ADSL pazarýnda dengesiz rekabet þartlarýnýn yarattýðý boþluk nedeniyle Turkcell’in, 11 aydaki gelir kaybý 52 milyon TL’ye ulaþtý
ADSL’de ‘Boþ port yok’ mazereti
87 bin kiþiyi internetsiz býraktý
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Doðuþ Kuran, müþterilerine ADSL internet baðlamakta büyük sýkýntý çektiklerini belirterek, “Dengesiz rekabet þartlarýnýn oluþturduðu boþluklar nedeniyle 11 ayda 87 bin müþteriye internet baðlayamadýk. Halkýn maðdur olduðu yetmiyormuþ gibi gelir kaybýmýz 52 milyon liraya ulaþtý” dedi
ÝSTANBUL – Turkcell’in “Fiberde ortak altyapý þirketi kuralým, Türkiye’yi hedeflerine daha çabuk ulaþtýralým” diyerek Türk Telekom’a yaptýðý teklifle baþlayan tartýþmaya þimdi de ADSL’deki sabit internet baðlantýsýyla ilgili sýkýntýlar eklendi. Turkcell Superonline’ýn sunduðu eþsiz müþteri deneyiminden faydalanmak isteyen binlerce kiþi ADSL/VDSL’de yaþanan altyapý kullaným sorunu nedeniyle evine internet baðlatamadý.
ADSL ve VDSL baðlarken büyük sýkýntý yaþadýklarýný anlatan Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Doðuþ Kuran, “Süreç gereði ADSL ile ilgili taleplerimizi Türk Telekom’a iletmemiz ve altyapý kullanýmý konusunda kendilerinden gelecek onay doðrultusunda aktivasyonu gerçekleþtirmemiz gerekiyor. Ancak Türk Telekom’dan bize aktivasyon sürecinde “Port yok, müþteri vazgeçti, adreste bulunamadý” gibi mazeretler geliyor. Ocak-Kasým 2016 dönemini kapsayan 11 ayda, 87 bin müþterimizin internetini bu nedenlerle aktif hale getiremedik. Ayrýca ayný dönemde 50 bin müþterimiz de geciken baðlantý ve erken/tekrarlayan arýza sebebiyle maðdur oldu. Bu aksaklýklardan dolayý ise Turkcell 52 milyon liradan fazla gelir kaybýna uðradý. Türk Telekom yetkilileri ile bir araya gelip sorunu konuþtuk. Tüm þikayetlerimizi BTK’ya ilettik ve düzenli olarak iletmeye devam ediyoruz. Ancak sýkýntý çözülemiyor. Bu sýkýntýlarda bakýrýn miadýný doldurmuþ olmasýnýn da önemli payý var. Devletin fiber internetin önündeki engelleri kaldýrmasý bu sýkýntýlarýn da kökten çözümü olacaktýr” dedi.
Ceza caydýrýcý deðil
Ödenen cezalar arasýnda da uçurum olduðuna dikkat çeken Kuran, “Bu konuyla ilgili yasal düzenleme olmadýðý için bize sunduklarý her mazereti geçerli sebep olarak gösterebiliyorlar. Örneðin TTNet’ten Superonline’a geçerken bile ‘port yok’ dediði abone için, sinyal vermediðinde, tekrarlayan arýza durumlarýnda kendisini suçlu görmüyor. Suçlu görmediði gecikmeler için de ceza ödemiyor. Ceza ödemek zorunda kaldýklarý durumda ceza bedelleri, bizim hesaplamalarýmýzýn aksine kendi hesaplamalarýyla çok cüzi rakamlarý önümüze getiriyor.” diye konuþtu.
Kuran sözlerini þu þekilde sürdürdü: ”Sorun yaþadýðýmýz her hat için Türk Telekom’a arýza bildirimi yapýyoruz. Türk Telekom bu arýzalardan ve gecikmelerden dolayý ceza olarak son 5 ayda bize sadece 58 bin 510 TL ödemiþ. Cezalarla ilgili düzenlemelerin de ivedilikle yeniden yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum” diye konuþtu.
