Çanakkale’ye asýrlýk mektuplar 10.000 aðaçla hayat buldu

Çanakkale’nin cevapsýz mektuplarý, 100 yýl sonra yanýtlanýyor

Turkcell’in hayata geçirdiði “Çanakkale’ye Mektuplar” projesi bir yýl içinde büyük ilgi gördü ve Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. platformunda tam 4 bin 300 mektup yazýldý. Türk ve Anzak askerlerinin savaþ zamanýnda sevdiklerine yazdýðý, cevapsýz kalan mektuplarý web sitesinden okunabiliyor ve cevaplanabiliyor. Ayný zamanda platforma ulaþan her mektup, Çanakkale’deki Turkcell Barýþ Ormaný’nda bir aðaca dönüþüyor.

Türk ve Anzak askerlerinin centilmenliðine sahne olan ve 18 Mart’ta bir zafere dönüþen Çanakkale Savaþý, diðer taraftan dünya tarihinde bir neslin tükendiði, dünyanýn en kanlý savaþý olarak anýlýr. Sadece bizim için deðil tüm dünya için büyük öneme sahip böyle çetin bir savaþta vatanlarý ve gelecek nesiller uðruna dünyaya veda eden askerlerin anýsýna Turkcell, 102 yýl öncesi ile bugün arasýnda dijital zaman köprüsü kuran bir proje imza attý:
Çanakkale’ye Mektuplar Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Çanakkale’ye Mektuplar projesi ile geçmiþle günümüz arasýnda bir bað kurmayý ve bir asýrdan fazladýr kesintiye uðrayan iletiþimi devam ettirmeyi amaçlayan Turkcell, Turkcell Barýþ Ormaný’na gelen yanýtlar kadar aðaç dikilmesini de saðlýyor. Geçmiþle iletiþim kurmayý saðlayan Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. platformu sayesinde, sevdiklerine cephelerinden mektup gönderen ve cevap alamayan askerlere, dileyen herkes mektup yazabiliyor.

Barýþ Ormaný büyüyor

Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. adresine girildiðinde görülen Gelibolu haritasýnda pek çok askerin ismi bulunuyor ve isimlerin üzerine týklandýðýnda memleketi, doðum tarihi gibi bilgilere ulaþýlabiliyor. Menü içerisinden askerlerin mektuplarý okunabiliyor, istenilen kiþiye mektup yazýlabiliyor. Proje kapsamýnda cevaplanan her bir mektup için Çanakkale’de bir fidan dikiliyor. Çanakkale’de barýþa uzanan Turkcell Barýþ Ormaný’na þimdiye dek dikilen aðaç sayýsý ise 10 bin.

PLATFORM ÜZERÝNDEN YAZILAN ÖRNEK MEKTUPLAR (Türklere yazýlan mektuplar):

Bu mektubu sana bir asýr sonradan yaþanmýþ gelecekten yazýyorum. Doðum tarihin yazmýyor, sadece ölüm tarihin var. Belki de hala ayný yaþtayýz. Ne söyleyebilirim ki sana? Nasýl teþekkür edebilirim? Söylemek istediðim çok þey var ama kelimeler bunlarý ifade etmekte yetersiz kalýyor. Okuman var mýydý bilmiyorum, yine de yazýyorum sana Kahraman Hacý Yusuf. Unutulmadýðýný bil diye, akýttýðýn kanýnýn boþa gitmediðini, vatanýn için verdiðin kýymetli canýnýn bugün benim yaþamama sebep olduðunu bil diye. Teþekkür ederim. Hayatýmý kurtardýn.
Damla

Þu an aldýðýmýz nefesi, annemin ve babamýn hayatýný, sana yazarken kullandýðýmý harfleri bile sana borçluyum. Sana öyle minnettarým ki... Biliyorum benden bu mektup sana bir asýr geç geldi, ama senin bana býraktýðýn, kanýnla, canýnla bana emanet ettiðin koruyup kolladýðýn bu vatan topraðýný elimden geldiðince senin gibi koruyup kollayacaðýma tüm kalbimle söz veriyorum.
Neþe

Ýkimiz de ayný yerde doðmuþuz, ikimizin de Conkbayýrý’nda ayak izi var. Ama ikimizin de çok farklý hayatlarý var. Biliyor musun? Benim babamýn adý da Mehmet. Ne çok ortak yönümüz var, deðil mi? Sana bizim oralarý anlatmak istiyorum, belki özlemiþsindir. Artýk Andýrýn’da posta var ama kimse mektup yazmýyor. Bir telefon icat ettiler, dünyanýn öbür ucundaki adamla konuþabiliyorsun anýnda. Bir de internet var ki sorma. Keþiþ’in suyu gibi hýzla akýp geçiyor zaman. Her gün yeni bir þey icat ediyorlar. Ama kara þalvar, naylon ayakkabý hala deðiþmedi. Sizin zamanýnýzda da “dýrýn dýrýn Andýrýn, iki bakkal bir fýrýn” derler miydi? Bir de tirþik yapar mýydýnýz? Evinizin arkasýnda nergisler çýkar mýydý? Ya da çarþý ekmeði yedin mi hiç? Fark ettim de çok þey deðiþmiþ. Çok uzattým lafý kusura bakma. Sana teþekkür etmek istiyorum. Bu vatan uðruna akýttýðýn kan için. Hakkýný helal et. Ruhun þad, mekanýn cennet olsun hemþerim.
Sümeyra C.