Turkcell ve TEVÝTÖL’den üstün ve özel yetenekli öðrencilerin geliþimi için iþbirliði
Turkcell’in Zeka Küpü gençleri robot üretiyor, geleceðe yön veriyor

Türkiye’nin geleceðine yön verecek genç nüfusa fayda saðlamak adýna sosyal inovasyon alanýnda öncü adýmlar atan Turkcell, Zeka Küpü projesi kapsamýnda üstün ve özel yetenekli öðrencilerin eðitim gördüðü Türk Eðitim Vakfý Ýnanç Türkeþ Özel Lisesi’yle (TEVÝTÖL) iþbirliðine giderek dünyayý deðiþtirecek beyinlere destek oluyor.

Türkiye’nin üstün ve özel yetenekli gençlerini yetiþtiren TEVÝTÖL’e teknoloji ve iletiþim partneri olarak katkýda bulunmaktan mutlu olduklarýný belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu, “Gelecekte yazýlým, yapay zeka, artýrýlmýþ gerçeklik ve robot teknolojileri büyük önem kazanacak. Bu teknolojileri kullanarak insanlýða fayda saðlayacak pek çok projeye özel yetenekleri bulunan bu gençlerimiz imza atacak” dedi.

Sosyal inovasyon alanýnda öncü adýmlar atmaya devam eden Turkcell, þimdi de Zeka Küpü projesi kapsamýnda 20 yýlý aþkýn süredir Türkiye’nin üstün ve özel yetenekli gençlerine eðitim veren Türk Eðitim Vakfý Ýnanç Türkeþ Özel Lisesi’yle (TEVÝTÖL) iþbirliðine gitti. 2016 yýlýnda ‘Zeka Küpü’ projesiyle 7 bölgedeki BÝLSEM’lerde okul sonrasý eðitim gören özel yetenekli öðrenciler için teknoloji odaklý eðitim seferberliði baþlatan Turkcell, bu seferberliðin bir sonraki adýmý olarak projeyi TEVÝTÖL’de hayata geçirdi.

Türkiye’nin geleceðine yön verecek ve dünyayý deðiþtirecek gençleri hayallerine bir adým daha yaklaþtýran Turkcell, TEVÝTÖL’ün ve öðrencilerin teknolojik tüm ihtiyacýný karþýlýyor. Turkcell proje dahilinde, sýnýflarýn içerisini mobilyadan teknolojik donanýma kadar yenileyerek daha iyi bir eðitim ortamý saðlarken, fikrin ürüne dönüþüm sürecini de saðlayacaðý danýþmanlýk ve eðitimler ile de destekliyor. Öðrenciler bu özel sýnýfta hayata geçirmek istedikleri fikirleri 3 boyutlu modellemeyle tasarlayýp bir ürün olarak 3D yazýcýda üretebilecek, 3D çýktýsýný aldýklarý bu ürünü elektronik devre tasarýmý ve kodlamasýný yaparak çalýþýr bir hale de getirebilecekler. Öðrenciler bu sayede 3 boyutlu tasarým ve elektronik programlama yapma imkaný bulabilecek, mobil uygulama geliþtirip prototip de üretebilecekler.

“Ýcat çýkartan bireyler yetiþtireceðiz”
Konuyla ilgili deðerlendirmede bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu, “Türkiye’yi sosyal inovasyonla çok ileri noktalara taþýyacaðýmýza olan inancýmýzla eðitim konusunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Dünya, 4. Sanayi Devrimi’nden geçiyor. Dolayýsýyla kodlama ve robot teknolojileri büyük önem kazanmaya baþladý. Bu dönemde eðitim için yeni yöntemler geliþtirmemiz yeni teknolojilerin gelecekte hayatýmýzdaki yerini belirlemek için önemli. Her zaman söylediðimiz gibi Türkiye’nin teknoloji tüketen deðil, üreten ülke olmasý için çalýþýyoruz. Bizi geleceðe taþýyacak neslin geliþimine önem veriyor ve bu doðrultuda baþlattýðýmýz Zeka Küpü projesinde yeni bir adým daha atýyoruz. Daha önce Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde özel yetenekli öðrencilerin eðitim gördüðü BÝLSEM’lere saðladýðýmýz teknolojik desteði þimdi de Türkiye’nin üstün ve özel yetenekli lise öðrencilerinin öðrenim gördüðü TEVÝTÖL’e sunuyoruz. Türkiye’nin çok önemli bir deðeri olarak gördüðümüz TEVÝTÖL’le iþbirliðine gitmekten mutluluk duyuyoruz. Ýnanýyoruz ki geleceðe dair bizden daha iyi bir vizyona sahip öðrencilerimiz buradan yetiþecek ve insana fayda saðlayacak pek çok teknolojik tasarýmlara imza atacaklar. En önemlisi de iyi bir teknoloji yönü alarak günümüzde en sýk kullanýlan teknolojileri, programlamayý ve nasýl “icat çýkartan” bireyler olacaklarýný öðrenecekler. Turkcell olarak ülkemizin deðeri bu genç nüfusu geleceðimiz için avantaja çevireceðimizi düþünüyorum. Ümit ediyorum ki Türkiye’nin dört bir yanýnda TEVÝTÖL gibi okullar açýlýr. Bu okullarda okuyan ve okuyacak sizin gibi gençler sayesinde, Endüstri 4.0 dönüþümünde Türkiye dünyada öncü ülkelerden biri haline gelir. Hep birlikte bugün kendimize koyacaðýmýz hedefimiz, dünyanýn teknolojik açýdan en geliþmiþ ülkelerinde düzenlenen robotik yarýþmasýný seneye Türkiye’ye getirmek olsun” dedi.

“TEVÝTÖL’deki öðrencilerimiz Turkcell’in de uzmanlýk alaný olan teknoloji ve inovasyon alanýnda gerçek bir umut ve potansiyel kaynaðý”
Türk Eðitim Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Rona Yýrcalý, Türk Eðitim Vakfý’nýn 50 yýllýk eðitime destek yolculuðunda TEVÝTÖL’ün çok özel bir yeri olduðuna dikkat çekerek, Turkcell gibi güçlü bir kurum ile yaptýklarý iþbirliðinden son derece büyük memnuniyet duyduklarýný ifade etti. TEV’in 50 yýldýr Türkiye’de baþarýlý ancak maddi imkanlarý yetersiz öðrencilere burs desteði verdiðini, bunun yaný sýra topluma nitelikli okullar da kazandýrdýðýný söyleyen Rona Yýrcalý, “TEVÝTÖL ise, TEV’in iftihar ettiði baþarý öykülerinden birinin kahramanýdýr. TEVÝTÖL, bugün Türkiye’de üstün yetenekli öðrencilerin ihtiyaç duyduklarý eðitimi lise seviyesinde veren tek kurum olma özelliðini taþýyor. Bugüne kadar TEVÝTÖL bünyesinde Türkiye’nin geleceðine 612 üstün ve özel yetenekli öðrenci yetiþtirmenin gururunu yaþýyoruz. Þu anda TEVÝTÖL çatýsý altýnda 268 öðrencimiz bulunuyor ve bu gençlerimiz, ülkemizin 43 farklý ilinden geldiler. Bu demek oluyor ki, 81 ilin yarýdan fazla temsilcisini bu çatý altýnda buluþturduk. Öðrencilerimiz, son 12 yýlda katýldýklarý ulusal ve uluslararasý yarýþmalarda bilim, sanat ve sporda 200’ü aþkýn ödül aldýlar. Bu da bize ayrý bir gurur veriyor” dedi. Türkiye’nin teknoloji devi Turkcell’in TEVÝTÖL’e katkýlarýnýn bu okuldaki üstün yetenekli gençlerin teknoloji ve inovasyon vizyonlarýna anlamlý bir deðer katacaðýný belirten Yýrcalý, “TEVÝTÖL’deki öðrencilerimiz Turkcell’in de uzmanlýk alaný olan teknoloji ve inovasyon alanýnda gerçek bir umut ve potansiyel kaynaðý... Ýnanç Mekatronik Kulübümüz, robotik çalýþmalarýnda birçok ulusal ve uluslararasý yarýþmalarda ülkemizi baþarýyla temsil ediyorlar. Bu ve benzeri baþarýlarýn Turkcell gibi güçlü iþ ortaðýmýzýn desteði ile daha da artacaðýna yürekten inanýyorum” dedi.

Baþtan sona Turkcell teknolojisiyle donatýldý
TEVÝTÖL’ün eðitim sürecinin Turkcell’in iletiþim ve teknoloji gücüyle iyileþtirilmesinin amaçlandýðý projede Turkcell, okulun biliþim altyapýsýný yeniledi. Öðrencilerin teknolojiyi kullanarak daha üretken olmasý için okula 20 bilgisayar, 3D printer, Arduino ile Maker malzemeleri ve akýllý tahtadan oluþan Zeka Küpü Teknoloji Laboratuvarý kuruldu. Ayrýca öðrencilerin teknolojik geliþmeleri daha yakýndan takip etmesi için okulun tüm öðrencilerine 300 adet Turkcell T Tablet daðýtýldý. Projeyle birlikte öðrenciler kendi mobil uygulamasýný geliþtirebilecek ve fikirlerine ait elektronik devre tasarýmý ve programlamasýný yapabilecekler. Tasarýmlarýnýn 3 boyutlu modellerini yapabilecek ve bir prototip üretebilecekler. Ayrýca fikirlerinin son kullanýcý tarafýndan kullanýmýný kolaylaþtýrmak için masaüstü ve mobil uygulamalarýn geliþtirmesiyle ilgili tüm yýl Turkcell’in deneyimli mühendis ekiplerinden eðitimler alacaklar. Ayrýca yýl içerisinde öðrencilerin katýlacaðý uluslararasý yarýþmalar için de danýþmanlýk alacak öðrencilerin tüm baþvuru süreçleri Turkcell tarafýndan yönetilecek.

Zeka
Küpü Projesi
Turkcell Zeka Küpü projesini ilk olarak üstün zekalý öðrencilere ilköðretim eðitimi veren BÝLSEM’lere destek olarak baþlattý. Milli Eðitim Bakanlýðý himayesinde Türkiye’nin 7 bölgesindeki BÝLSEM’lerde “kendin yap” kültürü ile teknolojik üretkenliði hedef alan laboratuvarlarý hayata geçirdi. Ayrýca Türkiye genelinde bulunan 106 BÝLSEM’de eðitim gören öðrencilere toplamda 20 bin adet kodlama kiti daðýtýldý. Zeka Küpü projesinin yeni adýmý da lise seviyesinde eðitim saðlayan TEVÝTÖL’e verdiði teknolojik destek oldu. Turkcell Zeka Küpü’yle Türkiye’nin mirasý gençlerin, günümüz teknolojileri ve proje tabanlý öðrenme modelleri ile desteklenerek bireysel yeteneklerinin farkýnda olmalarýný ve kapasitelerini geliþtirerek en üst düzeyde kullanmalarýný saðlamayý amaçlýyor.

Türk Eðitim Vakfý Ýnanç Türkeþ Özel Lisesi (TEVÝTÖL)
1993 yýlýnda, ünlü giriþimci ve iþ adamý Sezai Türkeþ tarafýndan kurulan okul, 2002 yýlýndan bu yana eðitim-öðretim etkinliklerini Türk Eðitim Vakfý bünyesinde sürdürmektedir. Türkiye’de üstün ve özel yetenekli öðrencilere eðitim veren TEVÝTÖL, Anadolu Lisesi müfredatýnýn yaný sýra, uluslararasý bakalorya programý, sanatýn ve bilimin farklý alanlarýnda özel yetenek geliþtirme programlarý uygulamaktadýr. Öðrencilerinin yeteneklerinin çok yönlü geliþimine katkýda bulunan TEVÝTÖL, bugün Türkiye’de üstün ve özel yetenekli öðrencilerin ihtiyaç duyduklarý ayrýcalýklý eðitimi vererek tek olma özelliði taþýyor.