Ohio State University’den araþtýrmacýlarýn yaptýðý yeni bir çalýþma ile, bir sonraki araç lastikleriniz gýda atýklarýndan yapýlma olabilir.
Sanayide yüz yýldan fazla bir süredir petrol bazlý dolgu ile kauçuk lastikler üretiliyor. Karbon siyahý adý verilen dolgu maddesi sayesinde kauçuk daha dayanýklý hale getiriliyor. Fakat, masraflar petrol fiyatlarý ekseninde deðiþkenlik gösterdiðinden, bu üretim biçimi oldukça maliyetli olabiliyor. Küresel lastik talebindeki artýþý karbon siyahý üretim fazlasýndaki azalma ve kauçuðun çevre için yarattýðý potansiyel zararlarla da birleþtirince, ortada bir sorun olduðu aþikar.
Alternatif kauçuk kaynaklarý bulmak için yýllardýr çalýþma yürüten, Ohio State’den biyomalzeme araþtýrmacýsý Enter Katrina Cornish’in yeni geliþtirdiði bir yöntem sayesinde, gýda atýklarýnýn karbon siyahý yerine kullanýlmasý mümkün. Patentleme aþamasýnda olan bu yöntemde, domates ve yumurta kabuklarý karbon siyahi için sürdürülebilir alternatiflere dönüþtürülüyor.
Her yýl Dünya genelinde milyonlarca yumurta tüketiliyor. Özellikle ticari üretim merkezlerinde, bu yumurtalar içerisinde çatlamýþ ve satýlamayacak durumda olan artýk ürünler ortaya çýkýyor. Evlerde yumurta kabuklarý doðrudan çöpe atýlsa da, üretimde çýkan atýk kabuklar genellikle topraða gömülüyor.
Domatesler için de durum pek farklý deðil. Her yýl milyonlarca ton domates tüketiliyor. Ayrýca sanayide de domateslerden soslar ve diðer ürünler üretiliyor. Genellikle bütün bu üretim süreçlerinden geriye domatesin kalýn ve lastiðe benzeyen kabuklarý kalýyor.
Yani genel olarak çöpe giden bütün bu atýklar, Cornish’in çalýþmasý sonrasýnda lastik endüstrisi için altýn deðerinde olabilir. Cornish’in bulgularýna göre, domates ve yumurta kabuklarý ile kauçuðun daha güçlü ve daha esnek yapýlmasý mümkün. Domates kabuðu yüksek sýcaklýklara dayanýklýyken yumurta kabuklarýnýn gözenekli yapýsý kauçuk ile temasta daha büyük yüzey alaný saðlýyor. Sonuç olarak da, bu alternatif doldurucular endüstri performans standartlarýna eriþebiliyor.
Araþtýrmacýlar þimdi bu malzemelere renk ekleme üzerine çalýþmalar yürütüyorlar. Çünkü, karbon siyahýnýn aksine yani siyah olan geleneksel karbon temelli dolgu aksine, gýda atýðý dolgu kýrmýzýmsý kahverengi. Yapýlan bu çalýþma, hem gýda atýklarýný deðerlendirmek hem de karbon siyahýna alternatif oluþturmak açýsýndan oldukça önemli.
Kaynaklar:
*
- Turning food waste into tires, Ohio State University, Retrieved from Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
- From Food Waste to Wheels: Researchers Turn Tomatoes Into Tires, HowStuffWorks, Retrieved from Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
bilimfili.com sitesindeki bu haberin kaynaðý için Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri