Avrupa Uzay Ajansý (ESA)’nýn, 19 Ekim’de Mars’a indirmeyi planladýðý Schiaparelli aracý maalesef yaþadýðý bir takým sorunlardan dolayý 300 km/h hýzla kýzýl gezegenin yüzeyine çarpmýþtý.
Ýlk fotoðrafý NASA çekmiþti
Kazanýn gerçekleþtiðine dair kesin bilgiler geldikten sonra NASA, Mars yörüngesine konumlandýrdýðý MROuydusuyla çok detaylý olmayan, uzaktan çekim bir fotoðrafý paylaþmýþtý. Bugün ise NASA, uydunun arkasýnda bulunan yüksek çözünürlüklü kamerayla yeni çekilen fotoðraflarý paylaþtý.
Fotoðrafta uzay aracýnýn ýsý kalkaný ve paraþütlerinin etrafa saçýldýðý da gözükürken, ilgi çeken detaylardan birisi de geçen hafta çekilen fotoðraftan bu yana paraþütlerin yer deðiþtirmiþ olmasý. Bu durum da yetkililer tarafýndan Mars’ýn sahip olduðu Martian rüzgarlarýna dayandýrýlmýþ.
Soruþturma uzun sürmeyecek
Avrupa Uzay Ajansý, kazayla ilgili soruþturmanýn uzun sürmeyeceðini belirtti. Kasým sonlarýna doðru sonuçlandýrýlacak olan soruþturmanýn haricinde EXOMARS görevinin bir baþka parçasý olan ve uzay aracýný yukarýdan takip eden TraceGas Orbiter uydusunun en az 2022’ye kadar görevine devam edeceðini belirtti.
Ayný zamanda ESA, Rusya Uzay Ajansý ile 2020’de kalkýþý gerçekleþtirilecek yeni bir Mars projesi üzerinde çalýþtýðýný da ekledi.
SDN – ShiftDelete.Net


Teþekkur:
Beðeni: 




Alýntý

Yer imleri