4.5G ve 5G teknolojileri geliþtirme amacýyla 2015 yýlýndan beri birlikte çalýþan Turkcell ve Huawei, bir yandan 5G teknolojileri geliþtirme çalýþmalarýný derinleþtirmek, bir yandan da yerli üretim ve Türkiye’de ortak AR-GE çalýþmalarýný yoðunlaþtýrmak hedefiyle iþbirliðini geliþtirme kararý aldý. Ýki þirket arasýnda varýlan iþbirliði, Nesnelerin Ýnternet’i yeniliklerinin yaný sýra akýllý þehir uygulamalarý ve 4.5G’de yerli üretim çalýþmalarýný da kapsýyor.
Yaklaþýk iki sene önce Çin’de imzaladýklarý protokol ile yerli üretim, 4.5G ve 5G teknolojilerini geliþtirmek amacýyla birlikte çalýþmaya baþlayan Turkcell ve Huawei, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn Çin’de gerçekleþtirdiði resmi temaslar sýrasýnda, Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan’ýn da katýlýmýyla imzalanan anlaþma çerçevesinde aralarýndaki iþbirliðinin kapsamýný geniþletme yolunda önemli bir adým attý. Ýki þirket önümüzdeki süreçte hem yerli teknoloji üretimi alanýndaki çalýþmalarýný derinleþtirecek hem de Türkiye’deki ortak AR-GE çalýþmalarýna hýz verecek. Ýki þirket arasýndaki iþbirliði, akýllý þehir çözümlerinin yerli üretim ve yazýlýmlarla hayata geçirilmesi amacýyla ortak ekiplerin kurulmasýný da hedefliyor.
Ýmza töreninde konuþan Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan kurulmakta olan Yeni Ýpek Yolu’nun Türkiye’nin 31 trilyon dolarlýk pazara eriþmesi için çok önemli olduðunu belirterek þunlarý söyledi: “Tüm çabamýz Türkiye’nin her alanda yerli teknolojiler geliþtiren bir ülke olmasý için. Yazýlým sektörü de bu anlamda çok kritik öneme sahip. Yeni Ýpek Yolu ile 31 trilyon dolarlýk bir pazara eriþeceðiz ancak yeni dünyada yerli ve milli yazýlýmlarýnýz olmadan teknoloji geliþtirmenin zor olduðunu da unutmamamýz gerekiyor. Bu nedenle Turkcell ve Huawei arasýnda imzalanan anlaþmanýn Türkiye’de yerli teknoloji geliþtirilmesi adýna önemli bir adým olduðunu düþünüyorum.”
Turkcell Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akça ve Huawei Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Tian Feng tarafýndan imzalanan anlaþma, yerli üretim, 4.5G ve 5G teknolojileri geliþtirilmesi ve yenilikçi çözümler konusunda iþbirliklerinin derinleþtirilmesini amaçlýyor. Ayrýca Türkiye’deki ortak AR-GE çalýþmalarýný artýrmayý hedefleyen anlaþma, iki þirketin Çin Yuaný cinsinden ticaret yapmasýna yönelik çalýþmalara baþlanýlmasýný da öngörüyor. Türkiye’de yerli teknoloji geliþtirilmesi amacýyla ortak ekipler kurulmasýný kararlaþtýran iki þirket, Nesnelerin Ýnterneti ile ilgili standardizasyon çalýþmalarýný da artýk birlikte yürütecek. Nesnelerin Ýnterneti, özellikle akýllý þehir uygulamalarýnda kritik öneme sahip.
Ýmza töreninin ardýndan konu ile ilgili konuþan Turkcell Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akça, “Turkcell olarak Türkiye’nin her alanda kendi teknolojilerini geliþtiren ve üreten ülke konumuna gelmesi amacýyla uzun soluklu iþbirlikleri yapýyoruz. 4.5G ve 5G’de yerli teknoloji geliþtirmenin, ülkemizin sadece teknolojide deðil ekonomide de yeni bir sýçrama yapmasý adýna önemli bir fýrsat olduðunu düþünüyoruz. Bugün Huawei ile imza attýðýmýz anlaþma ile yerli üretim, yazýlým geliþtirme, yenilikçi çözümler, standardizasyon, iki þirketin Çin Yuaný cinsinden ticaret yapmasý ve Türkiye’de ortak AR-GE faaliyetleri konusundaki çalýþmalarýmýzýn kapsamýný geniþletiyoruz. Ayrýca akýllý þehir çözümlerinde yapacaðýmýz ortak çalýþmalarla da, büyüyen þehirlerimiz için hayatý kolaylaþtýracak yerli uygulamalar geliþtireceðiz” dedi.
Huawei Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Tian Feng ise konuyla ilgili açýklamasýnda þunlarý söyledi: “Biz Huawei olarak Türkiye’yi Asya ve Avrupa’yý birbirine baðlayan önemli bir merkez olarak görüyoruz. Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve yetenekli, genç ve dinamik insan kaynaðýna olan güvenimiz nedeniyle, dünyadaki ikinci büyük yazýlým ve araþtýrma-geliþtirme merkezimizi Türkiye’de kurduk. Türkiye’de yatýrýmlarýmýzý artýracaðýz. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezimizin, ülkenin coðrafi avantajýnýn da etkisi ile Türkiye’de biliþim sektörünün geliþimine katký saðlayacaðýný düþünüyorum. Bugün Turkcell ile imzaladýðýmýz mutabakat zaptý daha da derinleþen bir iþbirliðine iþaret ediyor. Günümüzde, teknoloji, yeni teknolojik alanlarla giderek daha da geliþmektedir. Turkcell'in önemli bir ortaðý olarak, Türkiye biliþim sektörü ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkýda bulunacak 5G ve akýllý þehir çalýþmalarý da dahil olmak üzere en yeni teknolojiyi, en son Ar-Ge çýktýlarýný Türkiye'ye uygulamaya hazýrýz.”

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri