Saðlýk Bakanlýðý'nýn beslenme alýþkanlýklarýný belirlemek için yaptýðý anket çalýþmalarýnda, Türk halkýnýn kahvaltý fakiri olduðu ortaya çýktý.

Beslenme uzmanlarýna göre kahvaltý, günün ilk kahvesini içmeden önce yenen ilk öðün olma özelliðini taþýyor.

Kahvaltýnýn tütün ve kahve tüketiminin yaygýnlaþtýðý 16. yüzyýldan sonra; "tütün altý", "çabuk altý", kahve altý" ve "safralý" gibi deyimlerle de ifade edilmeye baþlandýðý söyleniyor. 20. yüzyýl baþlarýnda kaleme alýnan Kamus-ý Türki sözlüðüne göre, kahvaltý þöyle tanýmlanýyor: Esasen aç karna kahve içmek için kahveden evvel yenen muhtasar (kýsa, az) yemek. Yemek vaktinin gayrinde ve sofra haricinde tepsi ile çýkarýlýp yenen þey, muhtasar ve mahazar (hazýr bulunan) yemek.

Bununla birlikte; deðiþik tarihi eserlerde adý geçen çayýr peyniri, dil peyniri, salamura beyaz peynir, tulum peyniri ve tuzsuz tereme peynirinin Osmanlý kahvaltý kültüründe yüzyýllardýr var olan lezzetler olduðu biliniyor.

Bugün ise gelinen noktada, Saðlýk Bakanlýðý'nýn toplumun süt ve süt alýþanlýklarýný ile kahvaltý alýþkanlýklarýný belirlemek için yaptýðý anket sonuçlarýna göre, kadýnlarýn yüzde 17'si her gün, yüzde 32.55'i de bazen süt içiyor. Erkeklerin ise sadece yüzde 10.87'sinin her gün süt içtiði belirlenirken, genel olarak bakýldýðýnda vatandaþlarýn yüzde 51.39'nun hiç süt içmediði ortaya çýktý.

Çocuklarda kahvaltý yapma alýþkanlýðý anketlerine göre de vatandaþlarýn yüzde 68,37'si çocuðunun her gün kahvaltý yaptýðýný, yüzde 22.35'i ise bazen kahvaltý yaptýðýný beyan etti. Ayný anket sonuçlarýna göre, yetiþkinler için kahvaltý yapanlarýn oranýnýn yüzde 55,45 olduðu tespit edildi.

Kahvaltý yapmayý sevmeyenlerin oraný ise kadýnlarda yüzde 13.68 ve erkekler de 15.57 oluðu anlaþýldý. Anketlere göre emeklilerin yüzde 26.67si iþsizlerin de yüzde 18.18'i kahvaltýda sadece çorba içiyor.

Türkiye'de birinci sýrada tahýl ürünlerinin, ikinci sýrada ise sebze ürünlerinin çok tüketildiði biliniyor. Ülke genelinde tüketilen tüm içecekler arasýnda ise sütün dördüncü sýrada yer aldýðý ifade ediliyor.

Türkiye'de kiþi baþýna süt tüketim miktarýnýn yýllýk ortalama 24 litre olduðu ve bunun 10 litresinin iþlenmiþ 14 litresinin ise açýkta satýlan sütlerden olduðu bildiriliyor.