Aktivasyon oraný sürekli düþüyor
DSL abonelikleriyle ilgili taleplerin aktivasyona dönüþtürülme oranýnýn bugün gelinen noktada yüzde 50’ye gerilediðini vurgulayan Kuran, “Bazý örneklerde bu abonelerin Türk Telekom’a geçmek istediðinde internetlerinin hýzlý ve sorunsuz bir þekilde baðlandýðýný gözlemledik. Bu durum ‘Türk Telekom portlarý kendilerine rezerve ediyor’ diye düþünmemize yol açýyor. Ýller bazýnda aktivasyon oranlarýný incelediðimizde örneðin Gaziantep’te bu oranýn %20’ler seviyesine kadar düþtüðünü tespit ettik” dedi.
Çaðrý gideri 4,4 milyon lira
Türkiye’de ortalama aylýk internet faturasýnýn yaklaþýk 50 TL olduðunu dile getiren Kuran, “87 bin aboneden gelen gelir, yýlda 52,2 milyon lira yapar. Burada öncelikle vatandaþýn maðduriyeti, sonra bizim gibi þirketlerin gelir kaybý var. Tüm bunlara ek, bir de operasyonel olarak zor durumda býrakýlýyoruz. Sonuçlanamayan aktivasyon süreci nedeniyle geri dönüþü olmayan yýllýk 4,4 milyon TL’ye yakýn sadece çaðrý merkezi giderimiz oluyor. Maddi kaybýmýzý bir noktaya kadar görmezden gelebiliriz ancak ADSL müþterilerimizin bizim kontrolümüz dýþýndaki sebeplerle yaþadýðý kötü deneyimden dolayý þirketimizin ve markamýzýn uðradýðý itibar kaybýný kabul etmemiz mümkün deðil. ” açýklamasýný yaptý.
Mevcut ADSL aboneleri de maðdur
Süreçlerin sadece yeni aboneliklerde deðil mevcut müþteriler için de zorluk yarattýðýnýn altýný çizen Doðuþ Kuran, “Abone yaptýðýmýz mevcut müþterilerimizin arýza süreçlerinde de sýkýntýlar yaþanýyor. Arýza çözüm taleplerini yine altyapýsýný kullandýðýmýz Türk Telekom’a iletmek durumundayýz. Ýlgili süreçte de önümüze engeller çýkýyor. Bu konuda da elimizde çok çarpýcý örnekler yer alýyor. Örneðin ayný talebi ilk ilettiðimizde ‘sorun bizden kaynaklý deðil’ cevabý alýyoruz. Daha sonra ayný sorunu bir kez daha ilettiðimizde sorunun kendilerinden olduðunu kabul ederek çözüyorlar” dedi.
"Bize talepte bulunanlara Türk Telekom logolu kartvizit býrakan insanlar türemiþ"
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Kuran, Türkiye ortalamasýnda yüzde 50'sini aktive edebilmelerine karþýn Gaziantep gibi illerde bu oranýn yüzde 20'ye düþtüðünü belirterek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Orada 100 kiþiden 20'sine ben ADSL hizmetini aktive edebiliyorum, geri kalanýn baþýna da þaþýrtýcý þeyler geliyor. Ýyi niyetle çözmek için Türk Telekom'la bu konuda çeþitli yazýþma gruplarý kurduk ve onlarla bunu paylaþtýðýmýz için rahatlýkla þunu anlatabilirim; þu an orada rekabet dýþý bir ticaret katmaný kurulmasýný saðlayan, kayýt dýþý ekonomiye destek olan bir ortam yaratýlmýþ durumda.
Gaziantep'te bize talepte bulunan müþterilere Türk Telekom logolu kartvizit býrakan insanlar türemiþ. Kartlarýný býrakýp bizim müþterilerimize 'Bugün aktive olmazsa, yarýn bizi arayýn, bir gün içinde aktivasyonunuzu yapacaðýz' diyorlar. Bu ülkenin ekonomik olarak tercih edeceði bir þey deðil, müþterinin iradesine de saygýsýzlýk... Bu oran Gaziantep'te yüzde 20, Hatay'da yüzde 30. Türkiye ortalamasý yüzde 50 olsa da daha ücra köþelerde daha büyük sorunlarýmýz var."
"Mobil data paketi alarak Vodafone'a 220 lira gelir saðlamýþ olduk"
Müþteriye sunduklarý hýz deneyimleri ile ilgili de sorunlar yaþadýklarýný dile getiren Kuran, "Müþteri bize 'TTNET'teyken 8 mbps hýz görüyordum, size geldim 1 mbps hýz' dediði zaman biz bunu þu an ispatlayamýyoruz." dedi. Kuran, regülasyondan sorumlu kurumun bu konunun daha fazla takipçisi olmasýný istediklerini ifade etti.
Müþterilerin maðduriyetini gidermek adýna, ADSL hatlarý baðlanana kadar internet kullanýmýný saðlamak amacýyla mobil hatlarýna ücretsiz internet paketi tanýmlamak baþta olmak üzere çeþitli çözümler bulmak için uðraþtýklarýný ifade eden Kuran, þöyle devam etti:
"Bursa'da bir öðrenci müþterimiz, 10 gün boyunca yeni adresine nakil yapýlmasýný bekliyor. Sosyal medyadan yazdýðý bu duruma kendim yanýt verdim, yazýþtýk, kendisine cep telefonu numaramý verdim. Çözüm bulmaya çalýþtýk, çözüm bulamadýk, Türk Telekom gidip kurulumu yapmýyor. Telefonlarýna mobil data tanýmlamayý önerdim, mobilde Vodafone hat kullanýyorlarmýþ. Buna raðmen gidip iki arkadaþa da 10'ar GB'lýk Vodafone'dan mobil data paketi almalarýný söyledim ve o akþam arkadaþlara EFT yapýp ödemesini bireysel olarak ben yaptým, bir yerde Vodafone'a 220 lira gelir saðlamýþ olduk. Bunlar hoþ anýlar ama müþteri maðduriyeti söz konusu. Türk Telekom yöneticilerine bu örneði gösterdim."
138 bin kiþiye özel mobil data paketi
DSL aktivasyon ve arýza süreçlerinde yaþanan her türlü zorluða raðmen müþterilerini maðdur etmemek için gerekli önlemi aldýklarýný söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Doðuþ Kuran, ‘’Türk Telekom kaynaklý uzayan süreçlerde müþterilerimizi internetsiz býrakmamak için ihtiyaca yönelik özel mobil data paketi oluþturduk. Abonelik ve arýza süreçlerinin tamamlanmasýný bekleyen tüm müþterilerimize herhangi bir koþul olmadan haftalýk 4 GB mobil internet paketini ücretsiz olarak sunuyoruz. Son 3 ayda bu paketten yararlananlarýn sayýsý 138 bine ulaþtý‘’ diye konuþtu.
Turkcell 4.5G’yi evlere daðýtacak
Bu sorunlarýn bir kýsmýný 4.5G teknolojisini kullanarak aþmak istediklerini de anlatan Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Kuran, “Turkcell’in geliþtirdiði WTTH (Wireless to the Home – Evlere Kablosuz Baðlantý) teknolojisi ile 4,5G þebeke altyapýmýzý kullanarak hanelere ulaþacaðýz. Fiber teknolojisi olmayan yerlere 4,5G kapsamasýný ev içerisinde Wi-Fi ile daðýtabileceðiz. WTTH teknolojisini fiber baðlantýsý olmayan Turkcell müþterileri için ADSL’e alternatif olarak sunabileceðiz. Modemin üzerinde bir SIM kart olacak. Son kullanýcý baþka herhangi sabit internet þebekesine ihtiyacý olmadan SIM takýlý WTTH cihazý üzerinden bulunduðu yerdeki 4.5G baz istasyonuna baðlanýp, data hizmeti alabilecek” diye konuþtu.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri