin azaldığının tartışıldığı bir dönemde dahi bu endüstrinin değerinin her geçen gün giderek arttığına dikkat çekildi. Özbek, “Bugün Türkiye’deki kulüpler yayın gelirlerinden 450 milyon dolar para kazanıyor. Bunun en az 600-650 milyon doları bulması gerekiyor. Bu bizim temennimiz” dedi.

    Özbek, şunları kaydetti: “Yayın gelirlerimizi artırmamız lazım. Yeni gelir modelleri de geliştirebilir. Önümüzdeki dönemde ihalenin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağı netleşir.”

    Avrupa uçmuş!

    - İngiltere Premier Lig’de 2016-19 yılları arası yayın haklarını satın alan Sky ve BT, sadece üç sezon için toplam 5.13 milyar pound (7.8 milyar dolar) ödeyecek. Kulüpler havuz sisteminde.... 20 takımın ortak olduğu şirkette, kulüpler; yönetim kurulunu kendileri belirliyor. Bu ligde küme düşen takımlara üç yıl boyunca “paraşüt ödemesi” yapılırken, yayın gelirlerinin yüzde 50’si 20 takıma eşit olarak bölünüyor. Gelirlerin yüzde 25’i lig sonu puan durumuna göre dağıtılıyor, kalan yüzde 25’lik bölüm de yayınlanan maç sayısına göre veriliyor.

    - İspanya’da La Liga’da 2017’den itibaren yayın hakları 2.7 milyar euro olacak. Yüzde 50 eşit, yüzde 25 takımların 5 yıllık performanslarına göre, kalan yüzde 25 kaynak yaratmalarına kulüplere dağıtılacak.

    - Almanya’da televizyon geliri, 628 milyon euro. Bu gelirlerin yüzde 50’si eşit dağılıtırken, geri kalanın 4’te 3’ü son 3 sezon baz alınarak başarıya göre, kalan yüzde 25 puana göre veriliyor.


    Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    Konu mete55 tarafından (12-09-2016 Saat 20:56 ) değiştirilmiştir.

  2. #2

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Turkcell, Süper Lig yayın ihalesine girecek

    Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, Süper Lig yayın ihalesi sonuçlanana kadar Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki yönetim kurulu üyeliğine ara verdi.



    Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) bugün sürpriz bir gelişme yaşandı. 2017 Haziran'ında yapılacak Süper Lig ihalesi sonuçlanana kadar TFF Yönetim Kurulu Üyesi olan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki yönetim kurulu üyeliğine ara verdiğini duyurdu. Bu karar, Spor Toto Süper Lig'in 2017 yılı haziran ayında yapılacak yayın ihalesine Turkcell'in de gireceği anlamı taşıyor.

    HAZİRAN AYINDA YENİLENECEK

    Terzioğlu yaptığı yazılı açıklamasında, bugün itibarıyla Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğini, Haziran 2017 tarihinde yenilenecek Süper Lig naklen yayın ihalesi süreci tamamlanana ve yeni yayıncı kuruluşla sözleşme imzalanana kadar dondurduğunu aktardı.

    TERZİOĞLU'NUN DİLEKÇESİ

    Terzioğlu TFF Yönetim Kurulu’na yazdığı dilekçede şu ifadeleri kullandı: 'Yeni yayıncı kuruluş ile sözleşme imzalanıp yürürlüğe gireceği tarihe kadar, Türkiye Futbol Federasyonu’ndaki her türlü görevlerim ve Yönetim Kurulu toplantılarına katılımım bakımından mazeretli sayılmamın kabulünü, arz ve talep ederim.' Terzioğlu, yazdığı bu dilekçe ile haziran ayına kadar TFF'deki görevine ara verdiğini duyurdu. Aynı zamanda Spor Toto Süper Lig'in 2017 yılı haziran ayında yapılacak yayın ihalesine Turkcell'in de gireceği anlamını taşıyor.

    YAYIN HAKLARI 2001'DEN BU YANA DIGITURK'TE

    Hatırlanacağı üzere daha önceki yayın ihalesinde Digiturk ile Türk Telekom arasında nefes kesen bir yarış yaşanmıştı. Süper Lig maçlarının yayın haklarını 2001 yılından bu yana elinde bulunduran Digiturk, 2010 yılında yapılan ihalede yaklaşık 2 milyar dolarlık en yüksek teklifi vererek 5 yıl süreyle yayın haklarını satın almıştı.


    Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    Konu mete55 tarafından (12-09-2016 Saat 20:58 ) değiştirilmiştir.

  3. #3

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Süper Lig yayın ihalesinin faturası futbolsevere çıkacak


    Futbol dünyasının gözü kulağı kasım ya da aralıkta yapılacak olan Süper Lig yayın ihalesinde. İhalede yeni bir rekor kırılıp kırılmayacağı merak konusu. Ancak kesin olan şu ki, futbolseverler maç izlemek için yine büyük paralar ödeyecek




    İlk olarak 1994 yılında naklen yayın gelirlerinden para kazanmaya başlayan Süper Lig kulüpleri, 1996 yılından bu yana da havuz sisteminden hatırı sayılır bir gelir elde ediyor. Öyle ki, Anadolu kulüplerinin gelirlerinin yüzde 70-75’i naklen yayın gelirlerinden oluşuyor.
    Son günlerde Türkiye’de hem futbol severlerin hem kulüplerin hem de Süper Lig yayını ile ilgilenen şirketlerin gözü kulağı kasım ya da aralık ayında yapılması planlanan Süper Lig yayın ihalesinde. Hatırlanacağı gibi son yapılan yayın ihalesi Avrupa’nın 5’inci en yüksek yayın ihalesi olmuştu. Kişi başına milli gelire göre bakıldığında ise dünyanın en yüksek tutarlı ihalesiydi.
    Türk futbolundaki oyun ve oyuncu kalitesindeki düşüş, statların boş kalması ve futbola olan ilgideki düşüş, mevcut yayıncı kuruluşun istediği abone rakamlarına ulaşamaması gibi kriterler göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda yapılacak olan ihalede oluşacak olan fiyat ise şimdiden merak konusu.



    Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi Lig’de oynayan futbolcuların değerleri ile naklen yayın gelirleri kıyaslandığında Süper Lig en pahalı liglerden biri. Yani bir anlamda düşük kaliteye, oldukça yüksek bir bedel ödeniyor. İhalede çıkan bu yüksek tutar da bir şekilde futbolseverlerden çıkarılmaya çalışıyor. Futbol severler evlerinde TV’den maç izlemek için dünyanın en zengin ülkelerinin vatandaşları ile aylık aynı ücreti ödemek durumunda kalıyorlar.
    PERISCOPE’A YÖNELTIYOR
    Aylık abonelik ücretlerinin yüksekliği futbolseverleri farklı kanallara itiyor. Öyle ki geçtğimiz günlerde, Periscope’daki sadece bir yayıncının maç yayınını 65 bin kişi izlemişti.



    'GELİRLER ÇOK İYİ AMA BORÇ YÜKÜ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR'
    Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte ‘Bir Futbol Kulübünde CFO Olmak’ isimli raporunu yayınladı. Raporu hazırlayan Deloitte Türkiye CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, kulüplerin ve özellikle CFO’larının oldukça zor bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Kulüplerin, kâr amacı gütmeyen dernek ve hisse performansını artırmaya çalışan iştiraki bir arada barındırdığına dikkat çeken Sezgin, “Gelirlerde inanılmaz artış, ancak giderlerde daha da büyük artış söz konusu. Borç yükü ise çığ gibi büyüyor” dedi.

    İNGİLİZLER BİZDEN 4 KAT ZENGİN AMA AYNI PARAYA TV’DEN MAÇ İZLİYORLAR
    Türk futbolseverler zengin Avrupalardan çok daha pahalıya maç izliyor. Örneğin, bir İngiliz, dünyanın en iyi ligi olarak gösterilen Premier Lig’i, 1. Lig’i ve FA Cup maçlarını içeren bir paketi aylık yaklaşık 17 Sterlin yani yaklaşık 100 TL ödeyerek izleyebiliyor. Bu rakam bir Türk futbolseverin Süper Lig’in tüm maçlarını izleyebilmek için yayıncı kuruluşa ödediği tutarla hemen hemen aynı. Bu kıyaslamayı yaparken izlenilen ligin kalite farkının yanı sıra İngiltere’de satın alma paritesine göre kişi başına düşen milli gelirin 41 bin dolar, Türkiye’de ise 11 bin 500 dolar olduğunun altını çizmekte fayda var.

    RAKİPLERLE ARADA UÇURUM VAR
    KPMG Football Benchmark ekibinin çalışmasına göre, Süper Lig; İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’dan sonra en çok maç yayını geliri elde eden 6’ncı lig. Yıllık 360 milyon Euro’luk bir anlaşmayla yayın hakları satılan Süper Lig’in bir maçı 1 milyon 111 bin Euro karşılığında televizyonlara yansıyor. Türkiye düzeyindeki Avrupa liglerinin yayın hakları ile Süper Lig arasında ise uçurum var. Örneğin Hollanda Ligi 12 yıl süreyle 960 milyon Euro karşılığında satılmıştı. Türkiye Süper Ligi’nden yaklaşık 4.5 kat daha az kazanan Hollanda kulüplerine yılda ortalama 80 milyon Euro ödeniyor.

    TEK MAÇA REKOR FİYAT
    Yayıncı kuruluştan satın almanın bedeli de oldukça yüksek. Örneğin geçen hafta oynanan Beşiktaş- Galatasaray derbisini tek maç satın alarak TV’den izleyen vatandaş 50 TL, dün akşam oynanan Çaykur Rize-Beşiktaş maçını izleyen ise 30 TL ödemek durumunda kaldı.

    SEFER YÜKSEL/GAZETE HABERTÜRK

  4. #4

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Futbol ihalesinde rakam artarsa kalite düşecek!



    Haziranda büyük ihale var. Futbol naklen yayın ihalesi. Türk futbol endüstrisinin tüm aktörleri deyim yerindeyse aç kurtlar gibi bu ihalede rakamların, önceki ihaleye göre yükselmesini ve büyüyen pastadan daha fazla pay almayı bekliyor.
    Hatırlatma yapalım.
    2010 yılında yapılan ihalede Türk Telekom (TT) ile Digiturk kıyasıya yarışmış, (TT’nin hükümetin telkiniyle ihalede agresif yaklaşım sergileyerek rakamları yükselttiğine dair şaşmaz bir görüşüm var, yalanlansa da) ihaleyi yıllık (net) 321 milyon dolar ödemeyi taahhüt eden Digiturk kazanmıştı. İnternet ve özet görüntüleri yayınlama hakkını da TRT ve TT almıştı. Onların da ödemeyi kabul ettiği rakam (40’ı TRT olmak üzere) 53 milyon dolardı.

    Bu rakamların üzerine yüzde 10 federasyon payı, yüzde 2 organizasyon ve yüzde 18 KDV eklediğinizde yayıncı kuruluşların futbol adına ödedikleri rakam yıllık 495 milyon doları bulmuştu. Bir önceki ihalede ise bu rakam 170 milyon dolar civarındaydı ve inanılmaz bir artış sağlanmıştı.

    Elbette bu rakamı tüketiciler olarak biz ödüyoruz. Ya da bizden çıkarmaya çalışıyorlar.
    Avrupa’nın 5’inci en yüksek yayın ihalesi bizde olmuştu ama uluslararası arenada kalite sıralamasında neredeyse Avrupa sonuncusuyduk. Üstelik kişi başına düşen milli gelirle kıyaslandığında sanırım dünyanın en yüksek canlı yayın ihalesi bizde gerçekleşmişti.

    gün ne demişlerdi hatırlatayım mı?
    “Bu rakam Türk futbolunun geleceğine yapılan bir yatırımdır. Kulüplerimiz finansal olarak rahatlayacak, kalite çıtasını artıracak, uluslararası rekabette sınıf atlayacak...’’
    Şimdi bu rakamların ikiye katlaması gerektiğini söyleyenlere basit bir soru sormak istiyorum:

    Aldığınız paralar ikiye katlandı da ne oldu? Hani çıta atlamak, hani rekabet, nerede futbola ilgi? Paranız artmasına rağmen kaliteniz yerlerde sürünmüyor mu?

    Benim iddiam şu:
    Digiturk bugün bir başka gruba satıldıysa bunun en önemli nedeni futbola ödedikleri para ile kazandıkları arasındaki uçurumdur. Üstelik abone bazları ikiye filan da katlanmadı. Futbol kulüpleri kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez anlayışıyla öyle sorumsuz harcamalar yaptılar ki ipin ucu kaçtı. Bu kez Passolig diye bir şey uydurup oradan para kazanma derdine düştüler, stat girişleri anormal zorlaştı ve fiyatlar arttı. Bir de Lig TV zarar etmesin diye gece maçlarına ağırlık verdiler. Yani ihalede fiyatlar arttığı için göbek atarlarken, bindikleri dalı yavaş yavaş kestiklerinin farkına bile varmadılar...

    Özete geliyorum:
    Eğer bu işe hükümet karışmaz, naklen yayın ihalesine girecek yayıncılar kâr mantığından uzaklaşmaz ise mevcut yıllık bedel bile zor bulunur. Eğer rakamlar yeniden yükselirse bu futbol endüstrisini şahlandıracağını sananlar aldanır. Bu tabuta çakılan son çivi olacaktır...

    TEBRİKLER KAAN BEY
    Futbol naklen yayın ihalesiyle (Superonline kanalıyla) ilgilenen kurumlardan biri de hiç şüphesiz Turkcell. Bu şirketin genel müdürü Kaan Terzioğlu aylar önce Türkiye Futbol Federasyonu’nun yönetimine seçilmişti. (Yıldırım Demirören’in listesinden.) O gün kendisini “Naklen yayın ihalesi şartnamesini hazırlayacak bir kurumun hem yönetiminde olmak, hem de ihaleye katılacak kurumun yöneticisi olmak doğru değil. O gün geldiğinde gereksiz tartışmalar olacaktır’’ diyerek uyarmıştım. O gün yaklaştı ve Kaan Terzioğlu bir kaç gün önce kamuoyuna bir açıklama yaparak üyeliğini ihale bitene kadar askıya aldığını açıkladı. Etik değerlerin tükenmediğini gösterdiği için kendisini tebrik ediyorum.

    YAVUZ SEMERCİ/GAZETE HABERTÜRK

  5. #5

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Ben sampiyonlar 5 takim birde karabukspor ayda 45 tl veriyorum listede olan fiyatlar abartilmis belgesellerde var bende

  6. #6

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Alıntı Editör Nickli Üyeden Alıntı Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    Ben sampiyonlar 5 takim birde karabukspor ayda 45 tl veriyorum listede olan fiyatlar abartilmis belgesellerde var bende
    Liste abartılı degil Digitürk sitesinde aynı fiyatlar mevcut.

    Bazı üyelere 45.tl bazı üyelere 100.tl kime ne denk gelirse.

  7. #7

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Alıntı mete55 Nickli Üyeden Alıntı Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    Liste abartılı degil Digitürk sitesinde aynı fiyatlar mevcut.

    Bazı üyelere 45.tl bazı üyelere 100.tl kime ne denk gelirse.
    Ne kopartirlarsa diyosun [emoji106]

    LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  8. #8

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Süper Lig yeni sezon yayın ihalesi 25 Kasım'da yapılacak.




    Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, kulüp başkanlarını Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde kabul etti.

    16.00'da başlayan toplantı öncesinde basın mensuplarının görüntü alınmasına izin verildi. Daha sonra basına kapanan toplantının ana maddesinin yayın ihalesi olduğu belirtildi.

    2017'DE SONA ERECEK

    Haziran 2017'de sona erecek Süper Lig yayın ihalesinin yenisi Kasım 2016'da yapılacak. Bu ihale öncesinde kulüp başkanlarına komisyon tarafından bugünkü toplantıda bilgi verildi.

    Toplantı sonrası TFF Başkanı Yıldırım Demirören, yayın ihalesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

    Demirören şu ifadeleri kullandı:

    "Yayın ihalesi için 6 tane firmanın başvurusu var. Yaptığımız toplantıda görüşler alındı. Süreçte sıkıntı yok. Şartname çıktıktan sonra başka firmalar çıkabilir. Yurt dışından da firmalar var. Süper Lig yeni sezon yayın ihalesi 25 Kasım'da yapılacak."

  9. #9

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    artık şu digiturk un diktatörlüğüne biri son versin yayınları tek kurulusa satıp millet kazıklanmasın birden fazla kurulus alsın ki rekabet vatandasa avantaj sağlasın neden sadece tek bir kurulusa verilirkii...

  10. #10

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Süper ihale için geri sayım başladı



    Süper Lig’in yayın ihalesi için geri sayım başladı. Kasım ayında düzenlenecek olan ihaleye, Digiturk, D-Smart gibi televizyon yayın platformlarının yanı sıra iletişim operatörleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone da girecek. İhaledeki en tartışmalı konu ise ‘alt lisans’ verilecek mi, verilmeyecek mi?

    YENİ iletişim teknolojisi 4.5G’den sonra bu yılın en çok konuşulacak ihalesine geri sayım başladı. O da Süper Lig canlı yayın ihalesi. 25 Kasım’da tamamlanması ön görülen ve kulüplerin en az 600 milyon dolar beklediği ihale, bu kez çok daha kritik.

    Yaklaşık 15 yıldan beri Süper Lig maçlarını yayınlayan Digiturk, Katarlı beIN Medya Grubu tarafından satın alındı. Grubun Türkiye’deki ilk sınavı olarak görülen yayın ihalesiyle Digiturk abonelerini kaybetmemek için elinden geleni yapacak. İhalenin en büyük taliplerinden biri de Doğan Grubu’nun televizyon platformu D-Smart. Daha önce Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarının yayın haklarını alan D-Smart, Süper Lig’in yayın ihalesine iddialı girecek şirketlerden. Ancak ihaleye bu kez iletişim operatörleri de asılacak.

    3 OPERATÖR HAZIRLANIYOR
    Bunun ilk sinyali haziran ayında Turkcell’den geldi. Şirketin Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Mobilde futbol içeriğini müşterilerimize ulaştırabilmek için ihaleye girebilir, farklı iş birliklerine de gidebiliriz” dedi. Türk Telekom da televizyon platformu Tivibu ile tecrübeli adaylar arasında yer alıyor. Özellikle şirketin yeni CEO’su Paul Doany ile entegrasyon sürecini hızlandırmak ve atağa kalkmak isteyen Türk Telekom için bu ihale çok önemli. Mobil iletişim sektöründeki diğer bir oyuncu olan Vodafone’un da ihaleye katılmak için kolları sıvadığı sektörde konuşulanlar arasında.

    5 MİLYONLUK PAZAR
    İhele şartnamesinin önümüzdeki günlerde kesinleşmesi bekleniyor. Şartnamenin ne şekilde çıkacağı ve ihalenin hangi yöntemle yapılacağı şirketlerSüper ihale için geri sayım başladı
    açısından büyük önem taşıyor. Çünkü mevcut sistemle bir ihale yapılırsa abone sayısının kısıtlı kalması, daha çok kişinin futbol izleme şansının yok olacağı öne sürülüyor. Çünkü yayın ihalesini alan şirket haklarını başka şirketlerle paylaşmaya yanaşmıyor. Fiyatlar da yüksek tutulduğu için Süper Lig çok fazla eve giremiyor. Bu yüzden de sektör oyuncularının büyük bir bölümü ihale şartnamesine yayın hakkı paylaşımı konusunda hükümler girmesini talep ediyor. Özellikle alt lisanslamanın mecbur hale getirilmesi durumunda hem TV platformları hem de iletişim operatörleri sayesinde futbol yayınlarının daha geniş bir kitleye ulaşacağı konuşuluyor.

    Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre şu anda Türkiye’de 1.5 milyon Lig TV abonesi bulunuyor. Bu rakam Türkiye nüfusunun yüzde 7’sine denk geliyor. Başka bir deyişle Türkiye’de 100 kişiden sadece 7 kişi evde canlı maç izleyebiliyor. Ancak Avrupa ülkelerinde bu rakamlar yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Yapılan tahminlere göre elverişli koşullar oluşturulduğunda bu rakamın yaklaşık 5 milyona kadar çıkabileceği belirtiliyor.

    5 farklı model konuşuluyor
    Peki kıran kırana geçecek ihalede hangi modeller öne çıkıyor? Sektörde en çok konuşulan lisans modellerine bakıldığında, 5 farklı seçenek öne çıkıyor:
    1) Tekli lisans: Bu lisans modelinde ihaleyi kazanan şirket, tek başına yayınları gerçekleştiriyor. Şu anda Digiturk’ün sahip olduğu tekli lisans, şartnamedeki süre bitimine kadar geçerli. Ancak bu lisans modeline sahip olan şirket, yayını paylaşmaya yanaşmıyor.

    2) Alt lisanslama (reseller): En çok tartışılan lisans modeli de bu aslında. Bu lisans tipinde ihaleyi tek bir şirket kazansa bile şartname gereği alt lisanslamayla daha fazla şirkete yan yayın hakkı veriliyor. Ana lisans tipini alan şirket, kâr edebileceği bir maliyet hesabı çıkarıyor ve bu fiyatı alt lisanslama yapacak şirkete sunuyor. Alt lisansa sahip olan şirketler de ana lisansa sahip olan şirketle müşterilerine aynı fiyatı sunuyor. Böylelikle maç yayınlarında rekabet ortamı oluşturularak, Türkiye’deki ekran başındaki futbol seyircisinin artırılması amaçlanıyor.

    3) Federasyon modeli: Bu modelin benzeri İspanya’da uygulanıyor. Naklen yayın hakkının sahibi bizzat Futbol Federasyonu oluyor. Kendisi bir marka yaratıyor. Maçların çekimi başta olmak üzere tüm operasyonu üstleniyor. Diğer tüm yayıncı kuruluşlar, abone başı bir bedel karşılığında yayını satın alıyor. Fiyatlamayı federasyon kendisi belirliyor. Abone sayısı ve taahhütleri göz önüne alacak federasyon her kuruluş için farklı bir tarife oluşturabiliyor. Bireysel (ev) yayın hakları için ihale yapılmasına gerek kalmıyor. İhale sadece ticari aboneler ve yurtdışı haklarıyla ilgili sınırlı tutulabiliyor.


    4) Mecraya göre lisans: Bu seçenekte televizyon, mobil, IP TV olmak üzere farklı izleme seçeneklerine göre ihale çeşitleri sunuluyor. Örneğin, mobil yayın ihalesini kazanan şirket, abonelerine sadece akıllı telefon ve tablet uygulamaları üzerinden hizmet verebilecek. Ancak mecraya göre lisanlama modeli şu anda dünya üzerinde çok fazla tercih edilmiyor. Bu yüzden Türkiye’deki şansı da az olarak görülüyor.

    5) Ek lisans: Türkiye’de konuşulan diğer bir modeli ise ek lisans. Bu yayın ihalesini alan şirket, maçtan önce ve sonra röportajlar gibi yan haklara sahip oluyor. Ancak ek lisans paketi de gelir hacmi çok olmadığı için şirketlerin ilgisini çekmiyor.

    Kaç yıllık olacak
    İHALE sonrasında elde edilecek gelir de TFF’nin alacağı pay da azaltılacak. “25 Kasım’da ihaleyi tamamlamak istiyoruz” diyen TFF Başkanı YıldırımSüper ihale için geri sayım başladı
    Demirören, gelirlerinin yüzde 12’den yüzde 4’e düşeceğine belirtti. Demirören, ayrıca yayın gelirlerinin takımlara paylaştırılmasında da düzenlemelere gidileceğini belirtti. Bir önceki ihale 4 sezonu kapsarken, yeni yapılacak ihalenin kaç sezonluk olacağı da henüz netleşmedi.

    Kulüpler ne istiyor?
    * Yayın ihalesinde rakamın 600 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyor.
    * Maçların gündüz saatlerinde oynanıp statlara daha fazla seyirci çekmeyi istiyor.
    * Maçlarının aynı zamanda canlı olarak yabancı ülkelerde de yayınlanmasını talep ediyor.
    * Anadolu kulüpleri havuzdan daha fazla pay talep ediyor.
    * Şampiyonluk yaşamış beş takım ise havuzdan yeteri kadar pay alamadıklarını söylüyor.

    Kaç yıllık olacak
    İHALE sonrasında elde edilecek gelir de TFF’nin alacağı pay da azaltılacak. “25 Kasım’da ihaleyi tamamlamak istiyoruz” diyen TFF Başkanı Yıldırım Demirören, gelirlerinin yüzde 12’den yüzde 4’e düşeceğine belirtti. Demirören, ayrıca yayın gelirlerinin takımlara paylaştırılmasında da düzenlemelere gidileceğini belirtti. Bir önceki ihale 4 sezonu kapsarken, yeni yapılacak ihalenin kaç sezonluk olacağı da henüz netleşmedi.

    Kulüpler ne istiyor?
    * Yayın ihalesinde rakamın 600 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyor.
    * Maçların gündüz saatlerinde oynanıp statlara daha fazla seyirci çekmeyi istiyor.
    * Maçlarının aynı zamanda canlı olarak yabancı ülkelerde de yayınlanmasını talep ediyor.
    * Anadolu kulüpleri havuzdan daha fazla pay talep ediyor.
    * Şampiyonluk yaşamış beş takım ise havuzdan yeteri kadar pay alamadıklarını söylüyor.

    Avrupa’da yayın gelirleri nasıl dağıtılıyor?
    İNGİLTERE
    İngiltere Futbol Federasyonu bu gelirleri “50-25-25” kuralına göre dağıtıyor. Bu modelde federasyon, başlangıçta naklen yayın gelirlerinin yüzde 50’sini tüm kulüplere eşit olarak veriyor. Daha sonra kalan yüzde 50’nin yarısı sportif performansa, diğer yarısı ise kulüplerin popülaritesine bağlı olarak, haftalık yayınlanan naklen maç sayılarına göre dağıtıyor.
    FRANSA
    Fransa Ligue 1’de ise naklen yayın gelirlerinin yüzde 83’ü dayanışma primi adıyla 20 kulüp arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Toplam gelirin yüzde 10’u sportif performansa, yüzde 7’si ise her hafta yayınlanan maçlar içinde en yüksek reytingi alan üç maçı oynayan kulüpler arasında pay ediliyor.
    ALMANYA
    Avrupa’nın en fazla seyirci unvanına sahip olan Bundesliga’da ise yayın gelirlerinin yüzde 50’si kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Kalan gelir ise sportif performansa ve kulüplerin başarısına göre pay ediliyor.
    İSPANYA
    La Liga takımları yayın hakları yeni sezonda yüzde 50 eşit, yüzde 25 takımların 5 yıllık performanslarına göre ve yüzde 25 de kaynak yaratmalarına göreSüper ihale için geri sayım başladı
    gelir kazanacak.
    İTALYA
    Yayın gelirlerinin yüzde 40’ı bütün kulüplere eşit olarak dağıtılırken, yüzde 30’luk bölüm kulüplerin sportif performanslarına, kalan yüzde 30 ise kulüplerin televizyonda yayınlanan maçlarının sayılarına göre paylaştırılıyor.
    TÜRKİYE
    Toplam yayın gelirinin yüzde 35’i katılım payı olarak 18 kulübe eşit olarak dağıtılıyor. Kalan gelirlerin yüzde 45’i performans, yüzde 11’i şampiyonluk sayıları, yüzde 9’u ise ilk 6’ya giren takımlara veriliyor.

    Süper Lig yayın hakları tarihi
    1994-1996
    Söz konusu iki yılda takımların yayın hakkından elde ettiği toplam gelir 30 milyon dolardı.
    1996-1999
    1996’da havuz sistemine geçildi ve yapılan 3 sezonluk ihale sonucunda da ligin tüm maçları 140 milyon dolara pazarlandı.
    1999-2001
    Bir sonraki ihale 1999’da gerçekleştirildi ve 2 sezonluk yayın bedeli 120 milyon dolar oldu.
    2001-2005
    2001’de yapılan 4 sezonluk ihale neticesinde ise bu rakam 614 milyon dolara çıktı. Ancak o yıllarda yaşanan ekonomik kriz sebebiyle kur sabitlemesi yöntemine başvuruldu ve kulüplerin kazancı da yaklaşık olarak yarı yarıya azaldı.
    2005-2008
    Yapılan ihalede yayın hakları, toplam 376 milyon dolara alıcı buldu.
    2008-2010
    2008’deki ihale 2 sezonu kapsadı ve ihaleyi kazanan kuruluş, yıllık 140 milyon dolar vermeyi taahhüt etti.
    2010-2014
    2010’da yapılan ihalede ise rekor kırıldı ve Süper Lig’in yayın geliri yıllık 321 milyon dolara çıktı.
    2014-2016
    İlk 3 yıl sonunda, mevcut anlaşma 2017 yılına dek uzatıldı. Böylece Süper Lig, Avrupa’da en fazla yayın geliri elde eden 6’ncı lig oldu.

    Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •