Türevleri nelerdir?

Canonical Ltd.; Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Touch türevlerini resmi olarak geliştirmekte ve kullanıcılarını desteklemektedir. Çin Halk Cumhuriyeti ile 2013 yılında yapılan anlaşma gereğince Çin'e yönelik olarak yerelleştirilmiş "UbuntuKylin" sürümünü yayınlamaktadır.
Canonical ayrıca Ubuntu benzeri Ubuntu GNOME, Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu isimli masaüstü türevlerinin de geliştirmektedir. Bu türevler resmi olarak Canonical tarafından yayınlanmakla birlikte kullanıcıları resmi olarak desteklenmez. Bu türevleri kullanan kullanıcılar ilgili gönüllü topluluklardan destek alabilirler. Bu sürümlerden; Ubuntu GNOME, Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu sürümleri'nun Ubuntu'dan farklı, kullanılan masaüstü ortamıdır. Tüm bu sürümler aynı işlemi farklı bir masaüstü deneyimi üzerinden gerçekleştirmenizi sağlar. Lubuntu ve Xubuntu sürümleri, Ubuntu'nun kullandığı Unity arayüzüne göre daha hafif masaüstü ortamlarını kullandıkları için düşük sistem özelliklerine sahip eski bilgisayarlarda bile kullanılabilirler.

Virüs bulaşır mı?

Ubuntu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Zararlı yazılımların UNIX ve Linux sistemlerin mimarisinden kaynaklanan nedenlere sistemler arasında yayılması bir hayli zor olmakla birlikte imkansız değildir. Ayrıca Linux'ta kullanıcıların kurmak istedikleri programları herhangi bir web sitesinden değil doğrudan dağıtımın resmi paket depoları üzerinden (Ubuntu Software arayüzü gibi) temin etmesi de bu sağlam yapıyı desteklemektedir. Linux, genel olarak diğer işletim sistemlerine nazaran oldukça güvenli bir sistemdir, bu yüzden günümüzde dünya genelinde sunucu sistemlerde en çok tercih edilen işletim sistemi Linux'tur.
Linux işletim sistemi, kullanıcılara genel olarak güvenli bir çalışma ortamı sunuyor olsa da internet dolandırıcıları, örneğin banka hesaplarınızı ele geçirmek için işletim sisteminden bağımsız yöntemler de kullanır. Bu bağlamda diğer işletim sistemlerde çalışırken olduğu gibi; dolandırıcılık amaçlı olarak gelebilecek e-posta iletilerine karşı her zaman dikkatli olmalı, işlem yapmak için girdiğiniz sitenin, sizi aldatmaya yönelik sahte bir site olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Microsoft Office'de üretilmiş ofis belgelerimi Ubuntu'da düzenleyebilir miyim?

Ubuntu, dünya çapında milyonlarca kişi ve sayısız kuruluş tarafından kullanılan özgür ve ücretsiz LibreOffice paketini içermektedir. LibreOffice yazılımlarını kullanarak, Microsoft Office'de hazırlanmış belgeleri açabilir, düzenleyebilir ve isterseniz aynı dosya biçimlerinde kayıt yapabilirsiniz. LibreOffice, The Document Foundation (Belge Vakfı) öncülüğünde geliştirilmekte olup Microsoft Office ile büyük ölçüde uyumluluk göstermekte ve Windows ortamından da kullanılabilmektedir.

Ubuntu üzerinde hangi programlama dillerini kullanabilirim?

Ubuntu pek çok programlama dili ve geliştirme ortamı desteklenmektedir. Ayrıca diğer işletim sistemlerinde kullanmakta olduğunuz, alışık olduğunuz programlama dilleri ve programlama ortamlarının pek çoğunun muadillerini de bulabilirsiniz. Ubuntu üzerinde kullanabileceğiniz programlama dillerinin küçük bir bölümünü şöyle sıralayabiliriz:
C, C++ , Objective-C, Java, Python, Perl, Ruby, Pascal, C#/Mono ...

Ubuntu'nun görsel dosyalarına nasıl ulaşabilirim?

Ubuntu projelerinde kullanılan; logolar, renk paletleri, web sitesi stilleri, Ubuntu Yazı Tipleri gibi görsel dosyalara resmi design.ubuntu.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ubuntu'nun lisansı nedir? Ne anlama gelir?

Ubuntu projesi bünyesinde geliştirilen kodlar GNU Genel Kamu Lisansı (kısaca GNU GPL) isimli bir özgür yazılım lisansı ile lisanslanmıştır. Özgür yazılım lisansları, yazılımın kullanıcısına ve yazılımın kodlarını kullanmak isteyen kimselere kopyalama, dağıtma, üzerinde çalışma, değiştirme, geliştirme gibi çeşitli hak ve özgürlükler vermektedir. Bu lisans sayesinde, Ubuntu'yu dilediğiniz gibi kopyalayabilir, kodlarını değiştirebilir hatta isterseniz ücretli olarak satabilirsiniz. Yalnız! Yaptığınız değişiklikleri yine açık kaynak olarak olarak özgür yazılım lisansı ile dağıtmalı ve önceki kaynağını belirtmelisiniz. Ubuntu'nun isim ve logosu tescilli bir markadır ve değiştirilen ürünlerin aynı ya da marka tesciline zarar verecek şekilde benzeyen bir isim ve logo ile dağıtılmaması gerekmektedir.

Tamamen özgür müdür?

Ubuntu projesi kapsamında geliştirilen kodlar açık kaynaklıdır ve özgür yazılım lisansları ile lisanslıdır. Bununla birlikte Ubuntu kurulum dosyası bünyesinde az sayıda da olsa özgür olmayan bazı donanım sürücüleri bulunur. Üreticileri tarafından özgür olmayan bir lisansla dağıtılabilen bazı donanım sürücüleri Ubuntu'nun daha çok kullanıcıya ulaşabilmesi amacıyla Ubuntu kurulum dosyası ile birlikte sunulmaktadır.

Canonical'ın bir gün Ubuntu'nun kaynak kodlarını kapatması olası mıdır?

GPL lisansı ile yayınlanmış kaynak kodların kapatılması mümkün değildir. İstisnai olarak, herhangi biri, GPL yazılımını sonraki sürümlerinde, eğer yazılıma dışarıdan bir katkı gelmemiş ise yeni kodları GPL ile dağıtmamayı seçebilir, tabi böyle bir durumda bile o ana kadar üretilen tüm kodlar her zaman GPL lisanslı olarak kalır ve bu kodlar dileyen kişi ya da guruplar tarafından yeni bir isim adı altında geliştrilmeye devam edebilir.