Omurilik felçlilerinin tedavisine yönelik araþtýrmalara kaynak bulmak amacýyla kurulan Wings For Life Vakfý’nýn düzenlediði Dünya Koþusu’nun Türkiye ayaðý,Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve Ford Otosan’ýn katkýlarýyla 7 Mayýs’ta Ýzmir’de olacak. Wings For Life World Run’ýn basýn toplantýsý ise dün Ýstanbul’da gerçekleþti. Basýn toplantýsýna Wings For Life’ýn gönüllü elçilerinden ünlü oyuncular Ayþe Tolga, Merve Oflaz ve baþarýlý televizyon programcýlarý Tanem Sivar ile Merve Toy da katýldý.

Wings For Life World Run’ýn basýn toplantýsý Ýstanbul’da gerçekleþti. Merve Toy’un sunumuyla gerçekleþen basýn toplantýsýnda Türkiye Omurilik Felçlileri Derneði Baþkaný Ramazan Baþ, TOFD Baþkan Yardýmcýsý Semra Çetinkaya, Enes Günel, Emrah Baþoðlu, Ayþe Tolga, Tanem Sivar, Merve Oflaz ile Red Bull sporcularý Yaðýz Avcý ve Ahmet Arslan yer aldý.

Dünyada bulunan milyonlarca omurilik felçlisinin iyileþmesi için yapýlan çalýþmalara katký saðlamak ve kamuoyunda farkýndalýk yaratmak için kurulan Wings For Life Vakfý’nýn koþusu yaklaþýyor. 7 Mayýs’ta 24 ülkede ayný anda baþlayacak ve farklýlýðýyla dikkat çekecek yarýþ Türkiye’de Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve Ford Otosan’ýn katkýlarýyla ikinci kez Ýzmir’de yapýlacak.

Koþuda dünyanýn en hýzlý pilotlarý da yer alacak ancak bu kez hayatlarýnýn en yavaþ yarýþlarýna katýlacaklar. Geçtiðimiz yýllarda David Coulthard, Max Verstappen ve Carlos Sainz gibi isimlerin kullandýðý yakalama aracýný Ýzmir’de ise 5 kez Türkiye Ralli Þampiyonu olmayý baþaran Red Bull sporcusu Yaðýz Avcý kullanacak. Yaðýz Avcý, yeni Ford Kuga’nýn direksiyonuna geçerek katýlýmcýlarýn mümkün olduðu kadar uzaða koþmalarý konusunda motive edecek.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneði Baþkaný Ramazan Baþ, “Omurilik felci çok basit kazalar sonrasý herkesin baþýna gelebilecek bir sakatlýk. Tüm dünyada omurilik sakatlanmasý nedeniyle engelli olan 3 milyon kiþi var ve her yýl 250 bin kiþi omurilik zedelenmesine yol açan bir sakatlýk geçiriyor. Bu kadar çok hayatý etkileyen bir sorun olan omurilik felcinin tedavisine yönelik araþtýrmalar çok kýsýtlý ve desteklenmesi gerekiyor. TOFD olarak, Wings For Life Dünya Koþusu’nun ülkemizde 4 senedir gerçekleþmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sayede ülkemizde farkýndalýk gittikçe artýyor. Dernek olarak bizler de elimizden geleni yaparak, her yýl 250 bin kiþinin etkilendiði bu hastalýðýn çaresinin bulunmasýna destek oluyoruz” dedi.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneði Baþkaný Semra Çetinkaya ise, “Omurilik zedelenmeleri için dünyada ilk olacak tedaviyi bulmak için çalýþan “Wings for Life” vakfý, çalýþmalarýna dikkat çekmek ve fon saðlamak amacýyla Türkiye’nin de aralarýnda bulunduðu 24 ülkede ayný anda gerçekleþecek bir koþu düzenliyor. Wings For Life World Run 24 ülkede ayný anda koþulan benzersiz bir yarýþ. Biz de Türkiye Omurilik Felçlileri Derneði olarak, bu anlamlý koþunun ülkemizdeki destekçisiyiz. Omurilik felci konusunda farkýndalýk yaratmak için her yýl daha da fazla katýlýmýn olduðu bu yarýþýn öneminin farkýndayýz” þeklinde konuþtu.

Yakýn zamanda geçirdiði bir kazada omurilik zedelenmesi nedeniyle felç olan ancak bir mucizeye tanýklýk etmemizi saðlayan Emrah Baþoðlu ise, “2 Ekim 2016 tarihinde bir motosiklet kazasý geçirdim. Kaza sonrasýnda omurgamýn T5 ve T7 kemiklerimde kýrýk oldu. Kazadan 1 gün önce 30-35 dakika boyunca koþu bandýnda koþmuþken 1 gün sonra hiçbir þekilde hareket edemedim. Ne yaþayacaðýnýzý, bundan sonra sizi nelerin beklediðini kesinlikle bilemiyorsunuz. Hastane odamda ailem felci araþtýrmamý tamamen yasakladý. Ama ben onlardan gizli, forumlardan, saðlýk sitelerinden umut aradým. Ýlk yaptýðým þey umut aramak oldu. Biliyorsunuz ki þu an omurilik felcinin bir tedavisi yok. Bu iþi baþarmýþ olan insanlarýn hikayesini aradým ve bulamadým. Daha çok baþarýsýz hikayeler vardý. Ýþte o gün bir karar verdim. Ben yürüyeceðim, bir gün bunu baþaracaðým ve eðer yapabilirsem ‘insanlara umut olacaðým’ dedim. Ve kaza geçirdikten 2 ay sonra falan ilk adýmlarýmý atmaya baþladým. Adým atmaya baþlayýnca sosyal medyadan bütün tedavi sürecimi her þeyimi paylaþtým, insanlara anlattým. Bu þekilde devam ederken bununla yetinmemem gerektiðini düþündüm ve araþtýrmaya da baþladým. Sonra karþýma Wings For Life çýktý. Sadece omurilik felçlileri için çalýþan bir kurum. Bundan daha iyi fýrsat olamaz dedim. Kendime bir hedef koydum ve kendi takýmýmý bile kurdum. 6-7 kiþilik bir takýmýmýz var, hepsi benim ve omurilik felçlileri için koþacak. Daha sonrasýnda ulusal kanallara çýktýktan sonra hikayemiz daha fazla kiþiye ulaþtý. Artýk tecrübelerimi omurilik felçlileri ile paylaþýyorum. Bundan daha büyük manevi bir haz olamaz bence. Þunu unutmayýn; kýrýðým sonrasýnda doktorlar yüzde 5 yürüme ihtimali bile fazla olabilir, oturursa dua edin demiþti. MR sonuçlarýna bakan doktorlar da çok umut yok demiþlerdi ama ben yürümeyi baþardým. Belki moral, belki þans ama bu oldu. Þu anda bu hastalýða bir çözüm var gibi gözükmüyor. Çünkü bir ilaç tedavisi yok. Vakfýn bu çalýþmalarýnýn ben bir sonuca ulaþacaðýný düþünüyorum. Bunun için de ne destek verilecekse onlarla çalýþmaktan büyük mutluluk duyarým. Herkese çok teþekkürler” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Beden Eðitimi Öðretmenliði Bölümü’nde okuyan ve 2012 yýlýnda snowboard yaparken geçirdiði kaza sonucunda omurilik felci olan Enes Günel de, “Wings for Life dünya koþusunun tüm sponsorluk gelirleri ve katýlým ücretlerinin tamamý doðrudan “Wings for Life” vakfýnýn omurilik zedelenmeleri araþtýrmalarý için ayrýlan fona gidiyor.
Bizler için son derece önemli olan bu organizasyona destek olabilmek ve bu misyona dikkat çekebilmek için ben de bu sene Wings For Life dünya koþusunda yerimi alacaðým” sözlerini sarf etti.

Wings For Life World Run’ýn elçilerinden Ayþe Tolga ise, “Bu sene dördüncüsü düzenlenecek koþuya katýlým her yýl artýyor. Aralarýnda David Coulthard, Felix Baumgartner ve Daniel Ricciardo’nun bulunduðu 400 elçi bu yarýþýn gönüllü destekçisi. Ben de bu sene 3. Kez bu global organizasyonun Türkiye elçilerinden biri olarak katkýda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Geçtiðimiz üç yýlda 260 binin üzerinde kiþinin katýldýðý koþuda toplam 17.8 milyon Euro baðýþ toplandý. Bu sene de hepimizin çabalarýyla Türkiye’den rekor baðýþ çýkacaðýna yürekten inanýyorum” diyerek koþuya desteðinin üstünde durdu.

Yakalama Aracý’ný kullanacak olan Red Bull sporcusu Yaðýz Avcý, “Bu anlamlý organizasyonun bir parçasý olmaktan mutluluk duyuyorum. Keyifli ve ayný zamanda önemli bu koþuda yer alacaðým. Yakalama Aracý ile birçok anýmýz oldu. Bu yýl da nicelerini yaþayacaðýmýzdan hiç þüphem yok” dedi.

Red Bull sporcusu Ahmet Arslan ise, “Koþarak hayatýný kazanan biri olarak, üç yýldýr katýldýðým Wings For Life World Run benim parçasý olduðum en deðerli koþu. Bu yýl da omurilik felci konusunda bilinç yaratmak için ben de orada olacaðým. Wings For Life World Run’ýn bir parçasý olmaktan ve bu konuda farkýndalýk yaratmaktan dolayý mutluyum” þeklinde konuþtu.

Koþu için 17.8 milyon euro toplandý
Wings For Life World Run, Wings For Life Vakfý’nýn omurilik araþtýrmalarýna destek için organize ettiði bir yarýþ olarak dikkat çekiyor. Ýlk üç yýlda koþu için alýnan kayýtlar ve toplanan baðýþlarla toplam 17.8 milyon Euro toplandý. Wings for Life World Run, benzersiz formatý ile de koþuculara farklý bir deneyim sunuyor. Koþucularýn tüm dünyada ayný anda koþmaya baþlamasýndan tam 30 dakika sonra, sabit bir hýzla ilerleyen yakalama aracý, sporcularý takip etmeye baþlýyor. Yakalama aracýnýn yanýndan geçtiði sporcu için yarýþ sona eriyor. Yakalama aracýnýn en son yanýndan geçtiði sporcu, global þampiyon ilan ediliyor.